Novosađani bi u EU i boje se gladi

Za ulazak Srbije u EU izjasnilo se 60 odsto Novosađana, dok je NATO dobio podršku svakog četvrtog žitelja grada, rezultat je istraživanja agencije Skan.

Izvor: B92

Sreda, 28.12.2011.

08:44

Default images

Najuspešniji Novosađanin prema mišljenju sugrađana je Đorđe Balašević.

Šokantan je podatak da se više od 45 odsto Novosađana boji gladi, iako je dominantan strah, očekivano, strah od bolesti i nemogućnosti lečenja (87,2 odsto glasova).

Čak 18,5 odsto anketiranih veruje da živi mnogo gore nego prethodne godine, ali, ako je za utehu, kod 47 odsto građana dominantno osećanje je nada. Istraživanje je obavljeno na uzorku od 1.582 ispitanika, a obuhvaćeni su svi delovi grada.

Među gradskim problemima, prema oceni Novosađana, prednjače mito, korupcija i kriminal, gradonačelniku se zamera uglavnom nestručnost, ali je veliki broj i onih koji mu ne zameraju ništa.

Najbolje što su gradske vlasti uradile u prethodnom periodu je popravka, izgradnja i proširenje ulica i bulevara, kao i renoviranje Keja, a najveće nezadovoljstvo izazivaju funkcionisanje opštinskih šalterskih službi, Zavod za urbanizam, Parking servis i zdravstvene usluge.

Da Novosađani nisu baš najupućeniji u lokalnu politiku, govori podatak da je ime predsednika Skupštine grada Aleksandra Jovanovića znalo tek njih 20 odsto, velika većina meša predsednika vojvođanske Vlade i Skupštine, dok je gradonačelnik Igor Pavličić prošao, ipak, nešto bolje sa 74 odsto onih koji ga „poznaju“. Najveću prosečnu ocenu među političarima ispitanici su dali predsedniku Vlade Vojvodine Bojanu Pajtiću (2,95), a dobar uspeh zabeležio je i Pavličić sa ocenom 2,87.

Od dnevnih novina Novosađani i dalje najrađe čitaju „Blic“, prate ga „Dnevnik“ i „24 sata“, a među nedeljnicima prednjači „Blic žena”. Da su izbori u nedelju, 47 odsto ispitanih bi na njih sigurno izašlo, dok bi nešto više od 17 odsto apstiniralo, a za gradonačelnika bi ponovo bio izabran Igor Pavličić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: