Osmi osumnjičeni iz JSO u bekstvu

Osmi osumnjičeni za učešće u oružanoj pobuni JSO u novembru 2001. godine j bekstvu i za njim bi uskoro trebalo da bude raspisana poternica.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 23.09.2011.

12:31

Default images

Kako je Tanjugu izjavio tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević, četvorici osumnjičenih je sinoć određen pritvor, dok peti nije za sada dostupan pravosudnim organima. Radisavljević je ukazao da baš zato zasad ne želi da saopšti njegovo ime.

Ostala trojica osumnjičenih su već u zatvoru, gde služe višedecenijske kazne.

Tužilaštvo za organizovani kriminal iniciralo je istragu protiv osam osumnjičenih zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično delo oružana pobuna, rekao je ranije danas tužilac za organizovani kriminal.

Četvoricu je sinoć povodom zahteva tužilaštva saslušao istražni sudija Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, posle čega im je odredio pritvor do 30 dana i doneo rešenje o sprovođenju istrage, napomenuo je Radisavljević.

On je precizirao da su saslušani Veselin Lečić, Mića Petraković, Dragoslav Krsmanović i Vladimir Potić.

Istragom su obuhvaćeni i nekadašnji komandanat JSO Milorad Ulemek Legija, Duško Maričić Gumar i Zvezdan Jovanović, koji služe višedecenijske kazne zatvora i trebalo bi da budu saslušani naknadno.

Tužilaštvo za organizovani kriminal iniciralo je istragu zbog sumnje da su organizovali oružanu pobunu zajedno sa pokojnim vođom zemunskog kriminalnog klana Dušanom Spasojevićem.

Organizatorima oružane pobune preti kazna od najmanje pet do 20 godina zatvora, a učesnicima od tri do 15 godina zatvora.

Dačić: Istraga zavisi od Tužilaštva

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da će dalji tok istrage o pobuni Jedinice za specijalne operacije zavisiti od kvalifikacija koje Tužilaštvo bude dalo u postupcima koji se sada vode.

"U toku je davanje izjava i određen je pritvor licima koja su zadržana, a od kvalifikacija Tužilaštva zavisi dalji tok postupka", kazao je Dačić novinarima prilikom otvaranja nove Vatrogasno-spasilačke stanice u Borči, kod Beograda.

Dačić je rekao da će policija u tom slučaju raditi sve što se od nje bude tražilo.

"Da li će još neka lica biti obuhvaćena istragom i da li će im biti određen pritvor, zavisi od iskaza koji se trenutno daju i kvalifikacija koje će Tužilaštvo uspeti da zaokruži", kazao je ministar.

Korać: Istraga ne sme da bude deo predizborne kampanje

Nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije Žarko Korać ponovio je da je istraga protiv pripadnika JSO veoma važan korak u rasvetljavanju političke pozadine ubistva premijera Zorana Đinđića 2003.

"Sigurno je da, i pored toga što je tužilaštvo kasno pokrenulo ovu istragu, vrlo dobro da je do toga došlo, jer ta pobuna jeste prva demonstracija sile protiv Đinđićeve vlade", rekao je Korać za podgorički portal Analitika.

On kaže da hapšenje i istraga protiv pripadnika JSO ne bi trebalo da budu deo predizborne kampanje, odnosno da u Srbiji u ovom trenutku, bez obzira na to što je počela predizborna kampanja, ne može sve što se dešava da se podvede pod kampanju.

"Čini mi se da je DS koja praktično drži sve poluge vlasti u Srbiji suviše dugo oklevala da otvori ovo teško i bolno pitanje, sudbonosno za Srbiju - šta je politička pozadina ubistva. Jedan od razloga zbog kojeg se oklevalo je taj što bi moralo vrlo jasno da se pokaže da mi
imamo jedan potpuno kriminalizovani deo političkog spektra", rekao je Korać.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: