Novi grb pre izbora

Srbiji bi, konačno, pre izbora, trebalo da bude vraćen stari grb iz 1882. godine, saznaju "Novosti" u Ministarstvu kulture.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.02.2012.

22:06

Default images

Izrada državnog simbola bliži se kraju, a njegovo usvajanje neće zavisiti od zasedanja Skupštine, jer novi-stari grb neće ni ići pred poslanike.

Komisija, koju je, na osnovu odluke Vlade, formirao ministar kulture Predrag Marković, radi samo tehničko usaglašavanje sa etalonom grba i za to nije potrebna potvrda parlamenta, objašnjavaju u Ministarstvu kulture.

Za ovo je bila dovoljna samo odluka Vlade, koja je prošle godine rešila da se na sva državna znamenja vrati dvoglavi orao, koji je još za kralja Milana izradio bečki heraldičar Ernst Kral.

Taj stari grb je promenjen 11. novembra 2010. Nakon toga, na inicijativu našeg lista i ministarstava pravde, unutrašnjih poslova i odbrane, koji su trpeli ogromne troškove zbog promene nacionalnih simbola, Vlada je, ipak, odlučila da Srbija opet dobije stari grb.

Do trenutka dok Markovićeva komisija ne usaglasi obeležja, u opticaju će biti oba dvoglava orla - stari, Kralov, i onaj koji je izradio naš poznati heraldičar Ljubodrag Grujić.

Prema najavama iz Vlade, ovaj posao trebalo je da bude gotov do kraja leta. To se, međutim, do danas nije desilo. U Vladi se nadaju da će sve biti završeno za njenog mandata, odnosno pre proleća, kada će građani dobiti ne samo novi grb već i novu vlast.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: