"Ne može više i Kosovo i EU"

Analitičar Ognjen Pribićević kaže da od danas više nije moguća politika "i EU i Kosovo", pošto su objavljeni uslovi Nemačke koje bi Srbija trebalo da ispuni.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 13.09.2012.

15:48

Default images

"Zahtev da Srbija sklopi dogovor o dobrosusedskim odnosima sa Kosovom i sedam uslova koje postavlja Bundestag guraju Srbiju u poziciju da se izjasni ili za EU ili za Kosovo", rekao je agenciji Beta Pribićević, koji je i bivši ambasador Srbije u Nemačkoj.

Pribićević je naveo da je od prošlogodišnje posete nemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu bilo očigledno da SAD i Nemačka žele da što pre zatvore pitanje Kosova.

"Za Srbiju malu šansu predstavlja to što takav stav nije javno došao iz Brisela, ali s obzirom na snagu SAD i Berlina teško je verovati da Brisel može imati neku drugačiju politiku", reka je Pribićević.

Istakao je da je očigledno da Nemačka i SAD očekuju da će nova Vlada Srbije i predsednik Tomislav Nikolić biti kooperativniji u odnosu na bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića sa čijom spoljnom politikom nisu bili zadovoljni.

"Ovakav stav SAD i Berlina otvoriće niz teških pitanja unutar Srbije i veliko je pitanje kako će se Nikolić i Vlada opredeliti u tom slučaju", rekao je Pribićević.

Ocenio je da je do danas nova vlada je imala istu politiku kao i prethodna, "i EU i Kosovo", ali da je očigledno da ta politika više neće moći da se vodi.

Nemačka će tražiti od Srbije da pre početka pristupnih pregovora sa EU potpiše sa Prištinom obavezujući ugovor o uspostavljanju dobrosusedskih odnosa, izjavio je ranije danas u Beogradu visoki predstavnik vladajuće nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Andreas Šokenhof.

Šokenhof je izneo i sedam uslova nemačkog Bundestaga za početak pregovora Srbije o člastvu u EU, među kojima su ukidanje "parlalelnih struktura" Srbije na severu Kosova, vidljivi napredak u pregovorima sa Prištinom, konitunirani uticaj Beograda na Srbe sa severa Kosova da aktivno sarađuju sa Euleksom i Kforom, normalizacija odnosa sa Kosovom i rasvetljavanje napada na Ambasadu Nemačke u Beogradu u februaru 2008. godine, kada je Nemačka priznala nezavisnost Kosova.

Simić: Odgovor na zaokret prema Rusiji

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić smatra da je ovo "vrhunac zahteva u pogledu Kosova i jasan stav šta će se od aktuelnih vlasti u Srbij tražiti za određivanje datuma za početak pregovora, bar kad je Nemačka u pitanju."

"Postoje ugovori između dve Nemačke, postojii to nemačko iskustvo, koje je još i ambasador Volfgang Išinger predlagao krajem 2007. godine, u pregovorima u Beču. Ali, mislim da je ovde poruka mnogo jasnija, " rekao je on Tanjugu.

Prema njegovom mišljenju Srbija je ovim stavljena ne samo pred izbor "Kosovo ili EU, već i EU ili Rusija."

"Srbija je u februaru dobila kandidaturu, a onda se naglo zbog izbora ili promene vlasti, udaljila od Evropske unije. Ovo što smo čuli danas po treći put, najpre je čuo premijer Ivica Dačić prilikom posete Strazburu od Martina Šulca, predsednika Evropskog parlamenta, zatim je to rekao nemački parlamentarac, a danas je to izneo jedan od prvih ljudi CDU-a i nemačkog Bundestaga", podsetio je Simić.

"Mislim da je ovakvo naglo zaoštravanje odgovor na spoljnpolitički zaokret Srbije, a sasvim sam siguran da Berlin u tom pogledu nije sam već da stav Nemačke odražava u velikoj meri i stav Zapada, odnosno SAD. I to je suština ove priče, " rekao je Simić.

Ovo je odgovor na signale koje Beograd šalje u poslednje vreme o svom zaokretu prema Rusiji, precizirao je on.

Todorić: Očekujem veće pritiske

Vladimir Todoriæ (Tanjug, arhiva)
Direktor Centra za modernu politiku Vladimir Todorić izjavio je, povodom objavljivanja uslova Nemačke za pridruživanje Srbije EU, da se mogu očekivati još veći pritisci, pogotovo od zemalja koje se najviše pitaju o ekonomskom preživljavanju Srbije.

"Predusretljivost i pragmatičnost nove srpske Vlade povodom fusnote i spremnosti na politički dijalog od strane predsednika Srbije Tomislava Nikolića nije sa druge strane dočekana sa spremnošću na protivustupke nego se doživljava kao potvrda ispravnosti dosadašnje politike pritisaka", rekao je Todorić agenciji Beta.

Upitan da li je Srbija ekonomski ucenjena, Todorić je odgovorio da "nije bukvalno ekonomski ucenjena", ali da izjava premijera Ivice Dačića da je država blizu bankrota ne ostavlja mnogo postora za politički manevar.

Istakao je da je rešenje u definisanju politike Srbije kroz platformu koja se dugo najavljuje i ocenio da su pritisci učestali dok ta platforma nije doneta i da je zbog toga neophodno usvojiti je što pre i definisati "šta može a šta ne može".

"Kosovo nikada neće doživeti svoju punu međunarodnu afirmaciju ako Srbija to ne dozvoli i to svi znaju, ali Srbija može da plati ogromnu cenu, katastrofalno veliku, blokirajući Kosovo, tako da i Kosovo i Srbija mogu jedni duge da povuku na dno", rekao je Todorić.

Dodao je da bi Kosovo i Srbija što pre trebalo da počnu razgovor i dijalog i da počnu novu etapu budućnosti oba društva, ali samo pod uslovom da se dođe do rešenja koje će prihvatiti obe strane, jer je sve drugo nastavak sukoba.

Upitan da li je i dalje moguća politika "i Kosovo i EU", Todorić je odgovorio da je to "jedino moguća politika" ako Srbija zaista želi u EU.

"Ako bi se teško uspostavljeni konsenzus oko EU razgradio, pitanje je da li bi se ikada ponovo mogao postići. U Srbiji je tako jedino i bilo moguće da se ide u EU, ubedivši Srbe da to nije protivno nacionalnimn interesima", rekao je Todorić.

Todorić je naveo da je današnje objavljivanje uslova Nemačke korak više od stava koji su nemački parlamentarci preneli zvaničnicima Srbije u aprilu, kada je na vlasti bila koalicija predvođena Demokratskom strankom.

"Biće interesantno videti da li će se ovaj put dići više prašine nego u aprilu, kada je javnost bila šokirana a srpski zvaničnici tvrdili da Nemci nisu baš tako mislili", rekao je Todorić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

209 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: