Ponedeljak, 26.03.2012.

00:44

Jeremić: BIH nije obećala podršku

Šef diplomatije BiH Zlatko Lagumdžija nije obećao podršku BiH za kandidaturu Srbije za mesto predsedavajućeg Generalne skupštine UN, izjavio Jeremić

Izvor: B92, Beta

Default images

Lagumdžija potvrdio da nije dao podršku Jeremiću.

"Mi smo je tokom njegove posete Beogradu formalno zatražili i odgovor je bio da će ta molba biti razmotrena u okviru nadležnih institucija BiH", rekao je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić za Federalnu TV.

Upitan kakve su šanse da bude izabran za predsednika Generalne skupštine UN, Jeremić je rekao da je to jako nezahvalno komen74tarisati u ovom trenutku, jer je izborni proces u toku.

Izrazio je uverenje da će kandidatura Srbije biti uspešna, ali je naglasio da treba sačekati izjašnjavanje u okviru Generalne skupštine UN.

Komentarišući da li očekuje podršku kandidaturi od zemalja regiona, koju je već dala Crna Gora, Jeremić je odgovorio da je suvereno pravo svake zemlje da odluči u skladu sa svojim interesima.

"Mogu da kažem da kada je o Srbiji reč, mi imamo jasnu politiku prema kandidaturama susednih zemalja za funkcije u međunarodnim forumima, mi ih sve bez izuzetka podržavamo", rekao je Jeremić.

On je podsetio da je Srbija to učinila i kada se BiH kandidovala za članstvo u Savetu bezbednosti, i da je lično bio prisutan na glasanju, a pre nekoliko godina je glasala i za članstvo Hrvatske u SB UN.

"To je politika koju će Srbija voditi i u budućnosti", izjavio je Jeremić.

On smatra da bi njegov izbor na poziciju predsednika GS UN bio praktično izbor regiona zapadnog Balkana, te da bi dao vidljivost regionu.
"S obzirom da imamo zajedničke strateške ciljeve i interese, time bi svi zajedno dobili priliku da te interese i ciljeve promovišemo na vrlo vidljiv način, s izuzetno uticajnog i prominentnog mesta u sistemu UN", ocenio je Jeremić.

"Mislim da nema nikakve sumnje da bi uspeh Srbije u ovoj kandidatiuri bio dobar za celi region, ali naravno na svim zemljama regiona, koje su nezavisne i suverene države, je da se opredele u skladu s onim kako one definišu svoje interese na koji način će glasati", naglasio je Jeremić.

Portal vijesti.ba preneo je da je srpski ministar tokom posete Banjaluci u neformalnom razgovoru sa predstavnicima vlasti rekao da mu je Lagumdžija obećao Komšićev glas za kandidaturu i da je stoga zabrinut za trenutnu situaciju u SDP-u BiH.

Lagumdžija: Nisam dao podršku Jeremiću

Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija rekao je da nije dao podršku ministru spoljnih poslova Srbije Vuku Jeremiću u kandidaturi za predsedavajućeg Generalne skupštine UN-a.

Lagumdžija je rekao da su njegove navodne tvrdnje da će obezbediti podršku člana Predsedništva BiH Željka Komšića da glasa za Jeremićevu kandidaturu - "najbrutalnije laži i nebuloze".

On je istakao da je "vreme da se krene u lov" na one koji prave ovakve konstrukcije.

"Zašto to rade? Naime, pojavila se pozitivna klima u BiH i regionu. Miču se neke stvari koje su do sada bile zaglavljene", rekao je Lagumdžija i dodao da se ova situacija pokušava iskoristiti kako bi se posvađali političari u BiH i regiji.

Lagumdžija je pojasnio da BiH za konačnu odluku ima još dva meseca.

"Naša država može imati stav "za" i "protiv", a, takođe, može biti i "bez stava". A nijedan član Predsjedništva BiH neće moći ništa sam učiniti", rekao je lider SDP-a BiH i šef diplomatije.

Celi slučaj Lagumdžija je doveo i u vezu sa zakonom o oduzimanju opljačkane imovine u BIH, na kojem je sa svojim saradnicima radio federalni premijer Nermin Nikšić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: