Četnici u BiH plaše Bošnjake

Više lica obučenih u četnička obeležja paradiralo Bijeljinom, Prijedorom i Srebrenicom, piše "Dnevni avaz" i navodi da su Bošnjaci u tim mestima u strahu.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.11.2011.

12:10

Default images

Naime, stanovnici tih mesta tvrde za "Dnevni avaz" da parade četnika u tim gradovima nisu retkost. Poslednji put takva parada je bila na ulicama Banjaluke na godišnjicu potpisivanja Dejtonskog sporazuma

Jedna Prijedorčanka ispričala je tom listu da Banjaluka nije usamljen slučaj.

"Letos su marširali i po prijedorskim ulicama. I to u vreme kada u ovaj grad dolazi na hiljade ljudi iz dijaspore. Ovakvim defileom poslali su jasnu poruku da oni koji u njega dolaze nisu poželjni. Ni danas mi zbog te parade nije svejedno", kazala je ova Prijedorčanka.

Asija A., meštanka Rakovčana kod Prijedora, kojoj su u ratu ubijena dva brata, dever, ujaci, njihova deca, tetkin sin, dva zeta... kaže: "Te parade i crne uniforme uvek me vraćaju u teško vreme zla, kada mi je pobijen veći deo uže porodice. Uvek sam u strahu i retko dolazim čak i do grada", kaže ona.

Edin Ramulić, predstavnik "Izvora", udruženja koje traga za ubijenim i nestalim Prijedorčanima, kaže da ga "brine odsustvo javne osude na pojavu ekstremnih desničarskih organizacija".

"Brine me i trenutak u kojem se dešava ova politička radikalizacija. Ne znam da li je to deo nekog plana, budućeg terora nad ljudima. To ne znam, ali znam da su povratnici u velikom strahu", kazao je Ramulić.

Hatidža Mehmedović, predsednica Udruženja "Srebreničke majke", kaže da je parada četnika Banjalukom odraz stvarnosti u kojoj žive žrtve genocida.

"Celi svet bio bi na nogama da su, kojim slučajem, marširale vehabije. Svaka fašistička organizacija poput Ravnogorskog četničkog pokreta, ‘Obraza’ i drugih grupacija, proizvodi strah kod povratnika, tako da se nikada ne mogu ni osjećati slobodno iako su se vratili na svoje", kaže Mehmedović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: