MUP: "Repriza Parade ponosa"

Stevan Bjelić, načelnik beogradske policije, izjavio da su nerede u nedelju uveče u Beogradu izazvali "isti ili slični ljudi" kao prilikom Parade ponosa 2010.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 29.05.2011.

20:55

Default images

On kaže da je od 180 privedenih zbog nereda na kraju mitinga SRS, 70 odsto iz unutrašnjosti Srbije i da su "došli sa ciljem da izazovu nerede i napadnu policiju".

Bjelić kaže i da je 76 lica zadržano i da je "operativna obrada u toku". Nekoliko desetina osoba izazvalo je sinoć u centru Beograda izgrede u kojima je povređeno preko 20 osoba, najviše policajaca.

Načelnik Beogradske policije Stevan Bjelić ukazao je da policija nije imala podatak da li su neredi bili organizovani i istakao da se grupa od oko 200 ljudi sponatano izdvojila i napadala policiju, koja je brzom intervencijom sprečila širenje neredaje.

Direktor policije Milorad Veljović ranije je za B92 rekao da su među privedenima uglavnom mladi ljudi, a da su među njima i 34 maloletnika.

On je dodao da će privedene osobe biti saslušane u prisustvu tužioca i sudije kako bi se utvrdilo da li su došli organizovano.

Veljović kaže da je u interesu policije da utvrdi šta se desilo na mitingu Srpske radikalne stranke i da će biti ispitani izgrednici kako bi se saznali njihovi motivi. Ministar policije Ivica Dačić je za RTS naveo da je u neredima povređeno 10 građana i 26 policajaca, da je oštećeno šest objekata i pet vozila policije. Među privedenima je 17 pripadnika ekstremne grupe 1389, rekao je ministar policije.

Neredi na kraju mitinga SRS-a počeli su u nedelju uveče oko 20.45. Kako su javljali reporteri B92 sa mesta nereda, grupa od nekoliko desetina osoba je kamenicama gađala policiju na početku Ulice kneza Miloša, nakon čega je usledela intervencija.

Ranije je grupa demonstranata počela da gađa policiju flašama i drugim predmetima, palili su baklje, bacali petarde i uzvikivali policiji: "Idite na Kosovo". Više desetina demonstranata je napalo policiju na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Kneza Miloša.
(Tanjug)
Oni nisu prestali da gađaju policajce, iako su ih organizatori sa bine u više navrata pozvali na mir i da prestanu da se sukobljavaju. Policija je demonstrante potisnula u Pionirski park, gde je u jednom trenutku izbila opšta tuča, a pored petardi čule su se i druge jače eksplozije. SRS je u tom trenutku, nekoliko minuta posle 21.00 završio miting sa porukom: "Živeo Ratko Mladić".

Policija je demonstrante razbila na nekoliko grupa, a do sukoba je došlo i na Trgu Nikole Pašića u blizini Gradske skupštine i na Terazijama.

U centru grada su u nedelju uveče bile prisutne jake policijske snage, neki policajci su bili i na konjima, svi sa opremom za razbijanje demonstracija da bi rasterali huligane iz centra grada.

Sa mitinga je nekoliko puta poručeno da je Mladićeve poruka da ne dođe do sukoba.

Zbog tuče miting je prekinut i na binu je izašao potpredsednik SRS Dragan Todorović, koji je pozvao okupljene na mir i da svi sednu na pod dok se situacija ne smiri.

Povređeno više od 20 osoba

Portparol Kliničkog centra Srbije Drago Jovanović rekao je za B92 da je u sinoćnim neredima povređen 21 policajac i 7 izgrednika. Svi povređeni su, nakon pregleda u Urgentnom centru i saniranja povreda, pušteni kući.

Portparolka Hitne pomoći Nada Macura rekla je ranije agenciji Tanjug da su u pitanju uglavnom povrede glave, ekstremiteta i slične povrede koje nisu teške.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

227 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: