Oštre osude terorističkog napada

Zvaničnici BIH najoštrije su osudili teroristički napad na mabasadu SAD u centru Sarajeva. Osude stižu i iz Banja Luke kao i od srpskog ministra Ivice Dačića.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 28.10.2011.

18:12

Default images

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović najoštrije je osudio teroristički napad na Ambasadu SAD u Sarajevu i pozvao na brzu istragu.

"Od nadležnih organa očekujem hitnu i efikasnu istragu o ovom bezumnom činu. Izražavam podršku američkom ambasadoru Patriku Munu i osoblju Ambasade SAD u BiH. Amerika je dokazani prijatelj BiH", navodi se saopštenju.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik osudio je teroristički napad na američku ambasadu u Sarajevu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

On je pozvao nadležne organe i institucije da što pre utvrde sve okolnosti, pozadinu i organizatore tog "bezumnog terorističkog čina".

Bakir Izetbegović je istakao da su američka vlada i narod bili uz BiH "u najtežim trenucima u istoriji" i dodao da "niko nema pravo da ugrožava prijateljske odnose naše dve zemlje".

Pedsednik Stranke za BiH Haris Silajdžić takođe je osudio napad.

"Bez obzira ko stoji iza ovog suludog čina, ovo su pucnji u naše prijatelje i u Bosnu i Hercegovinu", saopštio je Silajdžić.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo najoštrije je osudio teroristički napad na Ambasadu BiH u Sarajevu.

"Naša višegodišnja insistiranja na borbi protiv terorizma pokazala su se kao ispravna", rekao je Čađo.

U saopštenju Pres službe Vlade Federacije BiH najoštrije se osudjuje napad na ambasadu SAD i ističe da se ovaj čin smatra napadom na mir u BiH.

"Izražavamo spremnost da pomognemo i pružimo svaku vrstu podrške ambasadi SAD. Vlada Federacije BiH preduzeće mere u okviru svojih nadležnosti kako bi se ovaj slučaj istražio i do kraja rasvetlio", rekao je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

Prema nezvaničnim podacima, Mevlid Jašarević, koji je rodjen 1988. godine u Novom Pazaru, pucao je danas na Ambasadu SAD u Sarajevu iz automatske puške.

Jašarević je potom pogodjen snajperskim hicem u glavu. Pojedini sarajevski mediji spekulišu da je teško ranjen, dok drugi navode da je napadač ubijen.

Sudeći prema fizičkom izgledu, reč je o pripadniku vehabijskog pokreta. Jašarević je nosio pantalone kratkih nogavica, a na licu je imao dužu bradu.

Povredjena su dva policajca koja su obezbedjivala ambasadu, ali niko od američkih diplomata nije povredjen.

Mediji u Sarajevu javljaju da navodno postoji još najmanje jedan saradnik koji je pomagao napadaču.

U tržnom centru, u blizini američke ambasade, primljena je dojava o podmetnutoj bombi, a policija još istražuje te navode. Gradjani koji su se nalazili na ulici prilikom napada odmah su evakuisani u obližnji hotel "Holidej In".

U Ambasadi SAD nisu želeli da daju izjave i zgrada ambasade je zatvorena. Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić najoštrije je osudio teroristički napad na ambasadu SAD u Sarajevu, ocenivši da je to "i napad na BiH i njene građane".

"Napad na ambasadu SAD je istovremeno napad na Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane, kao i na sve zajedničke vrednosti i uverenja. Naša zemlja nije utočište terorista, niti BiH i njeni narodi podržavaju bilo šta što može ugrožavati mir, sigurnost i bilo čiji život", saopštio je Komšić.

Poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić takođe je najoštrije osudio napad na ambasadu SAD i zatražio od nadležnih državnih organa da se odlučno suprotstave takvim nasilnim pokušajima.

"Želim da kažem da američka ambasada u nama ovđe ima prijatelja i da je napad na američku ambasadu i napad na nas. Zato ćemo se
odlučno suprotstaviti svakom pojedincu i grupi koji ugrožavaju mir i sigurnost u ovom gradu i ovoj zemlji", saopštio je Cerić.

Premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić osudio je napad na američku ambasadu u Sarajevu.

"Vehabije su nebrojno puta pokazale da su pretnja bezbednosti u BiH i ovo je samo potvrda za odlučnijom akcijom u borbi protiv onih koji su spremni da ugroze ljudske živote zarad radikalnih ideja i ciljeva", naveo je Džombić.
Ivica Daèiæ (Tanjug, Arhiva)
Minsitar policije Ivica Dačić potvrdio da je napadač na ambasadu SAD u Sarajevu je Mevlid Jašarević iz Novog Pazara. O tome ga je, kako je Dačić rekao, informisao njegov kolega iz BiH Sadik Ahmetović.

Prema njegovim rečima, policija BiH još utvrđuje da li je on imao pomagače. Jašarević pripada vehabijskom pokretu, rekao je Dačić.

"Ovaj teroristički napad u Sarajevu još jedna je potvrda kolika opasnost preti od radiklanih islamističkih pokreta i da je u toj borbi neophodno savezništvo i partnerstvo svih policija i bezbednosnih službi širom sveta", rekao je Dačić.

On je dodao da će MUP i policija Srbije dati maksimalan doprinos toj borbi protiv terorizma, kao najvećeg univerzalnog zla modernog sveta, poručio je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: