Saslušan napadač na skup u Kvebeku

Jedna osoba ubijena, a druga ranjena u pucnjavi tokom pobedničkog govora Polin Moroa, liderke separatističke Partije Kvebeka. Napadač saslušan, motivi nejasni.

Izvor: B92

Sreda, 05.09.2012.

07:32

Default images

Novoizabrana premijerka Moroa nije povređena u pucnjavi koja se desila u utorak oko ponoći, a za napad je osumnjičen muškarac koji je ubrzo i uhapšen, a danas u toku dana i saslušan.

Prema navodima policije, maskirani naoružani muškarac u plavom bademantilu, sa crnom "fantomkom" i naočarima, otvorio je vatru oko ponoći ispred zgrade u kojoj je Polin Maroa, liderka separatističke partije koja je osvojila tesnu pobedu na tek održanim opštim izborima u Kvebeku, držala svoj pobednički govor.

Osumnjičeni, star 62 godine, uzvikivao je "Engleski se budi!" dok ga je policija odvodila sa lica mesta, a pre nego što je uhapšen zapalio je vatru iza zgrade u kojoj je proslavljana pobeda Partije Kvebeka, prenele su agencije.

Kvebek je jedina frankofonska kanadska provincija u kojoj engleski nije glavni službeni jezik na pokrajinskom nivou, a njeni stanovnici od 2006. imaju status "zasebne nacije unutar ujedinjene Kanade".

Novoizabrana premijerka Maroa (63), koju je obezbeđenje povuklo sa scene u trenutku napada, nije povređena u sinoćnoj pucnjavi, dok je tom prilikom jedan muškarac (48) ubijen, a jedna žena (27) ranjena.

Maroa je držala govor pred stotinama pristalica, a neposredno pre nego što se začula pucnjava iznela je svoje čvrsto ubedjenje da Kvebek treba da bude suverena zemlja.

Kako navodi policija, nejasno je da li je napadač pokušao da ustreli liderku partije koja se zalaže za odvajanje ove frankofone pokrajine od Kanade.

"Za sada nismo u mogućnosti da utvrdimo kakvi su bili njegovi motivi ili namere i da li je njegova meta bila Polin Maroa", rekao je zvaničnik policije u Kvebeku Gi Lapoant, dodavši da uhapšeni daje nejasne izjave na mešavini francuskog i engleskog.

Čini se da su komentari optuženog ukazali da on brani prava manjinske anglofone zajednice u Kvebeku, pošto je obećanje Polin Maroa da će još više učvrstiti upotrebu francuskog pojačalo tenzije izmedju frankofonog i anglofonog stanovništva.

Ovaj napad je šokirao Kanađane, koji nisu navikli na takvo nasilje prilikom političkih događaja.

"Društvo kao što je naše nikada neće dopustiti da mu nasilje diktira kolektivne izbore", poručila je danas novoizabrana premijerka Kvebeka.

I kanadski premijer Stiven Harper izrazio je bes i žalost povodom sinoćnjeg incidenta, upozorivši da "takvom nasilju nema mesta u Kanadi".
Separatistička partija je osvojila pobedu na jučerašnjim pokrajinskim izborima, ali ne i većinu u parlamentu, podseća AP.

Iako Partija Kvebeka želi da se pokrajina otcepi od Kanade, njena pobeda teško da nagoveštava velike šanse za nezavisnost, pošto ankete pokazuju da glasači nisu mnogo naklonjeni održavanju referenduma o odvajanju, navodi AP, podsetivši da su birači takve referendume odbacili 1980. i 1995. godine.

Bez većine u parlamentu, separatistička partija će morati sa sarađuje sa drugim strankama, što će potkopati njene pokušaje da brzo održi referendum o odvajanju.

Partija Kvebeka je osvojila nešto manje od 31 odsto glasova i 54 poslanička mesta, liberali oko 31 odsto glasova i 50 mesta u parlamentu, a trećeplasirana Koalicija za budućnost Kvebeka 27 odsto glasova i 19 poslaničkih mesta, dok je za većinu u parlamentu potrebno 63 od ukupno 125 mesta.

Izlaznost na jučerašnjim izborima iznosila je 75 odsto, što je neobično visoko za pokrajinske izbore, a i u poredjenju sa odzivom od 57 odsto na izborima 2008. godine.

Glasači su dali frankofonom Kvebeku prvu separatističku vladu posle devet godina, ali su novoj vladi uskratili mogućnost da sprovede radikalne političke planove u parlamentu, u kojem će joj biti potrebna podrška drugih stranaka da bi ostala na vlasti, zaključuje Rojters.

U Kvebeku živi 7,8 miliona ljudi, dok u Kanadi živi 34,5 miliona stanovnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: