Tirk očekuje vladu do 25. decembra

Predsednik Slovenije Danilo Tirk zahvalio građanima što su glasali na prevremenim izborima i dodao da očekuje da se nova vlada formira do 25. decembra.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 05.12.2011.

15:02

Default images

"U interesu svih je da što pre dobijemo novu vladu sa punim ovlašćenjima", rekao je Tirk.

"Dobro izborno učešće je pokazalo da poverenje u demokratiju nije pokolebano", konstatovao je Tirk i ocenio da "ljudi veruju u demokratske procese i da su svesni da se samo tako mogu tražiti dobra rešenja za zahtevne izazove sa kojima se suočava slovenačko društvo".

Ističući da je na izborima "jasno izražena volja biračkog tela", Tirk je pored ostalog rekao da su "birači ponovo dokazali da odlučuju slobodno, prema vlastitoj oceni i da su spremni na promene", što je dobar znak za novu vladu, koja će u svojim odlukama morati da ima podršku javnosti.

Predsednik Slovenije je izrazio očekivanje da će nova vlada biti formirana do 25. decembra i da će što pre moći da parlamentu predloži mandatara.

Pobednik vanrednih parlamentarnih izbora Zoran Janković, lider stranke "Pozitivna Slovenija", počeo je "preliminarne razgovore" o stvaranju nove koalicione vlade Slovenije.

Kako javlja agencija STA, Janković se sreo s predsednikom Socijaldemokrata (SD) i doskorašnjim premijerom Borutom Pahorom.

Ta partija se smatra prirodnim saveznikom levičarske "Pozitivne Slovenije", koja je osnovana pre samo nekoliko meseci.

Problem je, međutim, u tome što ove dve stranke nemaju većinu u parlamentu i moraće da traže saveznike među malim partijama koje su uspele da preskoče prag skupštine.

Predstavnica za štampu lidera "Pozitivne Slovenije" Nataša Pelko je izjavila da će Janković razgovarati sa svim partijama, uključujući i lidera Slovenačke demokratske stranke (SDS) Janeza Janšu.

Novi parlament će najverovatnije biti konstituisan 24. decembra, posle čega će predsednik Slovenije Danilo Tirk početi formalne konsultacije o imenovanju mandatara za sastav nove koalicione vlade.
Neoèekivani pobednik Zoran Jankoviæ (www.delo.si/Joza Suhadolnik)
Podsetimo, na vanrednim parlamentarnim izborima, koji su u Sloveniji održani u nedelju, pobedu je odnela, sasvim neočekivano, partija gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića Pozitivna Slovenija, osvojivši 28,5 % glasova.

Konzervativna Slovenačka demokratska stranka Janeza Janše, inače favorit, osvojila je drugo mesto dobivši 26,3 odsto glasova, Socijalne demokrate odlazećeg premijera Boruta Pahora trebalo bi da dobiju 10 poslaničkih mesta, a Građanska lista Gregora Iranta, koja je osvojila 8,4 odsto glasova, dobiće osam mesta u parlamentu.

Još tri stranke prešle su cenzus od 4 odsto glasova - Stranka penzionera i Narodna partija, sa 6,97 i 6,90 odsto glasova i one će imati po šest poslanika, a Nova Slovenija sa 4,8 odsto - četiri poslanička mesta, od ukupno 90 koliko ima slovenački parlament.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: