Nedelja, 20.03.2011.

17:40

Gadafijev sin: Zapad je u zabludi

Sin Moamera Gadafija, Seif al Islam, kaže da libijska vojska neće napadati civilne avione u Mediteranu i tvrdi da je intervencija Zapada posledica nesporazuma.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Prema njegovim rečima, Zapad je u velikoj zabludi kada je reč o političkoj situaciji u Libiji.

Gostujući na američkoj televiziji ABC, Seif al Islam Gadafi je rekao da je iznenađen zbog vojne intervencije na Libiju.

"Bili smo veoma iznenađeni kada je predsednik Obama, za koga smo mislili da je dobar čovek i prijatelj arapskog sveta, odlučio da bombarduje Libiju", rekao je sin libijskog lidera.

Saif al Islam je rekao da su vazdušni napadi koalicionih snaga na njegovu zemlju proistekli iz "velikog nesporazuma" kada je reč o prirodi pobune u Libiji i nazvao pobunjenike "gangsterima" i "teroristima".

On je odbacio mogućnost da njegov otac ode sa vlasti i naglasio da je cela zemlja ujedinjena protiv naoružanih pobunjenika.

"Zašto bi moj otac morao da ode s vlasti? To je veliki nesporazum. Cela zemlja je ujedinjena protiv naoružanih milicija i terorista", rekao je Gadafijev sin.

"Naši ljudi otišli su u Bengazi kako bi ga oslobodili od gangstera i naoružane milicije... Tako da ako vi želite da pomognete narodu Bengazija, idite tamo i oslobodite Bengazi od terorista", poručio je Saif al Islam.

Nećemo napadati civilne avione

Uprkos ljutnji zbog vojne akcije Zapada na Libiju, libijska vojska se neće svetiti napadima na civilne avione na Mediteranu, poručio je Seif al Islam.

Upitan da li će Libija napadati civilne vazdušne linije zapadnih kompanija, on je odgovorio: "Ne, to nije naš cilj".

"Naš cilj je kako da pomognemo narodu Libije, naročito u Bengaziju. Verujte mi, oni proživljavaju noćnu moru. Pravu noćnu moru", rekao je Gadafijev sin.

Zapadna vojna koalicija završila je prvu fazu vazdušnih udara na Libiju, za koju u Pentagonu ocenjuju da je bila uspešna. Više o tome možete čitati u našoj posebnoj vesti.

Specijalna emisija B92 o Libiji

TV B92 priprema specijalnu emisiju posvećenu vojnoj intervenciji na Libiju, koje će biti emitovana u ponedeljak u 20 časova.

O tome koliko može da traje intervencija zapadnih zemalja i kakve mogu biti posledice razgovaraćemo sa Dušanom Simeonović, bivšim ambasadorom Srbije u Libiji, Goranom Radosavljevićem Gurijem , nekadašnjim komandatom Žandarmerije, i Zoranom Dragišićem iz Međunarodnog instituta za bezbednost. Emisiju vodi Tanja Aleksić.

Najnovije događaje na severu Afrike pratite preko Specijala B92.net "Rat u Libiji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

23 h

Podeli: