SAD platile kauciju aktivistima NVO

SAD platile kauciju za 16 Amerikanaca iz nevladinih organizacija koji su u Egiptu optuženi da su ilegalno primali novac da bi podsticali nemire u toj zemlji.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.03.2012.

12:22

Default images

Oni sada mogu slobodno da napuste Egipat, saopštile su vlasti u Kairu.

Egipat je u sredu uveče ukinuo zabranu putovanja za sedam od 16 optuženih Amerikanaca (devet je već napustilo zemlju). Američki demokratski aktivisti su sada na aerodromu u Kairu i spremaju se da napuste Egipat, verovatno, privatnim letom preko Kipra.

Predstavnici suda rekli su danas da su SAD platile kauciju za 16 Amerikanaca u iznosu od dva miliona egipatskih funti (po oko 300.000 dolara "po čoveku") i da je među sedam Amerikanaca koji su našli utočište u zgradi američke ambasade u Kairu bio i sin američkog ministra za transport Reja la Huda.

Spor oko rada NVO u Egiptu počeo je u decembru, kada su egipatske vlasti izvele raciju u prostorijama 10 takvih grupa i konfiskovale njihovu dokumentaciju i opremu, podseća AP.

Među optuženima, pored Amerikanaca, ima Egipćana, Srba i nemačkih, palestinskih i jordanskih državljana.

Zbog ovog slučaja odnosi Egipta i SAD su postali zategnuti, a Vašington je nagovestio da bi mogao da uskrati novčanu pomoć namenjenu egipatskoj vojsci.

Egipatske aerodromske vlasti potvrdile su ranije danas da Amerikanci koji su radili za nevladine organizacije (NVO), mogu da odu u bilo koje vreme i bilo kojim letom iz Egipta, čime su "otvorena vrata" za to da u zemlju uđe američka vojna pomoć od 1,3 milijarde dolara.

"Instrukcije su stigle za ukidanje zabrane putovanja optuženim Amerikancima u slučaju stranog finansiranja (NVO), da im se omogući da napuste (zemlju) ukoliko se pojave radi putovanja", naveo je izvor sa Međunarodnog aerodroma u Kairu, dodajući da 16 Amerikanaca "mogu da odu u bilo koje vreme, bilo kojim letom", prenela je agencija Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: