Brejvik na novom saslušanju

Anders Bering Brejvik, koji je priznao da je odgovoran za dva napada u Norveškoj u kojima je prošlog petka poginulo 76 ljudi, danas će biti ponovo saslušan.

Izvor: B92

Petak, 29.07.2011.

07:08

Default images

Ekstremistička Engleska odbrambena liga negira da je imala bila kakve zvanične kontakte sa Brejvikom.

Advokat policije Pal-Fredrik Hjort Krabi je na konferenciji za novinare potvrdio da će Brejvik biti ponovo saslušan, ali nije precizirao šta će ga tačno pitati, preneo je AP.

Brejvik je na prvom saslušanju u ponedeljak priznao da je izvršio i napad u Oslu, u kojem je u eksploziji poginulo osmoro ljudi i napad na ostrvu Utoja, gde je ubio najmanje 68 osoba.

Iako je Brejvik tvrdio da je imao kontakte sa drugim ćelijama u zemlji ili Velikoj Britaniji, direktorka norveške policijske bezbednosne službe Jane Kristijansen juče je izjavila da za sada nema dokaza o tome.

Brejvikov "mentor": Njegova akcija čisto zlo

Vođa pokreta Viteških templara, Britanac Pol Rej, koga je Brejvik naveo u svom manifestu kao svog "mentora", izjavio je da je Brejvikova akcija "čisto zlo".

U izjavi za "Tajms" Rej (35) je rekao da je odbio Brejvikov zahtev da mu bude prijatelj na Fejsbuku jer mu se Brejvikov izgled "nije dopao".

"Pomenut sam kao njegov mentor. Ja bih definitivno mogao da mu budem inspiracija... ali ono što je on uradio je čisto zlo. Ja nikada ne bih mogao da uradim ono što je on učinio radi ostvarivanja svojih uverenja", rekao je Rej, koji je 2008. nakon što je uhapšen zbog promovisanja radikalne mržnje na svom blogu, napustio Britaniju i otišao na Maltu.

Rej je bivši aktivista Engleske odbrambene lige, koja se bori protiv islamskog ekstremizma u Britaniji.

EDL je u saopštenju izdatom u nedelju negirala da je imala "zvanične kontakte" sa Brejvikom, iako je on tvrdio da je bio u kontaktu sa njima.

"Mi kategorično tvrdimo da nikada nije bilo bilo kakvog zvaničnog kontakta između njega i EDL, naša stranica na Fejsbuku ima 100.000 pristalica i prima na desetine hiljada komentara svakoga dana", navedeno je u saopštenju EDL, u kome se dodaje da ne postoje dokazi da je Brejvik bio jedan od tih 100.000 pristalica.

Bezbednosne službe širom Evrope pokušavaju da utvrde da li je Brejvik zaista član neke desničarske organizacije koja je planirala različite nasilne akcije, "usamljeni vuk" ili pak čovek koji živi u svojim fantazijama.

Brejvik u svom manifestu tvrdi da se na tajnoj lokaciji u Londonu aprila 2002. okupilo devet pripadnika ekstremne desnice da bi osnovali Viteški red templara Evrope, panevropsku grupu kojoj je cilj da protera islam sa evropskog kontinenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: