Demokratijom protiv ekstremizma

Premijer Norveške Jens Stoltenberg izjavio je da su ekstremistički pogledi na svet legitimni, ali da njihovo nasilno sprovođenje nije.

Izvor: B92

Sreda, 27.07.2011.

15:40

Default images

Stoltenberg je novinarima rekao da će "još više demokratije" biti odgovor na dva napada Andersa Beringa Brejvika u kojima je u petak u Oslu i na ostrvu Utoji poginulo 76 ljudi.

Premijer je dodao da će Norvežani demokratijom pokazati da se ne plaše nasilja.

Da bi pokazali da se ne boje i da žele da se život što pre vrati u normalu, neki vladini službenici, koji su radili u zgradi u kojoj je eksplodirala bomba u Oslu, planiraju da se uskoro vrate na posao, iako zbog eksplozije na većini kancelarija nema prozora.

U međuvremenu, vođa specijalne norveške jedinice Delta fors branio je svoju jedinicu od kritike javnosti da su presporo reagovali na napad na ostrvu, gde je ubijeno 68 osoba, uglavnom tinejdžera.

Iako je to ostrvo samo 40 kilometara udaljeno od prestonice Osla, policiji je trebalo 90 minuta da stigne na mesto zločina. Pre njih tu su već stigli helikopteri izveštača medija, koji su iz vazduha snimili napad.

Policija je, umesto helikopterom, do ostrva došla vozilima, jer nije bilo posade helikoptera zato što su svi na godišnjem odmoru.

Zatim su preko jezera pokušali da pređu čamcima, ali je već prvi čamac pukao, zbog čega su specijalci morali da se premeste u drugi.

Ispostavilo se da je specijalna policija na mesto zločina stigla u isto vreme kada i lokalna policija.

Ministar pravde Knut Storberget ih je, međutim, pohvalio ocenom da su pomogli "da se ograniče razmere tragedije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: