Zarade u školama prema radu

Prosvetarima koji su nastavili štrajk posle potpisanog protokola, zarade će biti obračunavane prema časovima efektivnog rada, kažu u Ministarstvu prosvete.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.02.2011.

14:34

Default images

Pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić kaže da će ovaj način obračuna zarada biti primenjen od 7. februara, kada je postignut dogovor vlade i jednog od sindikata.

Pomoćnik ministra prosvete je objasnio da Zakon o štrajku predviđa da zaposleni u zakonitom štrajku, koji predviđa skraćivanje časova na 30 minuta, imaju sva prava iz radnog odnosa, osim prava na zaradu.

"To znači da će se svima onima koji su bili u zakonitom štrajku obračunavati časovi efektivnog rada provedeni u školi", istakao je pomoćnik ministra zadužen za školske uprave i inspekcijske i nadzorne poslove.

Kostić je takođe rekao da se planira nakodnada gradiva koja se odnosi na škole koje su bile u potpunoj obustavi rada, a ne važi za nastavnike koji su držali skraćene časova.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Leonardo Erdelji izjavio je da najave da će prosvetarima koji su nastavili štrajk plate biti obračunavane po učinku "dodatno iritiraju zaposlene" i potpiruju štrajk.

Erdelji je rekao da će sindikati sačekati obračun februarskih zarada, a nakon toga odlučiti kako će reagovati na najavu Ministarstva prosvete.

Štrajk u školama traje petu nedelju, a kako će se ko platiti od 7. februara, znaće se po evidenciji o štrajku koju su direktori svakodnevno vodili i koja se dostavlja Trezoru.

Predstavnici Vlade i Sindikata obrazovanja Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije potpisali su protokol 4. februara, ali je ovaj drugi sindikat povukao svoj potpis i pridružio se Uniji sindikata prosvetnih radnika i sindikatu "Nezavisnost" u nastavku štrajka.

Podaci Ministarstva prosvete govore da je u zakonitom štrajku nešto više od 40 odsto škola, oko 700 ustanova, dok sindikati tvrde da svakodnevno štrajkuje oko 1.100 škola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: