"Lažiran broj poginulih Bošnjaka"

Sarajevski istraživačko-dokumentacioni centar utvrdio da je u ratu u BiH stradalo 98.000 ljudi, 64.000 Bošnjaka, 24.900 Srba, 7.700 Hrvata i oko 500 "ostalih".

Izvor: B92

Petak, 03.02.2012.

22:27

Default images

U jeku najnovije političke i medijske hajke na Republiku Srpsku, praćenu kvalifikacijama "genocidna tvorevina nastala na krvi 300.000 bošnjačkih žrtava", zaobilaze se činjenice koje je utvrdio sarajevski Istraživačko-dokumentacioni centar da je do sada registrovao oko 98.000 ubijenih u proteklom ratu - svih nacionalnosti.

Ovaj podatak o broju svih civilnih i vojnih žrtava, pripadnika sva tri konstitutivna naroda, donekle se podudara i sa zvaničnim podacima vlasti Srpske, koje tvrde da je ubijeno oko 90.000 ljudi.

Direktor IDC-a Mirsad Tokača kaže da ovaj broj još nije konačan, jer se istraživanje nastavlja, ali tvrdi da on neće preći 100.000 ubijenih, uključujući i oko 500 građana BiH koji su stradali 1991. na ratištima u Hrvatskoj i Sloveniji.

Predsednik Srpske Milorad Dodik istakao je da se međunarodna politka prema BiH stvarala na osnovu lažnih podataka. On je naveo da nijednog trenutka neće osporiti činjenicu da su Bošnjaci masovno stradali u ratu devedesetih.

"Srpski narod je najveći stradalnik u ratovima devedesetih i jedino što je u političkom smislu uspeo da ostvari je Srpska. Mi Srpsku volimo i ne dozvoljavamo da je bilo ko skrnavi na bilo koji način", rekao je Dodik.

Utvrđeno je da su od 98.000 žrtava - 55 odsto vojnici, a 45 odsto civili. Među ubijenim je oko 64.000 Bošnjaka, 24.900 Srba, 7.700 Hrvata i oko 500 "ostalih". Prema podacima institucija RS, ubijeno je više od 30.000 Srba.

"Istraživanja smo radili po opštinama, a interesovala nas je i nacionalna struktura. Najviše žrtava registrovano je u Sarajevu: 13.756, a zatim u Srebrenici, Prijedoru, Zvorniku, Bratuncu, Foči, Vlasenici, Mostaru, Doboju, Višegradu, Banjaluci, Brčkom i Rogatici", rekao je Tokača.

On kaže da je - na osnovu prikupljene dokumentacije o svakoj žrtvi, zatim, kontakata s porodicama, medicinske dokumentacije o utvrđenoj smrti žrtve, te drugih izvora utvrđeno da je u Sarajevu (u oba dela grada) stradalo 8.400 vojnika i 5.600 civila.

"U našem poslu imali smo velikih problema sa brojem žrtava, jer mnogi koriste potpuno neargumentovane i neutemeljene brojke. Kao da imate neku vrstu takmičenja ko će objaviti veći broj žrtava i time potvrditi da je zločin bio veći, što je apsurdno. Time se samo uznemirava javnost", ocenio je Tokača.

okača smatra da je preterivanje u broju ubijenih, silovanih, kao i zatočenih osoba "deo mentaliteta i pokušaja da se brojevima stvari naprave gorim nego što jesu, a one su same po sebi grozne".

Poslanik SNSD Slavko Jovičić kaže da je podatak o 300.000 bošnjačkih žrtava obična laž koju je izmislio bošnjački politički vrh i američki mentori.

"Dobro je što je Tokača saopštio ove podatke, jer oni ruše stereotip o isključivo bošnjačkoj žrtvi. I Srbi su ubijani masovno. Održavanje laži o broju ubijenih je način pripremanja terena za ukidanje Srpske, a mi to nikad nećemo dozvoliti", rekao je Jovičić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: