Iran: Studenti upali u ambasadu VB

Demonstranti u Teheranu upali u Ambasadu Velike Britanije. Studenti skinuli britansku i postavili iransku zastavu. Jedna zapaljiva bomba izazvala požar.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 29.11.2011.

13:47

Default images

Studenti su u zgradu Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva upali tokom protestne šetnje ulicama Teherana, za vreme demonstracija protiv politike Britanaca prema njihovoj zemlji. Reporteri izveštavaju da su najagresivniji studenti preskočili zid ograde, skinuli britansku zastavu i spalili je, a potom na njeno mesto postavili zastavu Islamske Republike Iran.

Demonstracije i šetnja su održani pošto je zvanični Teheran odlučio da diplomatske odnose s Velikom Britanijom spuste na niži nivo, posle uvođenja dodatnih sankcija.

Najtvrdokorniji demonstranti su se obračunavali i s jakim policijskim snagama u punoj opremi za razbijanje demonstracija. Uzvikivali su parole poput: „Zauzmite ambasadu!“ i „Dole Engleska!“, „Dole Amerika!“, „Dole Izrael!“, „Studenti su budni - mrzimo Britance!“

Dok je većina okupljenih ostala napolju, malobrojni su uspeli da uđu u zgradu Ambasade. Jedan je sa zida skinuo portret kraljice Elizabete Druge, dok su drugi razbacali spise u kancelarijama.

Policija je uspela da oslobodi šestoro službenika ambasade, koji su bili uzeti kao taoci u diplomatskom kompleksu u severnom delu prestonice Irana. Šestoro službenika su kratko bili taoci, ali su izveštaji o tome sporni, jer su ih pojedine agencije povukle kao neproverene.

Osoblje Ambasade je, posle oslobađanja, iz kancelarija izašlo na pomoćna vrata.

Dan ranije, Madžlis (parlament) je ubedljivom većinom izglasao da se diplomatski odnosi sa zvaničnim Londonom spuste na niži nivo. Potez Irana je usledio ubrzo pošto je Ministarstvo finansija (UK Treasury) prethodne sedmice uvelo sankcije iranskim bankama. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva tvrdi da se promet kroz te banke koristi za finansiranje iranskog nuklearnog programa.

Vlasti u Teheranu i dalje tvrde da je nuklearni program okrenut isključivo mirnodopskim potrebama - proizvodnji energije.

Reakcije iz Londona i Moskve

Teheran: Demonstranti razbijaju prozore u kompleksu Ambasade UK (Foto: Beta - 29..11.2011.)
Britanski Forin ofis (Foreign Office) je, kao prvu reakciju, izdao ljutito intonirano saopštenje, zahtevajući od vlasti u Teheranu da brzo vrate mir na ulice i u Ambasadu.

Jedan predstavnik ministarstva spoljnih poslova je izjavio:

„Dogodio se upad znatnog broja demonstranata u prostorije naše Ambasade i bilo je vandalskog uništavanja naše imovine. Situacija je fluidna i tek saznajemo pojedinosti. (…) Ovo što se dogodilo je kod nas izazvalo bes. Potpuno neprihvatljivo i zato osuđujemo [incident].“

U nastavku saopštenja se dodaje:

„Prema međunarodnom pravu, podrazumevajući i Bečku konvenciju, Vlada Irana ima jasnu obavezu da zaštiti diplomate i ambasade u svojoj zemlji i od njih se očekuje da hitno deluju da bi situaciju vratili pod kontrolu i osigurali bezbednost našeg osoblja i naše imovine.“

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije, zemlje koja ima vrlo dobre odnose s Iranom, među prvima je vrlo jasno osudilo incident. U saopštenju iz Moskve se, između ostalog, naglašava:

„Akcije gomile demonstranata učinile su povredu opšte prihvaćenih principa međunarodnog prava, koje garantuje imunitet teritorije i vlasništva diplomatskih misija, što je neprihvatljivo i zahteva osudu. Nadamo se da će vlasti Irana preduzeti neophodne mere da se odmah uspostavi red, incident istraži i spreči ponavljanje takvih incidenata.“

Dobro organizovan protest

Teheran: Ulaz u Ambasadu UK (Foto: IRIB - 29.11.2011.)
Reporteri iz Teherana javljaju da su demonstracije i protestnu šetnju organizovali studenti koji su članovi grupe Basiđ, volonterske milicije, koju je lično 1979. godine uspostavio veliki ajatolah Rulorah Homeini.

Za organizaciju skupa su danima ranije znali u više ministarstava.

Prethodno je skup trebalo da bude miran i posvećen komemoraciji na godišnjicu smrti iranskog nuklearnog naučnika Madžida Šahriarija. Iranske vlasti tvrde da je taj čovek ubijen u zajedničkoj operaciji izraelske tajne službe MOSAD i britanske MI6.

Onda je u Madžlisu, u nedelju, 27. novembra jedan član parlamenta svojom izjavom nagovestio ono što je usledilo nepuna dva dana kasnije. Taj političar je upozorio da bi uvođenje sankcija moglo da izazove napade na britansku ambasadu, na isti način kako se to dogodilo s Ambasadom SAD 1979. godine.

Da je nasillni upad u britansku ambasadu imao podršku najvažnijih struktura govori i činjenica da je, u svom obraćanju preko televizije, komandant milicije Basiđ Serdar Mohamad Reza Nahdi izjavio da je njegova jedinica spremna i da se samo „odbrojavaju trenuci“ do napada na „cionističke snage“ (tj. Izraelske odbrambene snage).

Diplomatske mete

Teheran: Plamen na kapiji Ambasade UK (Foto: IRIB - 29.11.2011.)
Početkom novembra, demonstracije u Teheranu su podsetile na 33. godišnjicu upada u Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država, ispred zgrade koju i danas nazivaju „špijunskom jazbinom“.

Tog 4. novembra 1979. godine, revolucijom inspirisani i ohrabreni studenti zauzeli su ceo kompleks Ambasade SAD. Američki državljani su kao taoci držani 444 dana, sve do 20. januara 1981. godine.

Taj sukob je izazvao prekid svih diplomatskih i ekonomskih veza između dve države, koji traje i danas.

Poznavaoci prilika tvrde da je upad u britansku ambasadu, pre svega, „simobolični incident“, a ne ponavljanje onoga što se dogodilo 1979. godine.

„Osoblje britanske ambasade je, izgleda, ovo i očekivalo, i pobeglo je kroz pomoćna vrata“, objašnjava Mark Almond, gostujući profesor na turskom Univerzitetu Bilkent.

„Iranski nuklearni projekti će stalno biti pod napadom Zapada, SAD i njihovih saveznika, bilo direktnom vojnom silom, bilo posredno, korišćenjem napada na kompjutere“, kaže profesor Almond.

Iranci veruju da je Zapad uključen u sabotiranje i terorističke zavere protiv njihove zemlje i to situaciju čini posebno opasnom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: