"Nisu važne fusnote već status"

Dogovor Beograda i Prištine koji je danas postignut u Briselu od velike je važnosti za Srbiju i njen put ka EU, ocenjuje većina stranaka u Srbiji.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 24.02.2012.

13:15

Default images

Vladajuće stranke smatraju da je postignuti dogovor od ogromne važnosti za Srbiju. Demokratska stranka ocenila je da je današnji dan veliki za Srbiju jer je čini bližom kandidaturi za članstvo u EU i dokazuje ispravnost i ostvarivost politike "I Evropa i Kosovo", za koju se zalažu DS i njen predsednik Boris Tadić.

Potpredsednik Demokratske stranke Dragan Đilas ocenio je da ishod dijaloga Beograda i Prištine u Briselu predstavlja veliku i značajnu političku i diplomatsku pobedu Srbije i pobedu politike predsednika Srbije Borisa Tadića.

"Suviše smo puta do sada u istoriji odustajali od pregovora i izgovarali istorijsko ne. Svako istorijsko ne koje smo kao narod izgovorili toliko nas je mnogo koštalo da ja na to ne mogu da ne pomislim kada razmišljam o značaju ovog sporazuma", istakao je Đilas.

On je rekao da svi koji su proteklih godina govorili da evropska Srbija sa Kosovom ne moze da postoji - treba danas da se zamisle i da se još jednom sete izreke koja kaže: bolje je 100 godina pregovarati nego jedan dan ratovati.

" I može danas Hašim Tači da govori šta god hoće, jer to šta je istina, a šta ne znaju svi", istakao je Đilas.

"Predsednik Boris Tadić i vlada Srbije su povukli crvenu liniju na rezoluciji 1244 i, posle mnogo teških razgovora i pritisaka koji nisu dali rezultat, tu liniju je prihvatila cela mefunarodna zajednica. Zahvaljujući takvoj politici danas u Srbiji niko nije gubitnik, jer današnji dobitnik su Srbija i svi njeni građani koji žele bolji život sebi i svojoj deci", zaključio je Đilas.
Predsednik SPO Vuk Drašković je pozdravio dogovor i istakao da je najvažnije to što će Srbija dobiti status kandidata za članstvo u EU.

"Nisu važne nikakve fusnote, nego je najvažnije to da Srbija dobija status kandidata za člana EU. Ja se nadam da će posle izbora uslediti koreniti evropski preokret naše državne strategije i da ćemo ubrzo početi pregovore o pridruživanju EU", rekao je Drašković.

Današnji dogovor Beograda i Prištine pozdravila je i Socijaldemokratska unija. Ta stranka je saopštila da se nada da će on biti ne samo dobra osnova za konačno dobijanje statusa kandidata za priključenje Evropskoj uniji, već i za početak normalizacije odnosa u regionu.

Iz te stranke su takođe postavili pitanje Vladi Srbije koji je razlog da se važan sporazum za zemlju po mnogim pitanjima donosi u poslednji čas i to pod ogromnim međunarodnim pritiskom. "Ključno pitanje na koje bi, takođe, vlada trebalo da odgovori građanima je šta je zapravo realna politika Srbije prema Kosovu", navedeno je u saopštenju SDU.
Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor izjavio je da je postizanje dogovora jako dobra vest jer je ispunjen jedan od uslova Srbiji za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU. "Ovo je dobra vest i zbog toga što je ponašanje pojedinih funkcionera Srbije u prošlim mesecima i godinama, kad su napuštali skupove na kojima je postojao neko i sa teriritorije Kosova, dovelo do ogromnih šteta na spoljnopolitičkom i drugim planovima", kazao je Pastor.

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak pozdravio je danas postizanje dogovora o regionalnom predstavljanju Prištine i istakao da to potvrdjuje da se kroz dijalog uvek može doći do rešenja. On je naveo da je postizanjem današenjeg dogovora Srbija ispunila jedan od važnih uslova za dobijanje statusa kandidata i da to raduje jer je to "jedini put za dobru budućnost Srbije u EU".

Ujedinjeni regioni Srbije smatraju takođe da postizanjem dogovora uklanja prepreka za dobijanje statusa kandidata Srbije za članstvo u Evropskoj uniji. "Važno je da Srbija ostane na evropskom putu i da građani i dalje imaju perspektivu", rekla je članica Predsedništva URS-a Suzana Grubješić.
Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović današnji dogovor ocenio kao "sjajnu vest", dodajući da Srbija, uz taj dogovor i kandidaturu za članstvo u EU koja će sigurno uslediti, zapravo dobija novu priliku. "Taj dogovor i kandidatura za članstvo u EU predstavljaju svojevrsnu tačku na neodgovornu i lošu politiku koja je žrtvovala milione građana prethodnih 20 godina i ta prilika mora biti iskorišćena", istakao je Jovanović.

"Fusnote, imena na karticama, granični prelazi, carinici, sva ta navodno velika pitanja, koja su mrcvarila mesecima društvo, sada ostaju po strani, a na prvo mesto dolazi naš život. On zaslužuje mnogo više od onog što mu se do sada nudilo", poručio je Jovanović.

Delegacije Beograda i Prištine postigle su danas u Briselu dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova i integrisanom upravljanju prelazima. Šef beogradskog tima Borislav Stefanović izjavio je da su sada ispunjeni kriterijumi Evropskog saveta za dobijanje statsusa kandidata za članstvo u EU.

S druge strane, šefica prištinskog tima Edita Tahiri ocenila je da će od danas Kosovo na regionalnim skupovima biti predstavljeno jednako kao i druge države u regionu, kao i daće ono moći samo da potpisuje sporazume. Premijer Kosova Hašim Tači ocenio je da će Kosovo od danas dobiti međunarodni subjektivitet, napominjući da fusnota u kojoj se pominje Rezolucija 1244 nije idelana, ali da je najprihvatljivija u ovom trenutku.

Visoki zvaničnici EU Ketrin ešton i Štefan File pozdravili su postizanje dogovora o regionalnom predstavljanju Kosova, ocenjujući to kao veliki korak napred i za Srbiju i za Kosovo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: