SE apeluje na pomilovanje Dejvisa

Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland pozvao SAD da "poštede život" Troju Dejvisu koji će danas biti pogubljen i pored brojnih apela za pomilovanje.

Izvor: B92

Sreda, 21.09.2011.

13:48

Default images

"Razlog nije samo naše neslaganje po pitanju smrtne kazne, već pre svega ozbiljne sumnje u integritet presude", istakao je Jagland.

Jagland je kao generalni sekretar SE pozvao američke vlasti da "pronađu način da poštede život Troju Dejvisu" i dodao da ne želi da taj apel bude shvaćen kao "mešanje".

"Evropa je blizak saveznik i prijatelj SAD i u trenucima poput ovog, pravi prijatelji su oni koji govore s poštovanjem i iskrenošću, što naš odnos i zaslužuje", dodao je generalni sekretar SE.

Parlamentarna skupština SE takođe je zatražila od vlasti Džordžije da ne izvrše to pogubljenje.

"Izvršiti taj nepovratan čin danas bila bi užasna greška koja bi mogla da sutra dovede do nepravedne tragedije", ocenio je izvestilac PS SE Renat Vohlvend.

Crnac Troj Dejvis, koji je postao simbol borbe protiv smrtne kazne, treba večeras da bude pogubljen u zatvoru Džeskon u Džordžiji pošto je američko pravosuđe juče odbilo da ga pomiluje.

Sastanak odbora za pomilovanje bio je poslednja šansa za Troja Dejvisa, optuženog na smrt 1991. godine zbog ubistva policajca, inače, belca.

Troj Dejvis je postao simbol crnca greškom osuđenog. Njegov zahtev za pomilovanje podržali su, između ostalih, nekadašnji predsednik SAD Džimi Karter, papa Benedikt XVI, kao i glumica Suzan Sarandon, a širom sveta su održane stotine skupova podrške.

Tokom suđenja, devet svedoka je opisalo Dejvisa kao osobu koja je pucala, ali oružje nikada nije pronađeno, niti su uzeti otisci prstiju ili uzorci DNK. Od tada je sedam svedoka povuklo svoje izjave, ali američkom pravosuđu to nije bilo dovoljno da bi razmotrilo presudu.

Vrhovni sud odobrio je prošle godine novo saslušanje Troja Dejvisa, ali on tada nije uspeo da ubedi federalnog sudiju da mu se ponovi suđenje.
"Smrtna kazna ne bi trebalo da se sprovede kada nije potpuno sigurno da je optuženi kriv. Odbor za pomilovanje ovog puta to pravilo nije poštovao", saopštio je Dejvisov pravni tim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: