"Srbija ne sme da odustane od EU"

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio da Srbija ne može i ne sme da odustane od EU, bez obzira na današnju odluku evropskih lidera u Briselu.

Izvor: B92

Petak, 09.12.2011.

15:31

Default images

Svaka drugačija odluka imala bi dalekosežne i duboke posledice po život građana ove zemlje, rekao je Tadić.

On kaže da ga odluka Brisela neće pokolebati. "Ja ostajem na stanovištu da je naš put ka EU i nikada od toga neću odustati", izjavio je Tadić. Lideri EU danas su odlučili da 12. februara bude sledeća procena toga da li će Srbiji biti dodeljen status kandidata EU.

Konačna odluka će biti doneta u martu na narednom evropskom samitu.

"Mi pripadamo Evropi, bez obzira što ona ima svoje teškoće, pripadamo Evropi u domenu kulture, privrede, političkom i ekonomskom smislu", rekao je Tadić na konfrenciji za novinare u Briselu.

On je naveo da je Srbiji za dobijanje kandidature bio postavljen jasan uslov, da odustane od toga da se Priština u regionalnim skupovima predstavlja pod oznakom Rezolucije 1244 UN.

Na pitanje novinara B92 ko je to tražio, tj. ko je postavio taj uslov, Tadić je rekao da su to tražili svi oni koji su učestvovali u pregovorima u tehničkom dijalogu između Beograda i Prištine. To je bio uslov za kandidaturu, naveo je Tadić.

On je rekao i da je politika Srbije prema Kosovu i Metohiji u skladu sa interesima Srbije da postane članica EU. Ponovio je da Srbija neće priznati Kosovo ni implicitno, ni eksplicitno.

Dodao je i da pitanje Kosova mora da se reši i da Srbija ne želi da ima zamrznuti konflikt i zato će nastaviti da sa evropskim partnerima traži rešenje.

Tadić je naveo da je duboko uveren da će Srbija dobiti status drugi put.

"Da li u februaru ili martu, videćemo, ne treba širiti neutemeljeni optimizam, ali svaki dan treba raditi na tome da se taj cilj ostvari", kaže Boris Tadić.

"Srbija i danas može da pogleda u oči EU, jer smo ispunili ono što se od nas tražilo, sve zaključke Evropske komisije, a moje evroske kolege mogu da pitam da li su ispunili ono što su rekli, ali o tome neću da govorim javno", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je izjavio i da nije razočaran odlukom iz Brisela i da ta odluka ne predstavlja poraz državne poltike.

"Poraz ne doživite kada posrnete, već kada se ne uspravite. Mi ćemo se uspraviti. Nismo odustali ni u težim okolnostima, nećemo ni u ovoj. Kada bi nas ovakva odluka pokolebala, pokazali bi veliku slabost", rekao je Tadić, dodajući da će biti još teškoća.

Tadić je rekao da je odluka iz Brisela odluka koja može biti vetar u leđa strankama koje ne žele Srbiju u EU i koje žele povratak u devedesete, ali da neće odustati od procesa ulaska Srbije u EU, jer Srbija ima budućnost u EU i srpski narod pripada evropskoj zajednici naroda.

Predsednik Srbije izjavio je da Srbija neće odustati od zahteva da se poštuje Rezolucija 1244 SB UN kada je u pitanju regionalno predstavljanje Prištine.

"Uveren sam da Rezolucija ostavlja mogućnost da se za Kosovo nađe rešenje održivo u dužem vremenskom periodu, zaštite ljudska prava, etničke zajednice, usposti mir i stabilnost na KiM i pronađe rešenje za budućnost", rekao jeTadić.

Prema njegovim rečima, ako je Rezolucija bila ona argumentacija koju je Kosovo koristilo pred Međunarodnim sudom pravde i temelj za odluku mnogih država koje su ga priznale, onda ne postoji razlog da se od Srbije zahteva da se povuče od Rezolucije kada je u pitanju regionalno predstavljanje.

"Ja kao predsednik nikada takav zahtev neću prihvatiti, ali neću ni odustati od evropske budućnosti i težnje da pronađemo rešnje za Kosovo", rekao je Tadić.

On je ponovo danas pozvao građane da se povuku s barikada na severu Kosova.

"Uputio sam mnogo poziva građanima Srbije i tražio konkretne mere da se povuku sa barikada, jer njima ne brane nacionalne ni vitalne interese. Ponovo im to tražim", rekao je Tadić i dodao da su barikade izgubile svaki smisao kada je međunarodna zajednica tražila drugačije rešenje od situacije u julu.

"Bilo je primedbi da to radim zbog kandidature, evo, danas ponovo tražim da se povuku sa barikad,a jer se time čuvaju životi", rekao je Tadić.

On je apelovao na Međunarodnu zajednicu da ne dovodi u pitanje život njegovih sunarodnika na KiM, a od političkih lidera da ne podstiču građane na barikade, ma šta da im govore stranačke centrale.

Tadić je naveo da će Srbija nastaviti da održava dobre odnose sa Nemačkom i da Srbija želi najbolje odnose sa tom značajnom zemljom.

"U politici je najvažnije da nikada ne odustanete, to sam naučio od Vinstona Čerčila, i zato nikada neću odustati od partnerstva sa Nemačkom", rekao je Tadić.

"Poštujemo Nemačku i želimo sa tom zemljom najbolji mogući odnos. Neću odustati od toga", rekao je predsednik, ističući da ima primedbe na politiku te zemlje i da ih javno govori, ali da to ne znači da će promeniti politiku Srbije, koja je, kako je podvukao, predvidljiva.

On je ujedno čestitao Hrvatskoj na tome što je danas u Briselu potpisala Ugovor o pristupanju EU. Čestitke je uputio i Crnoj Gori na dobijanju uslovnog datuma pregovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

311 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: