Odloženo odlučivanje o "Magnohromu"

Ustavni sud Srbije odložio je za prvu narednu sednicu odlučivanje u predmetu "Magnohrom", rečeno je Tanjugu u tom sudu.

Izvor: B92

Petak, 23.03.2012.

18:27

Default images

Oko stotinu bivših radnika "Magnohroma" podnelo je najvišoj sudskoj instanci u zemlji ustavne žalbe u prvoj polovini 2011. godine zbog povrede prava na pravično suđenje.

Reč je o delu radnika koji su uzeli otpremnine kada su proglašeni tehnološkim višokom, ali potom nisu uspeli da ostvare pravo na novčanu naknadu Nacionalne službe zapošljavanja - filijale Kraljevo, po Zakonu o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti.

Prema članu 109. stav 1. tog Zakona, kada radniku prestane radni odnos zbog prestanka potrebe za njegovim radom, onda ima pravo na novčanu naknadu u visini minimalne zarade na nivou Republike.

U zavisnosti od radnog staža i godina starosti, radnik ovu naknadu može primati od tri meseca do najduže godinu dana.

Nacionalnoj službi zapošljavanja prijavilo se 1. 858 radnika "Magnohroma" kojima je prestao odnos 31. maja 2008. godine, ali većina nije podnela zahtev za novčanu naknadu, pošto im je objašnjeno da na to nemaju pravo.

Uprkos takvoj informaciji, 832 radnika su, ipak, podnela zahtev za naknadu, ali su odbijeni uz obrazloženje da na to nemaju pravo jer su primili uvećane otpremine, podsetio je u izjavi Tanjugu njihov punomoćnik pred redovnim i Ustavnim sudom Labud Stojanović.

Radnici su potom potražili pravdu na sudu, a na negativnu odluku prvostepenog suda žalila se polovina, pa su 2009. godine samo 153 najupornija radnika na Vrhovnom sudu Srbije dobila spor protiv Nacionalne službe zapošljavanja, ispričao je Stojanović.

"Kada su shvatili da su prevareni, ostali radnici su podneli tužbe za naknadu štete zbog nezakonitog postupka Nacionalne službe zapošljavanja", rekao je on i dodao da su njihove tužbe u postupku pred redovnim sudovima odbijene, kao i žalbe Apelacionom sudu, pa su izjavili ustavnu žalbu zbog povrede prava na pravično suđenje.

"U žalbama su ukazali da su osnovni i Apelacioni sud u Novom Sadu, u sporu iste vrste, sa istim činjeničnim i pravnim osnovom, usvojili zahteve radnika Naftne industrije Srbije, što je nedopusteno u istom pravnom sistemu", objasnio je Stojanović.

Prema njegovim rečima, radnici "Magnohroma" su se za zaštitu svojih prava obratili i zaštitniku građana Srbije Saši Jankoviću, koji je Nacionalnu službu zapošljavanja - filijala Beograd, upozorio na nezakonito postupanje.

"Zaštitnik građana je doneo rešenje od 11. novembra 2011. godine kojim je naložio da u roku od 60 dana otklone nedostatke u svom radu i praktično im preporučio da ponove postupak po zahtevima radnika i priznaju njihovo pravo na novčanu naknadu", kazao je Stojanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: