"Ja se ne bih rukovao sa Tačijem"

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić kaže da odlazak lidera DS Borisa Tadića na Kroacija samit u Dubrovnik nije bio u koliziji sa državnom politikom.

Izvor: B92

Nedelja, 08.07.2012.

23:18

Default images

Jeremić je gostujući u Utisku nedelje B92 rekao da državna politika koja je uspostavljena za vreme njegovog predsedničkog mandatanije nije narušena, jer Tadić nije nosilac nijedne države funkcije. Tadića je u subotu bio na Kroacija samit u Dubrovnik, gde su bili i predstavnici Kosova i tom prilikom se rukovao sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

"Ja se lično ne bih rukovao sa Hašimom Tačijem, ali Tadić ima na to pravo i on je delom to objasnio. Ako je iko imao štetu, onda je to on, i verujem da je svestan šta je uradio i kakvu će štetu pretrpeti, ali verujem da je imao plan i da zna šta je iza toga", rekao je Jeremić.

On je rekao da ne veruje da je Tadiću odlazak u Dubrovnik preporučio bilo koji medjunarodni faktor, već da je to njegova odluka.

Bivši predsednik Vlade Srbije Zoran Živković smatra da je rukovanje sa Tačijem zapravo Tadićev pokušaj da obezbedi nastavak svog političkog života, ali da je tim činom prešao "crvenu liniju" koju je sam postavio.

"Ja se ne bih rukovao sa Tačijem jer mislim da čovek ne zaslužuje, ako postoje osnovane sumnje da je učestvovao u trgovini organima, da bude dodirljiv. To je čovek sa kojim ne treba imati bilo kakvu komunikaciju", rekao je Živković.

Boris Tadić je učestvovao na sedmom Kroacija samitu u Dubrovniku, na kom nije bilo zvaničnih predstavnika Srbije zbog dolaska kosovskog premijera Hašima Tačija.

Taj čin izazvao je burne rekacije u Srbiji, a lider SPO Vuk Drašković smatra da je sramotna svaka osuda takvog postupka koji je kako je naveo jedan ljudski, civilizacijski i pirstojan čin.

Boris Tadić je izjavio da rukovanje sa Tačijem nema istorijski značaj, ali da je to ipak dobro jer Srbija i Kosovo treba da rešavaju probleme.

Osim u Srbiji, rekacije su burne i u Hrvatskoj. Hrvatski mediji pišu da se oko "običnog rukovanja" digla velika pompa, a da je bivši predsednik Srbije došao na "snažno insistiranje američke administracije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: