Sreda, 14.12.2011.

10:39

Ruski konvoj i dalje "na čekanju"

Konvoj sa ruskom pomoći za Srbe sa severa Kosova još stoji na Jarinju. Euleks traži da prati konvoj kroz barikade. Dežer: Ne blokiramo konvoj.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Portparolka Euleksa Irina Gudeljević izjavila je da konvoj sa humanitarnom pomoći iz Rusije, koji je od juče ujutru zadržan na administrativnom prelazu Jarinje, može da prihvati pratnju Euleksa ili da ide na prelaz Merdare, da bi stigao do Kosovske Mitrovice.

Ruska strana to, međutim, odbija jer taj prelaz kontrolišu kosovski carinici, što Rusi smatraju neprihvatljivim.

Ambasador Rusije Aleksandar Konuzin, koji je juče bio u pratnji ruskog konvoja, rekao je da je jutros o novonastaloj situaciji video-linkom razgovarao s ruskim ministrom za vanredne stuacije Sergejom Šojguom, koji je rekao da je konvoj ruske humanitarne pomoći zadržan bez zvaničnog obrazloženja.

"Problem propuštanja ruskog konvoja sa humanitarnom pomoći za Srbe na Kosovu nije rešen. Ne znamo kada će biti rešen, jer zvaničan odgovor nismo dobili. Postupamo strogo u skladu, po rezoluciji UN i šaljemo isključivo humanirni teret, a to može i da se proveri", rekao je Šojgu za televizijsku stanicu "Rusija 24".
(Tanjug)
Istovremeno, ambasador Rusije u NATO-u Dimitrij Rogozin taj slučaj nazvao je "humanitarnim zločinom", dodajući da Moskva o tome ne može da pregovara sa nepriznatom državom na Kosovu.

"Ne priznajemo ove vlasti kao vlasti nezavisne države. Nastavićemo pregovore isključivo sa međunarodnim predstavnicima NATO i EU. Na njihovoj je savesti priznanje Kosova i priznanje gangstera bivše kosovske vojske koji su sada formirali svoje policijske jedinice", rekao je Rogozin za "Rusija 24".

Rogozin je, uz ocenu da zaustavljanje pomoći predstavlja "humanitarni zločin", najavio i da će zaustavljanje pomoći biti jedna od tema samita EU - Rusija.

Podsetimo, Euleks je u utorak, nakon detaljne kontrole dva kamiona s ruskom pomoći, obustavio kontrole i time blokirao ulazak ostalih kamiona na Kosovo.

"Konvoj ima dve mogućnosti za ulazak na Kosovo. Prva je da prihvati pratnju Euleks policije, jer je to uobičajena praksa u EU da policija prati tako velike konvoje. Druga je prelazak preko prelaza Merdare", poručila je Gudeljevićeva.

Ona je dodala da, ako ruski konvoj prihvati pratnju Euleks policije, to znači da se vozila Euleksa moraju propustiti kroz barikade.

Treći kamion, koji se zatekao na samom administrativnom prelazu, tu je i proveo i noć.

Situacija je od jutros nepromenjena i Euleks i dalje ne propušta kamione, koji su trenutno parkirani u Rudnici, nedaleko od administrativnog prelaza Jarinje.

Podsetimo, Euleks je odbio da propusti ruske kamione nakon što je ruska delegacija odbila njihovu pratnju pošto su Srbi zaustavili i vratili u Zvečan kolonu Euleksa koja je trebalo da prati ruski konvoj.

Euleks je potom, kako je izjavio ambasador Konuzin, zahtevao da se prihvati pratnja Euleksa ili da se konvoj preusmeri na prelaz Merdare. Ruska strana je to odbila uz obrazloženje da na Merdaru kontrolu vrše kosovski carinici, što je za njih, kako su rekli, neprihvatljivo.

Dežer: Mi ne blokiramo

Šef delegacije Evropske unije u u Beogradu Vensan Dežer negirao je danas da Euleks blokira prolaz ruskog humanitarnog konvoja na Kosovo.

"Nije tačno da Euleks blokira prolaz ovog konvoja", kazao je Dežer novinarima u Beogradu nakon otvaranja konferencije o zaštiti potrošača u Beogradu.

On je naveo da je EU primila zvanično pismo ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Konzina da se obezbedi pratnja za konvoj i da postoji standardna prosedura kada se traži pratnja za konvoje.

"Mi nismo u stanju da trenutno obezbedimo pratnju zbog situacije na terenu, ali postoji mogućnost hitnog postupka, odnosno da se u roku od jednog dana ta pratnja osigura", kazao je Dežer, ali nije precizirao šta će biti preduzeto.

Carinski punkt Euleksa na Jarinju prešla su samo dva od 27 kamiona, kojima je kosovskim Srbima trebalo da bude dostavljeno 300 tona humanitarne pomoći iz Rusije.

Jedan šleper se nalazi na administrativnoj liniji, gde su ga pripadnici Euleksa zaustavili i ne dozvoljavaju ulazak na Kosovo.

Euleks izašao iz mandata

Načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković ocenio je da Euleks nastoji da iskoristi konvoj s ruskom humanitarnom pomoći i prikaže da je administrativni prelaz ka centralnoj Srbiji zapravo granični prelaz.

Nedeljković je za Televiziju Most iz Zvečana ocenio da je Euleks "izašao iz svog mandata, da sprovodi samovolju bez pravnog osnova i nastoji da realizuje jednostrane odluke Prištine".

Načelnik okruga je dodao da je cilj upućivanja konvoja na prelaz Merdare da se ruska pomoć Srbima sprovede u kompletnoj kosovskoj proceduri". "Ovaj problem se mora rešavati na višem nivou i očekujem da će se on rešiti na relaciji Moskva-Brisel", rekao je Nedeljković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: