"Srbija nije priznala Kosovo"

Srbija nije dogovorom u Briselu priznala nezavisnost Kosova, već je Rezoluciji 1244 dala novi život i potvrdu na međunarodnoj sceni, kaže Borislav Stefanović.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 25.02.2012.

12:49

Default images

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu s Prištinom je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije naglasio da je zadovoljan u petak okončanom rundom dijaloga i ponovio da se postignutim dogovorima čuva Ustav i suverenitet Srbije, a da je Rezolucija 12 44 dobila još jednu potvrdu i da je osnažena na međunarodnoj sceni.

"Stavovi koji se čuju iz Vašingtona i Prištine da će ovaj dogovor pomoći u priznavanju nezavisnosti Kosova nisu ispravni", naglasio je Stefanović.

On je pojasnio da je mišljenje Međunarodnog suda pravde, koje je, kako je podsetio Srbija tražila, potvrdilo da Deklaracija o nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom, ali da ono nije dalo potvrdu da su Albanci imali pravo na otcepljenje i da su mogli to i da ostvare.

"Kosovo nije dobilo potvrdu da može da bude nezavisno, već da je moglo da dobije papir od grupe ljudi koja se tu skupila. Oni, doduše, to ne vide na taj način, ali ja to razumem", rekao je Stefanović.

On je dodao da će dva sporazuma, koja nisu potpisana, biti dostavljena skupštini na razmatranje pošto ih usvoji vlada.

"Fusnota se neće istopiti"

Stefanović je objasnio da će Kosovo u regionalnim inicijativama biti zastupljeno na nejednak, odnosno asimetričan načina uz zvezdicu kao referencu na fusnotu u kojoj stoji: "Ovaj znak ne prejudicira status, u ravni je sa Rezolucijom 1244 SB UN i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o Deklaraciji o proglašenju nezavisnosti Kosova."

"Ne možete da kažete da ste suverena država i jednaki kao ostali ako ste predstavljeni sa zvezdicom i kroz referencu na dva međunaordna dokumenta", rekao je Stefanović, koji je na pitanje novinara da se mogu čuti timačenja u Briselu da Priština nije predstavljena asimetrično -odgovorio: "Ako mi svi sedimo za konferencjiskim stolom i ispred svakog piše ja sam država, a ispred njih ja nisam, onda mi recite da li je asimetrično ili nije."

Stefanović se osvrnuo i na izjavu Edite Tahiri da je zvezdica na fusnoti kao pahuljica i da će se istpoti dok prođe zima.

Uz opasku da je savetovan da ne komentariše tu izjavu, Stefanović je rekao da se vara onaj ko tako misli. "Zima njihovog nezadovoljstva neće proći jer se ova fusnota neće istopiti", rekao je Stefanović.

On je podsetio da upravo fusnota bila predmet najvećeg sporenja, a da je predlog koji je na kraju usvojen došao iz beogradskog tima i dobio široku međunarodnu podršku.

"Priština nije uspela da deklaracija o nezavisnosti bude posebna stavka, kao što nije uspela ni da Kosovo bude predstavljeno kao Republika Kosovo", naveo je Stefanović.

Šef beogradskog tima je naveo i da Srbija nikada nije bila protiv predstavljanja Prištine u regionalnim organizacijama, da je namera bila da se njihov glas čuje i da sami mogu da ga iznesu, ali kroz određenu međunarodno pravnu definiciju.

Stefanović je naveo i da, prema dogovoru o regionalnom predstavljanju, UNMIK zadržava svoja prava i obaveze i da će biti prisutan na svim regionalnim skupovima na kojima i Kosovo bude učestvovalo, ali da neće morati da fizički sedi pored njih i govori u njihovo ime. "Ovo je u datim okolnostima najbolje rešneje, nije perfektno kao ni jedno do sada, ali je najbolje", ocenio je Stefanović. On smatra da je nakon poslednjeg dogovora iz Brisela Priština u velikom problemu i da sada koristi jednostrane akcije na terenu, da se "sakrije ono što jeste u najvećoj meri ispunjavanje potreba Republike Srbije".

U tom smislu, Stefanović je demantovao i tvrdnje da je dogovor iz Brisela put ka učlanjenju Kosova u međunarodne organizacije i da će Kosovo nakon njega otvoriti kancelariju u Beogradu i nazvao ih spekulacijama koje dolaze da bi se sakrila pozicija u kojoj se nalazi Priština.
Stefanović je još jednom naglasio da je srpska delegacija spremna da nastavi dijalog u što skorije vreme i da bi, po njegovom mišljenju, tada trebalo da se raspravlja o povratku raseljenih, povratku njihove imovine i o nestalima.

"Na to želimo da stavimo akcenat, kao i o razgovorima o električnoj energiji i Telekomu o kojima smo već razgovarali, ali kao što znate, tu postoje veliki problemi", dodao je Stefanović.

Stefanović je takođe demantovao tvrdnje da dogovor o predstavljanju znači otvaranje vrata evropskih integracija za Prištinu, obrazloživši da tako nešto ne može da se dogovori između Beograda i Prištine, jer su ti mehanizmi u Briselu u rukama članica EU.

U Briselu je juče postignut dogovor o regionalnom predstavljanju Prištine kao i tehnički protokol da za primenu dogovoru o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima.

"Potvrđena specifičnost prelaza Brnjak i Jarinje, granica ne postoji"

Stefanović je izjavio da je tehničkim protokolom o primeni dogovora o integrisanom upravljajnju prelazima, koji je dogovoren u poslednjoj rundi dijaloga, jasno definisana specifičnost prelaza Brnjak i Jarinje, kao i izvršna uloga Euleksa na tim prelazima.

Stefanović je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, na kojoj je predstavio dogovor o regionalnom predstavljanju Prištine kao i tehnički protokol, objasnio da taj protokol definiše funkcionisanje prelaza, rad grupa za primenu tog dogovora, kao i za dinamiku njegovog sprovođenja.

Taj protokol se, dodao je, potpisuje između Beograda i Brisela sa jedne, kao i Prištine i Brisela sa druge strane, a potom će ići pred Vladu Srbije i skupštinski Odbor za Kosovo i Metohiju.

Na pitanje Tanjuga da li je i definitivno utvrđeno kakva će biti uloga Euleksa, budući da je Priština tvrdila da je ona posmatračka, Beograd da je izvršna, a Euleks da još nije definisana, Stefanović je rekao da "svi evropski zvaničnici, pa i šef Euleksa Gzavije de Marnjak, znaju kakva je ta uloga".

"Oni treba da funkcionišu na statusno neutralan način. U protokolu je potvrđeno Euleksovo prisustvo i mandat koji jasno definiše severne prelaze kao specifične. Za nas je najvažnije da Euleks nastavi svoju funkciju i prisustvo na Jarinju i Brnjaku, a prisustvo albanskih carinika će biti u formi carinskih svedoka i to je to", rekao je Stefanović.

On očekuje da će na prelazima biti mnogo problema pri primeni tog dogovora, ali da je na Beogradu da kroz što precizniji aranžman sa EU postigne ono što je dogovoreno.

Stefanović je naglasio da je izbegnut pokušaj Prištine da od tog dogovora napravi proces ustanovljavanja državne granice.

"Granica ne postoji, ona bi trebalo da ima svoje obeležja, od demarkacione linije do simbola i graničnog kamena. Ova vlada je uspela da ukine ničuju zemlju i pojam granične linije", rekao je Stefanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: