Srbi počeli da uklanjaju barikade

Srbi su oko 11.30 počeli da uklanjaju barikade u Jagnjenici na putu Zvečan- Zubin Potok. Uklonjene i tri barikade kod Jarinja na putu Leposavić - Raška

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 05.12.2011.

11:20

Default images

Prema dogovoru koji su postigli predstavnici Kfora i predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić, Kfor će takođe ukloniti svoja vozila, kojima je ranije preprečio isti put. Prema tom dogovoru, Kfor će postaviti punkt za kontrolu vozila, na kojem će biti pripadnici KPS iz lokalne stanice u Zubinom Potoku.

Ristić je rekao da treća barikada koju su Srbi postavili u Jagnjenici, ali na sporednom putu ostaje i Srbi će nastaviti da dežuraju na njoj.

"Minulih dana imali smo čestu komunikaciju sa Kforom u cilju oslobađanja puta koji povezuje Zubin Potok i Zvečan za saobraćaj. Dogovorili smo se da se Kfor povuče sa puta, kako bi saobraćaj mogao da funkcioniše, a pošto bude oslobođen put, oni će uspostaviti kontrolnu tačku. To je bio njihov uslov, a naš uslov je bio da zajedno sa njima kontrolu saobraćaja vrši na ovom putu lokalna policija iz policijske stanice u Zubinom Potoku. Oni su prihvatili tu varijantu, a biće uklonjena i vozila koja su uništena u akciji Kfora pre nedelju dana", rekao je Ristić.

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović pozdravio je dogovor koji je postignut s Kforom da se saobraćajnica od Zvečana do Zubinog Potoka u mestu Jagnjenica oslobodi za saobraćaj i ocenio da će to olakšati život građana.

"Nama Kfor nije neprijatelj, samo želimo da se vrati svom mandatu i ostane statusno neutralan", kazao je Milović agenciji Beta, dodajući da Kfor treba da povrati poverenje Srba na Kosovu, jer se njegovi pripadnici u pojedinim situacijama nisu ponašali kao članovi mirovne misije.

Milović je ocenio da Kforu ni do sada nije bila uskraćena sloboda kretanja.

Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić poručio je da je uklanjanjem barakida u Jarinju omogućena građanima lakša komunikaciju sa centralnom Srbijom i obezbeđena i sloboda kretanja za Kfor.

Povodom uklanjana tri barikade kod Jarinja, Ninić je istakao značaj jedne od njih , čije je sklanjanje omogućilo da se skrati za tri kilometra sporedni put koji je bio veza građanima sa centralnom Srbijom.

Ninić je rekao da ipak ima građana koji su i dalje pristuni na magistralnom putu Leposavić-Raška ispred Jarinja.
Nakon uklanjanja ovih barikada vozila koja dolaze iz pravca Leposavića idu tim kraćim putem koji zaobilazi glavni prelaz Jarinje.

Rutinsku kontrolu saobraćaja obavljaju vojnici Kfora, koji se ispred Jarinja nalaze sa dva oklopna transportera i nekoliko džipova.
A Kfor uklanja svoju blokadu puta (Tanjug
Podsetimo, predstavnici Srba sa severa Kosova izjavili su sinoć u "Utisku nedelje" da će konačnu odluku o uklanjanju barikada doneti tek kada Skupština Srbije prihvati sporazum između Beograda i Prištine o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima.

S druge strane, situacija ne severu Kosova, odnosno srpske barikade postale su kamen spoticanja za dobijanje kandidature za članstvo u EU, na šta je iz EU u više navrata upozoravano.

Upravo nakon sukoba s nemačkim kontingentom Kfora prošle nedelje kod Zubinog Potoka, nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da Srbija nije "zaslužila" da dobije status kandidata. Nedugo nakon njene izjave, završena, osma runda dijaloga Beograda i Prištine u Briselu iznenadno je nastavljena i u tom nastavku su dve strane postigle sporazum o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima, što je bila takoreći tačka najvećeg razmimoilaženja dve strane.

Naime, Srbi sa severa Kosova sve vreme odbijaju da se na administrativnim prelazima sa Srbijom postave pripadnici kosovskih službi, jer smatraju da će time ti prelazi postati zapravo granice. I pored poziva predsednika Srbije da uklone barikade, oni to nisu učinili, već su ih još i ojačali, a takođe je došlo i do sukoba s Kforom, u kojima je bilo i povređenih na obe strane.

Zbog celokupne situacije na severu Kosova, dobijanje kandidature za članstvo u EU postalo je neizvesno, s tim da se Beograd nada da će odluka o tome ipak biti pozitivna nakon poslednjih vesti o postignutom dogovoru o administrativnim prelazima, a verovatno i nakon ove odluke o uklanjanju barikada u Jagnjenici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: