Milovanu Bojiću 10 meseci zatvora

Bivši ministar zdravlja Milovan Bojić osuđen je na 10 meseci zatvora jer je oštetio Institut "Dedinje" za više od 200.000 nemačkih maraka.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.04.2012.

16:37

Default images

Presudu protiv Bojića doneo je Prvi osnovni sud u Beogradu.

Bojić je osuđen jer je do 2000. godine, iskorišćavanjem službenog položaja, oštetio Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" za više od 200.000 nemačkih maraka.

On je osuđen za zloupotrebu službenog položaja u produženom trajanju, jer je u vreme dok je bio direktor tog instituta pribavio korist drugim osobama.

"Osuđen je na deset meseci zatvora jer je bez odluke Upravnog odbora klinike odobravao kredit, zakupnine stana i druga dela, kojima je oštetio institut za tadašnjih 200.000 maraka. On ima pravo da uloži žalbu na tu odluku Apelacionom sudu u Beogradu u roku od 15 dana po prijemu pisanog otpravka presude", rekla je Ivana Ramić, sudija Prvog osnovnog suda u Beogradu.

Tužilaštvo je zadovoljno osuđujućom presudom i kaznom efektivnog zatvora, ali će odluku o eventualnoj žalbi doneti tek kada dobiju pisano obrazloženje.

Inače, ime Milovana Bojića dovođeno je u vezu i sa drugim aferama, a u jednom trenutku protiv njega je vođen pretkrivični postupak za sedam različitih zloupotreba, ali se od većine odustalo.

Međutim, istražni organi se tada nisu bavili izveštajem Budžetske inspekcije Ministarstva finansija iz 2002. godine o nenamenskom trošenju sredstava, koje je "Insajder" objavio još 2007. godine. Prema podacima iz zapisnika Budžetske inspekcije Ministarstva finansija, tokom 1996. rukovodioci Insituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" odlučili su da kupe medicinsku opremu i operacionu salu, opremu za intenzivnu negu, centralnu sterilizaciju i krevete s delom bolničkog nameštaja.

Pošto su stigle ponude inostranih dobavljača, Upravni odbor je u avgustu odabrao firmu "Medikal ekipment" kao najpovoljnijeg ponuđača. Ugovor je potpisan 4. oktobra 1996. između "Medikal ekipmenta", koji je predstavljao Eugenio Kremaskoli, Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", koji je predstavljao Milovan Bojić, i beogradske firme "Mobeks" kao uvoznika.

Ugovorom je dogovorena kupoprodaja medicinske opreme vredne 14.531.830 maraka, uz uplatu avansa od 4.140.000 maraka i kreditno zaduženje od 10.391.830 maraka kod Jugobanke po kamatnoj stopi od devet odsto, uz rok vraćanja od tri godine.

Oprema je isporučena krajem 1997, ali je bila lošeg kvaliteta, pa nikada nije ni upotrebljena. Ista oprema kupljena je zbog toga 2001. i plaćena je nepuna tri miliona maraka manje.

Za Milovana Bojića šira javnost je prvi put čula 1992. godine. Od tog trenutka, kao kadar SPS-a ili JUL-a, u kojima je bio na visokim funkcijama, obavljao je neke od najvažnijih funkcija u državi, kao što su potpredsednik republičke vlade i ministar zdravlja. Bio je republički i savezni poslanik, ali i direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje".

Nezvanično je vlasnik klinike "Ostrog". Sada je u lekarskom timu koji se brine o zdravlju haškog optuženika Vojislava Šešelja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

124 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: