Tužilaštvo tražilo valjane dokaze

Portparol Tužilaštva Tomo Zorić izjavio da je istraga protiv Svetlane Ražnatović trajala 8 godina jer je tužilaštvo htelo da skupi relevantne dokaze.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 29.03.2011.

12:04

Default images

''Tužilaštvo je htelo da sakupi sve dokaze koji imaju sudski kredibilitet, i zato je bilo potrebno da istraga dugo traje'', ukazao je Zorić.

Zorić je izjavio da je Ražnatovićeva, osim slučaja prodaje fudbalera, optužena i za nezakonito posedovanje 11 pištolja, kao i da su u slučaju prodaje jednog fudbalera, obuhvaćeni i Dragiša Binić i Jovan Dimitrijević.

Podsetimo, Više javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv bivše predsednice FK "Obilić" Svetlane Ražnatović i njene sestre Lidije Veličković Ocokoljić zbog nezakonite prodaje 10 fudbalera tog kluba, čime su protivpravno prisvojile četiri miliona maraka i 3,5 miliona dolara. On je naveo da je od prodaje Miroslava Savića grčkom Arisu, 25. januara 2005. godine, za milion maraka njegov menadžer na ruke Ražnatovićevoj isplatio 720.000 maraka, a za sebe je zadržao proviziju od 10 odsto.

Od prodaje Saše Vicikneza i Zorana Rankovića kineskom Šangaju marta 2000. godine, menadžer je isplatio Ražnatovićevoj 360.000 dolara, a sebi je zadržao 10 odsto odnosno 40.000 dolara.

Prema njegovim rečima, uplata od prodaje Vladice Ćurćića i Seada Salahovića Alanji iz Rusije za 220.000 dolara nije proknjižena u evidenciji FK ''Oblić''.

U prodaju Nikole Lazetića turskom klubu Fenerbahče, za šest miliona maraka 15. juna 2000. godine, bila je uključena i Stanislava Čočorovska, kuma pokojnog Željka Ražnatovića Arkana.

Zorić je objasnio da je istraga trajala osam godina, jer je bilo potrebno prikupiti dokumentaciju, podatke o transferima i računima iz više zemalja, Rusije, Grčke, Francuske, Slovenije i Turske i dodao da je bilo potrebno da se obave zahtevna ekonomska i finansijska veštačenja dokumentacije, potom je proširivana istraga, a pojedini svedoci su postajali optuženi. Zorić je istakao da se Tužilaštvo oduprlo svakom vidu političkih pritisaka, dodajući da u ovom postupku neće biti zaštićenih, kao i da će svi koji su izvršili krivično delo odgovarati pred zakonom.

Optužnica stigla u sud

Advokat Sveltane Ražnatović, Goran Petronijević, za sada ne želi da komentarišu optužnicu jer, kako je rekao za B92, još je nije ni video.

Optužnica je već stigla u nadležni sud, nakon čega će biti dodeljena sudiji u radu, a pošto prođe rok i eventualni postupak po prigovorima, optužnica bi trebalo da stupi na pravnu snagu i zakazuje se početak suđenja.

U kom vremenskom roku će to biti nije moguće prognozirati, kažu u Višem sudu.

Za sada je Svetlana Ražnatović na slobodi, uredno se javlja policiji, a još urednije drži koncerte po Srbiji i regionu, daje intervjue i nastupa u medijima.

Istovremeno, ministarka pravde Snežana Malović izjavila je za B92 da Tužilaštvo u slučaju Svetlane Ražnatović radi samostalno i ne podleže nikakvom pritisku, pa ni političkom. O tome više u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: