"Zabrana marihuane diskriminacija"

Vlasnici holandskih kafića u kojima se prodaje marihuana pojavili su se pred sudom u želji da spreče plan vlade da zabrani strancima kupovinu ove droge.

Izvor: B92

Sreda, 18.04.2012.

19:13

Default images

Vlasnici "kofi šopova" protive se predlogu da klubovi u kojima se prodaje i konzumira marihuana budu otvoreni samo za stanovnike Holandije, što bi, prema njihovom mišljenju, bila najveća promena u poslednjih nekoliko decenija u zemlji koja ima tradicionalno tolerantnu politiku prema lakim drogama.

Pristup u te klubove bio bi omogućen samo članovima, čiji bi broj bio ograničen na 2.000, preneo je AP.

Odluka o zabrani prodaje marihuane strancima na jugu Holandije treba da stupi na snagu 1. maja, a u ostalim delovima zemlje 1. januara 2013.

Još nije jasno da li će se restrikcije odnositi i na Amsterdam, čiji "kofi šopovi" privlače ogroman broj turista i čiji gradonačelnik Eberhard van der Lan pokušava da pronađe neko kompromisno rešenje s vladom.

Holandska vlada tvrdi da je cilj ovih mera da se spreči preprodaja droge u susednim zemljama.

Advokati vlasnika "kofi šopova" rekli su sudiji u Okružnom sudu u Hagu da plan vlade predstavlja "očiglednu diskriminaciju".

Oni su istakli da holandska politika prema lakim drogama omogućava građanima da konzumiraju stimulanse po sopstvenom izboru i da ne bi trebalo to isto pravo oduzimati strancima.

Zastupnik vlade Erik Dalder izjavio je, međutim, da odluku opravdava borba protiv kriminala i suzbijanje "narko-turizma".

Dalder je rekao da vlada želi da "kofi šopovi" budu ono što su nekad bili - male prodavnice koje prodaju robu meštanima.

Prema podacima UN, Holanđani, uprkos fleksibilnoj politici, umereno konzumiraju marihuanu - više od Šveđana i Japanaca, ali manje od Britanaca, Francuza i Amerikanaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: