Srbija želi dogovor o Kosovu

Srbija želi da postigne konačan dogovor o kosovskom pitanju, da to više ne bi bio predmet ucena na putu ka EU, kaže zamenik premijera Ivica Dačić.

Izvor: B92

Petak, 21.01.2011.

10:33

Default images

On je dodao da Srbija želi da postigne „istorijski dogovor Srba i Albanaca“ kako bi se to pitanje skinulo sa dnevnog reda.

Ministar unutrašnjih poslova je rekao da su kosovsko i pitanje Haškog tribunala „stalno predmet ucena prema Srbiji".

Dačić je dodao da, i pored toga što se pokušavaju nametnuti dodatni uslovi, ratifikacija SSP između Srbije i EU, važan korak u evropskim integracijama Srbije.

"Svaka zemlja će pokušavati da u svemu tome nametne neki uslov koji je njoj bitan. Pojedinačnu ratifikaciju sporazuma neke zemlje vezuju za vlasništvo nad ambasadama, neke vezuju za sudbinu preduzeća koja su kupile u Srbiji, a neke za priznanje Kosova", kazao je Dačić.

On je podsetio da Evropska unija zbog protivljenja pet svojih članica nema jedinstven stav i zahtev da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova.

Po nalogu suda i tužilaštva

Dačić je izjavio da će policija, kada su u pitanju spiskovi osoba koje se terete za ratne zločine, postupati na osnovu odluka suda i tužilaštva.

"Policija tu postupa na osnovu odluka suda i tužilaštva i mi nemamo nikakvih drugih nadležnosti. Sada je sve u rukama Ministarstva pravde", rekao je Dačić.

On je podsetio da se sa hrvatskom policijom više puta dogovarao da se spiskovi osumnjičenih za ratne zločine učine javnim i da se tako okonča ono što se desilo u prošlosti.

"Ko je kriv neka se procesuira, a ljudi treba da znaju ko se sve nalazi na spisku, kako bi mogli slobodno da cirkulišu i putuju", rekao je Dačić

Ministar policije Ivica Dačić izjavio je danas da će se građanima na Kosovu i Metohiji i dalje izdavati nove registarske tablice za vozila, a da oni koji misle da zbog toga mogu imati problema sa kosovskom policijom mogu zadržati stare.

Dačić je novinarima rekao da je zadržavanjem starih tablica pronađenjo praktično rešenje za problem sa kosovskom policijom.
Dačić je venac položio na Čukur česmu u znak sećanja na ulogu koju je srpska Žandarmerija imala u sukobima sa znatno jačom turskom vojskom 1862. godine, tokom bombardovanja Beograda.

Venac je položen na spomenik bez figure dečaka, koji je ubijen kod Čukur česme. Bronzana figura je ukradena u maju prošle godine, a ubrzo je pronađena na jednom beogradskom otpadu.

Predstavnici gradske vlasti u Beogradu najavili su da će nakon rekonstrukcije ona biti vraćena na Čukur česmu početkom januara.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije obeležava danas dva veka postojanja u znak sećanja na 1811. godinu kada je za prvog ministra unutrašnjih poslova postavljen Jakov Nenadović.

Dačić se takođe sastao sa generalnim sekretarom Interpola Ronaldom Noblom i direktorom Europola Robom Vajnrajtom. Dačić je razgovarao, istim povodm, i sa potpredsednikom delegacije za Jugoistočnu Evropu i izvestiocem za Srbiju Jelkom Kacinom i ministrom sigurnosti BiH Sadikom Ahmetovićem, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: