1.3 milijarde za libijsku opoziciju

Arapske i zapadne zemlje obećale su više od 1.3 miljade dolara pomoći libijskom Nacionalnom prelaznom savetu.

Izvor: B92

Petak, 10.06.2011.

09:57

Default images

Italija i Francuska su ponudile nešto više od milijardu dolara dok su Kuvajt i Katar obećali 280 miliona dolara za novoosnovani fond za podršku libijskoj opoziciji.

Savet koji pokušava da formira alternativnu vladu režimu Moamera Gadafija prethodno je apelovao na međunarodnu zajednicu da mu pomogne "svežim prilivom keša".

Konferenciji u Abu Dabiju prisustvovala je i američka državna sekretarka Hilari Klinton, koja je rekla da su u toku pregovori sa ljudima bliskim Gadafiju koji su pomenuli "mogućnost tranzicije na vlasti", ali je rekla da još nije jasno šta će se dogoditi.

"Uspeh ovog sastanka Kontakt grupe je izjava koja pokazuje da je naša koalicija jedinstvena i posvećena svom cilju. Mi smo ponovo afirmisali jedini put kojim Libija može napred. Napadi protiv civila moraju da prestanu. Gadafi mora da ode i libijski narod treba da odredi sam svoju sudbinu", kazala je Klontonova na konferenciji u Abu Dabiju.

"Nastavljamo dijalog i korake kojima štitimo ljude u Libiji. Nastavljamo i pritisak na Gadafija kojim mora da ode, kao i obezbeđivanje uslova za uspešanu transformaciju Libije u jednu demokratsku državu", dodala je američka državna sekretarka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: