Srbi se terete za podrivanje Kosova

Portparol Policije Kosova Baki Keljani izjavio da se četvorica Srba koji su uhapšeni juče na prelazu Bela zemlja sumnjiče za podrivanje pravnog poretka Kosova.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 28.03.2012.

08:54

Default images

"Kod njih su pronađeni propagandni materijali za izbore koji treba da se održe 6. maja, spisak birača i pečat paralelne opštine Vitina. Oni su osumnjičeni za podrivanje pravnog poretka na Kosovu", rekao je Keljani i dodao da će oni danas biti izvedeni pred nadležnog sudiju u Gnjilanu, gde se nalaze u pritvoru.

Keljani je ranije danas rekao da je četvorici Srba - predsedniku opštine Vitina Srećku Spasiću, radnicima opštinske uprave Ivici Nojkiću i Aleksandru Stojiljkoviću i Svetozaru Naskoviću, policajcu iz policijske uprave u Uroševcu, određen pritvor od 48 sati, po nalogu tužioca. U međuvremenu, reagovalo je Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, koje zahteva da se četvorica Srba što pre puste na slobodu. To ministarstvo od misije EU na Kosovu zahteva i da se Srbima obezbedi sloboda kretanja, kao i da kosovska policija prestane bezrazložno da hapsi i maltretira Srbe, što je, kako tvrdi Ministarstvo za KiM, u poslednjih mesec dana sve učestalije.

Portpoarolka Euleksa Irina Gudeljević rekla je da njihovi pripadnici nisu stalno prisutni na prelazu Bela zemlja, koji se nalazi na putu Bujanovac- Gnjilane, i da je to pitanje u nadležnosti kosovske policije.

Razgovor sa Euleksom o ranije uhapšenim Srbima

Oliver Ivanoviæ
Podsetimo, nedavno su pripadnici kosovske policije priveli radnike Pošta Srbije, koji su prevozili poštu iz Vranja na centralno Kosovo, kao i petoricu Srba iz Kosovskog Pomoravlja, pripadnike MUP-a Srbije koji su radili na izdavanju pasoša i vozačkih dozvola.

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju je najavilo da će razgovarati sa Euleksom o slučaju uhapšenih srpskih policajaca, dok će njihovi branioci uložiti žalbu Vrhovnom sudu Kosova.

Državni sekretar ministarstva Oliver Ivanović smatra da je produženje pritvora petorici radnika MUP-a politički motivisano i da Priština pokušava da demonstrira silu i pošalje poruku Srbima da ne računaju da će im Srbija pomoći.

“U takvu poruku Srbi sigurno neće poverovati i siguran sam da će reakcija, koja je sada veoma kontrolisana, ostati takva, jer nasilnim reakcijama nećemo popraviti situaciju, već naprotiv. S druge strane, moraju da očekuju da će se to rešavati na pravnom nivou, jer se to nepotrebno dugo odugovlači. Ja sam imao prilike da razgovaram sa predstavnicima Euleksa a računam da ću i u četvrtak imati prilike da se s njima ponovo vidim ovde u Mitrovici i da još jednom prodiskutujemo o tome da je besmisleno držati te ljude u pritovru jer oni nigde ne beže, oni tu žive”, kazao je Ivanović.

Advokat jednog od osumnjičenih Miodrag Brkljač kaže da je informaciju o produženju pritvora dobio od kolege iz Gnjilana koji je lično podigao rešenje o produženju pritvora iz kancelarije Euleksa u tom gradu, a da zvaničnu informaciju o svom branjeniku Mladenu Dimitrijeviću još očekuje.

"Mi smo predložili da se uvede kućni pritvor, kao eventualna mera koja bi obezbedila njihovo prisustvo na suđenju i da bi to bila dovoljna garancija da će se oni odazivati na sudske pozive. Jer kućni pritvor faktički predstavlja isto pritvor jer policija može svakog trenutka da bane na vrata i proveri da li je ta osoba u kućnom pritvoru. Iskreno, nismo baš veliki optimisti ali ćemo videti šta će se dogoditi”, kazao je on.

Podsećamo, specijalne jedinice kosovske policije uhapsile su krajem februara četvoricu radnika MUP-a Srbije, koji su u Policijskoj upravi Gnjilane, izmeštenoj 1999. godine u Vranje, radili na izdavanju pasoša i vozačkih dozvola, kao i jednog matičara u penziji .Njima je juče produžen pritvor za još 60 dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: