Sreda, 28.09.2011.

10:51

Beograd nije spreman za razgovore

Dijalog u Briselu neće biti nastavljen, srpska delegacija nije spremna da danas nastavi razgovore, izjavio je posrednik EU u dijalogu Beograda i Prištine.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Evropski posrednik Robert Kuper je rekao da tema na severu Kosova nije tema razgovora.

Kuper, u pisanoj izjavi, navodi da situacija na administrativnim prelazima na severu Kosova nije tema dijaloga, niti razgovora sa Srbijom, što je zvanični Beograd u utorak uveče postavio kao uslov za nastavak dijaloga sa Prištinom.

"Na današnjim razgovorima je bilo predviđeno da se govori o energetskom sektoru, telekomunikacijama i učešću Kosova u regionalnim forumima, kao i o implementaciji prethodnih dogovora", kazao je posrednik EU.

On je dodao da će dijalog biti nastavljen kad srpska strana bude spremna da se uključi, i da je cilj razgovora da se dođe do dogovora o temama koje će "popraviti život ljudi i približiti obe strane EU".

Razgovori šefa beogradskog tima Borka Stefanovića sa predstavnicima EU i SAD o najnovijoj situaciji na severu Kosova, posle okršaja Srba i predstavnika Kfora, i o administrativnim prelazima su završeni.

Posle razgovora nijedan od učesnika nije se obratio novinarima.

Kako su Tanjugu rekli diplomatski izvori, dijalog Beograda i Prištine do daljeg neće biti nastavljen.

Brisel smatra, kako navode diplomatski izvori, da Srbija u ovom trenutku nije spremna da razgovara.

Trilateralni razgovori Stefanovića, posrednika EU u dijalogu Beograda i Prištine Roberta Kupera i zvaničnika Stejt departmenta Filipa Rikera počeli su sinoć, a nastavljeni jutros.

"Složili smo se da je neophodan mir i sigurnost i da je dijalog, a ne sukobi, put da se problem reši", rekao je Stefanović za "Blic" posle završetka sinoćnjeg sastanka.

On je na sastanku ponudio nekoliko modaliteta za rešenje problema upravljanja prelazima, kao i transfera novca od naplate takse.

Na pitanje "Blica" da li su mu sagovornici izneli optužbe na račun ponašanja Srba, Stefanović je rekao da je tokom razgovora samo on osudio napade Kfora na nenaoružan narod i istakao da je neprihvatljivo to što je Kfor koristio bojevu municiju, što se, kako je rekao, vidi na snimcima sa terena.

Stefanović je sinoć u Briselu izjavio da je planirani dijalog sa delegacijom Prištine odložen do daljeg - dok Srbija u razgovorima sa predstavnicima međunarodne zajednice ne dobije konkretne rezultate koji se tiču krize na severu Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: