UN: Problem u Iranu rešiti mirno

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun pozvao je na pronalaženje diplomatskog rešenja za nesuglasice u vezi sa iranskim nuklearnim programom.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.11.2011.

19:59

Default images

Ban je izjavu dao u očitom reagovanju na pisanja medija da bi Izrael mogao da napadne iranska nuklearna postrojenja, preneo je Rojters.

"On je ponovio pozive Iranu da se saglasi sa svim relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti i bordom guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA)", rekao je portparol UN Martin Nesirki novinarima.

"Generalni sekretar je ponovio svoje uverenje da je rešenje postignuto pregovorima, pre nego vojnim putem, jedini način da se reši to pitanje", dodao je Nesirki.

Tenzije u vezi sa iranskim nuklearnim programom porasle su ranije ove sedmice kada je IAEA saopštila u izveštaju da je Teheran radio na izradi nuklearne bombe i da možda još izvodi tajna istraživanja sa tim ciljem.

Spekulacije medija o mogućoj akciji Sjedinjenih Američkih Država ili Izraela takođe su intenzivirane tokom poslednjih sedmica.

Od 2006. godine UN su usvojile šest rezolucija u kojima se od Teherana traži da odustane od programa obogaćivanja uranijuma, a četiri rezolucije predvidele su i uvođenje sankcija Islamskoj Republici.

SAD, EU i njihovi evropski saveznici sumnjaju da je suština programa obogaćivanja uranijuma u Iranu izrada nuklearne bombe.

Teheran, koji odbija da prekine program, negira da namerava da razvije oružje i tvrdi da su njegove nuklearne ambicije usmerene u mirnodopske svrhe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: