Utorak, 15.03.2011.

13:18

EPS: Koliko kw/h vredi kifla

Povećanje cene struje od 1. aprila ne bi trebalo da bude izgovor pekarima za poskupljenje hleba, poručuju iz EPS.

Izvor: Tanjug

Default images

Direktor Sektora EPS za odnose s javnošću Momčilo Cebalović ocenio je da troškovi struje nikako ne mogu biti pokriće za poskupljenje.

"Strukturu troškova u jednom hlebu ili jednoj kifli nikada nisu pokazali, a da jesu pokazalo bi se da im troškovi struje nikako ne mogu biti pokriće za tolika poskupljenja", navedeno je u pisanoj izjavi Cebalovića.

Nekoliko podataka, uz računicu po cenama koje važe od 1. marta prošle godine, jasno pokazuje da poskupljenje struje od 1. aprila neće ugroziti profite koje pekari ostvaruju prodajom peciva, naveo je on.

Jedna kifla, težine 60 grama, košta 20 dinara. Za pekare kilovat-sat struje u noćnoj tarifi, kad se obično uključuju peći na struju, košta 1,618 dinara. Za taj kilovat-sat EPS iskopa, prebaci u termoelektranu i sagori oko 1,5 kilograma uglja, objasnio je Cebalović.

Računica pokazuje da je jedna kifla od 60 grama, koja košta 20 dinara, jednaka 12,4 kilovat časa, odnosno 18,6 kilograma uglja.

Ako se kifla poredi sa kilovat-časom u skupljoj tarifi, kada mu je cena 4,855 dinara, imamo računicu da kifla vredi 4,1 kilovat-časa, odnosno 6,2 kilograma uglja.

"Sve navedeno jasno dokazuje koliko kifle i ostala peciva pekarima donose dobru zaradu i da poskupljenje struje ne mora da im bude izgovor za poskupljenje hleba", naveo je Cebalović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: