Uhapšen Luka Bojović?

Kako B92 nezvanično saznaje, španska policija je, u saradnji sa upravom kriminalističke policije Srbije, uhapsila Luku Bojovića.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 09.02.2012.

20:31

Default images

Zajedničkom akcijom kriminalističkih policija Srbije i Španije, u Španiji uhapšeno lice koje odgovara opisu odbeglog Luke Bojović, ali njegov identitet nije zvanično potvrđen.

U toku je razmena informacija između kriminalističkih policija dveju zemalja i u MUP-u očekuju da će identitet uhapšene osobe biti potvrđen tokom sutrašnjeg dana.

Kako saznaje B92 hapšenje, prema poternici srpskog Interpola, se dogodilo negde oko 17 sati večeras, po lokalnom vremenu, u Valensiji u Španiji. Uhapšena su četiri srpska državljana, među kojima i lice za koje se sumnja da je Bojović.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potvrdio je broj uhapšenih, ali je rekao da se njihov identitet još uvek proverava.

"To je sve što u ovom trenutku možemo da saopštimo s obzirom na to da je provera indetiteta u toku. Tek sutra će biti izvesno da li je u pitanju Bojović", rekao je Dačić.
Kako je dodao, molba španske policije je bila da se ne objavljuje ova vest dok se ne proveri indetitet uhapšenog.

"Nisam srećan što je ova informacija u javnosti jer bi to moglo da upropasti čitavu operaciju. I ukoliko se sutra utvrdi da se zaista radi o Luki Bojović to bi bio još jedan primer dobre policijske međunarodne saradnje", rekao Dacić novinarima.

Podsetimo, Luka Bojović osumnjičen je za više ubistava. Bojović se sumnjiči za likvidaciju Branka Jeftovića Jorge 2004, kao i za pokušaj ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka iste godine kada su poginuli njihovi telohranitelji Dejan Živančević i Milutin Jovičić. Za ova krivična dela pored njega se terete Vladimir Milisavljević Budala i Miloš Simović.

Bojović je, inače, bio deo Arkanovih „Tigrova", a Željko Ražnatović je bio i Bojovićev kršteni kum. Nakon Ražnatovićevog ubistva 15. januara 2000, koje je izvršio Dobrosav Gavrić, Bojović je za organizaciju te likvidacije optužio Branka Jeftovića Jorgu, Andriju Draškovića i Zorana Nedovića Šoka. Istraga protiv Bojovića za ubistvo Jorge, kao i za pokušaj likvidacije Draškovića i Nedovića, počela je 2010. godine.

Bojovića je bivši član zemunskog klana Sretko Kalinić doveo u vezu sa ubistvom Jorge i pokušajem ubistva Draškovića i Nedovića, rekavši da se Bojović svetio za likvidaciju svog krštenog kuma.

Bojoviću se trag izgubio leta 2010. godine, posle hapšenja Sretka Kalinića u Zagrebu i Miloša Simovića na srpsko-hrvatskoj granici. Za njim je u septembru 2010. raspisana međunarodna poternica.

Tužilaštvo za organizovani kriminal u optužnici navodi da je Bojović stao na čelo "zemunskog klana" posle ubistva njegovih vođa Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića u martu 2003. godine, a svoju moć učvrstio je nakon hapšenja Milorada Ulemeka Legije.
Pošto je postao vođa "zemunaca", on je organizovao likvidacije, a lično je učestvovao u pokušajima ubistva Draškovića i Šoka, kad je sa odbeglim "zemuncem" Kalinićem pucao iz automobila u pokretu.

Bojović je uhapšen u oktobru 2007. zbog sumnje da pomaže odbeglim zemuncima optuženim za ubistvo premijera Zorana Đinđića, međutim, optužen je samo za nedozvoljeno držanje oružja u nedostatku dokaza.

Zbog nedozvoljenog držanja pištolja osuđen je 15 meseci zatvora 2009. godine posle čega je pušten da se brani sa slobode.
Bojović je bio kum Cvetku Simiću čije je raskomadano telo pronađeno u Zagrebu, tačnije telo u jezeru Jarun, a glava u blizini tog jezera.

Homen: Tražićemo izručenje Bojovića

Ministarstvo pravde je dobilo nezvanične informacije da je lice za koje se sumnja da je Luka Bojović uhapšeno u Španiji, kaže državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.

"U slučaju da se potvrdi indetitet, odnosno da je uhapšen Bojović, Ministarstvo će po hitnom postupku uputiti zahtev za njegovo izručenje Srbiji", rekao je Homen.

On je objasnio da su i Srbija i Španija potpisnice Konvencije Saveta Evrope o ekstradiciji.
"Očekujemo da neće biti problema u postupku ekstradicije, ali konačnu odluku doneće pravosudni organi Španije", rekao je Homen.

Tufegdzić: Bojović od posrednog značaja za suđenje za ubistvo Đinđića

Jedan od vrsnih poznavalaca kriminalne scene i novinar koji se godinama bavi tom temom, Vojislav Tufegdžić iz Novog magazina kaže da svedočenja Luke Bojovića neće biti od suštinske važnosti za suđenje za ubistvo premijera Zorana Đinđića, već samo od posrednog značaja.

On napominje da se Bojović pominje u vezi sa mnogim krivičnim delima koja su rešena ili polurešena, pa je njegovo eventualno hapšenje veoma važno. Tufegdžić kaže da su, ipak, mediji i država od njega napravili gotovo kriminalca broj 1, ali sigurno jednog od vodećih kriminalaca.

Upitan da li se može dovesti u vezu atentat na političare u Boriku sa kriminalnim grupama kojima i Bojović pripada, Tufegdžić je rekao da atentat na političare nikad ne bi trebalo u potpunosti isključiti kad su u pitanju kriminalci, ali da je njegov lični stav da bi tako nešto bilo „prevelik zalogaj“. „Njih interesuju pogodnosti koje im donosi kriminal, Borik je malo preteran.“

Tufegdžić, takođe, ne bi dovodio u vezu ovo hapšenje i pokušaj bekstva Kalinića i Milovanovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: