Knjižice overavaju i bez provere

U RFZO se knjižice, mimo zakona, produžavaju i osiguranicima koji dosad nisu izabrali nijednog lekara, pišu "Novosti".

Izvor: B92

Utorak, 12.06.2012.

22:15

Default images

U RFZO je ovom listu rečeno da se ispituje da li su markice za overu izdavane bez provere da li osiguranik ima izabranog lekara.

"Ako je neko prekršio zakon, snosiće posledice", kaže Sanja Mirosavljević, portparol RFZO.

"Novosti" su došle do saznanja da su markice za overu ovih dana, u nekim slučajevima, izdavane bez ikakve provere da li su zaposleni u izabrali svog lekara. U ovom trenutku ne može da se utvrdi koliko je tačno preduzeća tako overilo zdravstvene isprave za svoje zaposlene, jer je u većini slučajeva u toku polugodišnja overa ovog dokumenta.

Čak i u Ministarstvu zdravlja tvrde da su moguće greške, ali samo pojedinačne.

"Sve filijale RFZO dobile su instrukcije da se zakon mora strogo poštovati, i sve eventualne greške će biti ispravljene i sankcionisane. Kada, recimo, po markice dođe referent iz firme sa 1.000 zaposlenih, mora da se sravni spisak, i izdaju markice, recimo, samo za 950 radnika za koje se proverom u bazi utvrdi da imaju bar jednog izabranog doktora. Zaposleni u RFZO koji izda markice za osiguranike bez izabranog lekara, kao i onaj ko u firmi, mimo spiska, da markice onima koji nemaju svog lekara, moraće da snosi štetu, zato što je time mogućnost da koristi zdravstvenu zaštitu dobio i onaj ko nije ispunio uslov da overi knjižicu", kaže za "Novosti" Zorica Pavlović, pomoćnik ministra zdravlja.

Bar jednog lekara, prema podacima Ministarstva zdravlja, do sada je u Beogradu izabralo 92 odsto, a u čitavoj Srbiji oko 82 odsto stanovnika. Iako nadležni tvrde da su svi podaci uneti u bazu, na terenu se potvrđuje da ipak nije baš tako, zaključuje list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: