Ukrajina: Zapalili silovanu devojku

Monstruozan zločin, u kom su sinovi bivših vladinih funkcionera silovali devojku i potom je bacili u jarak i zapalili, izazvao talas demonstracija u Ukrajini.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.03.2012.

10:58

Default images

Demonstranti zahtevaju da se istraga ubrza i da se za počinioce ovakvih zločina uvede smrtna kazna ili kastracija.

Devojka, 18-godišnja Oksana Makar, koju su zločinci ostavili misleći da je mrtva, ipak je preživela zlostavljanje, ali je pretrpela opekotine na 50 odsto površine tela. Lekari su morali i da joj amputiraju ruku i oba stopala, piše "Blic".

Prema pisanju “Kijev posta”, dvojica optuženih, sin predsednika regionalne uprave Maksim Prisjažnjuk (23) i sin regionalnog javnog tužioca Artjom Pogosijan(21), 9. marta su pozvali Makarovu u stan zajedničkog prijatelja Krasnošeka, gde su je, kako optužba tvrdi, silovali, pokušali da je zadave, a zatim su je zamotali u čaršav, bacili u jarak na jednom gradilištu i zapalili.

Narednog dana devojku su jedva živu pronašli građevinski radnici koji su čuli njene jecaje, a nakon nekoliko operacija i višednevne borbe lekara da joj spasu život, konačno je bila u stanju da ispriča kroz šta je prošla, prenosi "Blic".

Trojica osumnjičenih su uhapšena, ali dvojica su već istog dana puštena na slobodu zbog nedostatka dokaza.

Tužilaštvo tvrdi da Makarova nije ispitana jer nije bila pri svesti, mada njena majka insistira na tome da je bila u stanju da govori. Prava provala gneva zemlju je zahvatila tek nakon što je šef policije potvrdio da su dvojica osumnjičenih koji su pušteni iz pritvora sinovi vladinih funkcionera.

Jedan od počinilaca, inače otac dvogodišnje devojčice, bez mnogo milosti ispričao je putem Jutjuba šta se dogodilo.

"Da, silovao sam je. A kako nije htela da se smiri, odlučio sam da je zadavim. Rekao sam drugovima da moramo da iznesemo telo, jer su mi tu roditelji. Kad smo se vratli u sobu, videli smo da je devojka živa. Našao sam neki kanap na balkonu i rešio da završim započeto", ispričao je on hladnokrvno.

Aktivistkinje Femena nosile parole: ”Smrt sadistima!” i “Pogubite zveri!”

Pokret aktivistkinja za prava žena Femen organizovao je demonstracije u toplesu pred kancelarijom javnog tužioca u Kijevu, skandirajući ”Smrt sadistima!” i “Pogubite zveri!”.

One su ukazale na sporost policijske istrage i popustljivost koja je pokazana prema osumnjičenima

Protesti su prinudili predsednika Janukoviča da javnom tužiocu naredi da se slučaj ponovo ispita, tako da su 13. marta dvojica “tatinih sinova” ponovo uhapšena i zajedno sa trećim osumnjičenim optužena za pokušaj ubistva.

Za ponovno uvođenje smrtne kazne u Ukrajini za ovakve slučajeve založili su se i neki poslanici tamošnjeg parlamenta, a jedan je čak predložio i da se kao kazna za silovatelje uvede kastracija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: