Petak, 21.01.2011.

10:33

Srbija želi dogovor o Kosovu

Srbija želi da postigne konačan dogovor o kosovskom pitanju, da to više ne bi bio predmet ucena na putu ka EU, kaže zamenik premijera Ivica Dačić.

Izvor: Beta

Srbija želi dogovor o Kosovu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

Mihajlo Jovanović

pre 13 godina

Ovde će se, izgleda, samo gospodin Dačić izmiriti sa svima. Možda nikad i nije bio u zavadi? Prosto neshvaćeni vizionar...

Mada je samu sintagmu "istorijski dogovor" preuzeo od g. Čedomira Jovanovića.

Dok g. Jovanović iznalazi ideje, g. Dačić iznalazi poene.

Hvala!

darko

pre 13 godina

Crni Zlatko, pa ti uopšte ne znaš istoriju. Srbija je već postojala, pre i posle 1. svetskog rata kao samostalna država jer se za to krvavo izborila terajući Turke sa ovih prostora. A vi večite sluge okupatora Austrougarske, čekali ste, kao i uvek da se Srbija izbori sa ostatkom Evrope protiv Austrougarske u 1. svetskom ratu pa da konačno i vi možete da razmišljate o slobodi. Posle tog čuvenog povratka Srba sa Krfa, naši pradedovi su u zanosu oslobodili sve teritorije koje su naseljavali Srbi uključujući i današnju Hrvatsku. Pošto je u Hrvatskoj tada bilo Srba skoro koliko i Hrvata, njihovi predstavnici su se dogovorili sa srpskim kraljem da formiraju zajedničku državu, kraljevinu SHS, e to je najveća istorijska greška srpskog naroda. Znači, Hrvati i Srbi sa prostora današnje Hrvatske se ujedinjuju sa Srbijom koja u svom sastavu ima i Makedoniju i Baranju i deo Slavonije. Posle vam 1941. dolaze vaši oslobodioci Nemci. Dočekali ste ih na trgu bana Jelačića bolje nego što bi ih dočekali u Nemačkoj. Onda ste 4 godine zajedno ubijali decu, žene, starce, Srbe, Jevreje i ostale, dok vas opet mi Srbi nismo oslobodili, pomažući u tom ratu saveznike i dajući nebrojene žrtve. Tada nastupa za Srbiju mračno doba komunizma, gubitka identiteta, na AVNOJ-u teritorija, Baranje, dela Slavonije, Makedonije, od Srba u Crnoj Gori se pravi nacija Crnogorci a od Srba muslimana se pravi nacija Bošnjaci. Posle ste naš jezik i pravopis svi prisvojili tako da se Srpski jezik sada zove, hrvatski, crnogorski, bošnjački itd. Ali tada niko nije smeo da zucne na čelu sa vašim TITOM vi ste pripremali scenario za konačni cilj. Kad je Tile umro, rešili ste da se ocepite od SFRJ, ali kako kada se pitaju i Srbi koji su u Hrvatskoj konstitutivni narod koji je učestvovao u stvaranju te republike i potreban je njihov pristanak. Tada Tuđman započinje građanski rat u Hrvatskoj jer je građanima Hrvatske koji su srpskog porekla ukinuo konstitutivnost i proglasio ih nacionalnom manjinom iako su pravo konstitutivnog naroda imali za vreme konstituisanja SHS i sve te godine do 1991. Znači 80 godina su bili konstitutivni narod a preko noći su postali manjina. E, tako je počeo rat u Hrvatskoj a ne da smo mi iz Beograda hteli da Hrvatska bude u sastavu Srbije i ostale gluposti koje su vam servirali vaši i strani mediji. Tako da ako malo bolje razmislite na našim žrtvama je stvorena ta današnja vaša domovina. Bar jednom recite hvala vam Srbi za sve!!!!

Illyria

pre 13 godina

"Po predanju, te svece je posle Boja na Kosovu licno napravila Carica Milica i zavestala manastiru uz reci da ove svece cekaju ruku oslobodioca Kosova da ih upali!

Uh... Jeza!

I cekale su tako te svece preko 500 godina da ih Kralj Petar I Karadjordjevic upali, koliko se ja secam 1919 godine.
Stajah ja tako zanemeo, izgubljen, odusevljen, ponosan (!!!), kad otac Isaia rece: "I opet cekaju da budu upaljene!"

- I vi se onda hvalite Nikolom Teslom!?
Okreni se opet i vrati se do vrata, tamo ima jedan prekidač koji radi na struju...

Zlatko

pre 13 godina

Dopustite mi da vas podsjetim na nesto o cemu se u Srbiji izgleda jako malo govori. Za vrijeme Kraljevine Jugoslavije, kad je 1939. stvorena Banovina Hrvatska, zemlja je trebala biti federalizirana na nacin da se stvore jos Banovina Slovenija (u biti u granicama danasnje SLO) i Banovina Srpskih zemalja, kako se trebao zvati ostatak drzave. Mozda bi do toga i doslo da nije izbio II. svjetski rat. E, sad, kad su prije rata u pok. SFRJ Tudjman i Milosevic pregovarali, uopce nije iskljuceno da mu je Tudjman, takav kakav je vec bio (a inace veliki zaljubljenik u Banovinu Hrvatsku), predlozio istu ili vrlo slicnu podjelu. Zna se da se Tudjman dugo zalagao za konfederaciju i da se srpske strane to prihvatilo, on ne bi forsirao potpuno osamostaljivanje Hrvatske, nego bi u HR "progurao" konfederalnu YU. Mozda bi u njoj Slovenija bila, mozda i ne, ali ostale bi Srbija (koja bi postala Velika Srbija unutar YU) i Hrvatska (koja bi bila nekakva mala Velika Hrvatska unutar YU), sto mene podsjeca na Austro-Ugarsku nakon konfederalizacije Habsburske monarhije. Ali, Srbija i prosrpska JNA to nisu htjele i zavrsilo je kako je zavrsilo, a zavrsilo je tako da ste ne izgubili ne samo Hrvatsku i Sloveniju, vec i Crnu Goru ("drugo oko u glavi") i Kosovo, kolijevsku srpske drzavnosti i duhovnosti. Al, vi ste sebi jednoznacno sami krivi, jer uvijek odbijate dogovore i kompromise, uvijek zelite nasiljem postici maksimum za sebe, a onda vam se to obije o glavu. A da se ponasate drukcije, u sto se kladimo da bi danas Srbija u svom sastavu imala cijelu uzu Srbiju, Vojvodinu, KOSOVO, Crnu Goru i cca polovicu BiH (danasnju Republiku Srpsku), mozda cak i Makedoniju ?!

Branimir

pre 13 godina

Veliki problem je sto je Kosovo van granica vlasti Srbije. Jos veci bi problem bio siromastvo i posledicno rasulo drzave i drustva koje nastaje zbog nesaradnje ili konflikta sa drugim drzavama i medjunarodnim organizacijama koje imaju drugacije poglede i interese. Bez ekonomske osnove, kultura drustvene zajednice nestaje, kao i cela zajednica. Dakle, pored Kosova, ne Sandzak ili Vojvodina, nego i sam Beograd bi mogao da se izgubi. Samoubistvo je cena politike po svaku cenu.

Dule NS

pre 13 godina

Ima jedva veoma jednostavna i prosta stvar! Ako Albanci ne priznaju Srbiju u njenim granicama, zašto bi Srbija priznala Kosovo u "njegovim granicama"? Kosovo je to koje se "odvaja" od Srbije, a ne Srbija od Kosova! I kada se Irska odvajala od Velike Britanije, VB je rekla - OK, može, ali severna Irska ostaje u sastavu ujedinjenog kraljevstva - i tako je i bilo! Znači uslove daje onaj od koga se određena teritorija odcepljuje, a ne onaj koji se odcepljuje!!! Što se mene tiče, mogao bih da preživim odvajanje Kosova i Albanaca, bez ikakvih problema, ali ne u sadašnjem obliku! Ni slučajno! Sever Kosova gde žive Srbi, kao i svi, veoma važni, Srpski kulturno-istorijski spomenici i NASLEĐE ne smu ni u kom obliku, ni u ludilu, da ostanu van Srbije! Dečani, Gračanica i ostali NAJVAŽNIJI SRPSKI SPOMENICI moraju ostati teritorija države Srbije! Ne može nekakvo Kosovo da "brine" i raspolaže sudbinom najvećih Srpskih SVETINJA! Ako treba i da se izmisli neki novi oblik teritorijalnog uređenja! Svako ko iole zna istoriju, našu kulturu i tradiciju - zna jako dobro o čemu govorim! Ako Albanci hoće nezavisnost od Srbije - ja se potpuno slažem sa time, jer iskreno ni ja ne želim da živim sa njima, navikao sam se bez njih i prežaliću lako teritoriju, ali ne i ono što je samo naše i ničije drugo, ono što su naše najveće svetinje nemaju prava da odnesu sa sobom! Te stvari moraju ostati deo Srbije - PO SVAKU CENU!!! I tu ne sme da bude dileme!

vidakis

pre 13 godina

Priznanje Kosova izazvalo bi oduševljenje albanskog stanovništva!

Priznanje Kosova obezbedilo bi poštovanje Srba od strane Albanaca i stvorilo uslove za održivi povratak i miran život.

Priznanje Kosova garantovalo bi očuvanje srpskih spomenika i svetinja na Kosovu.

Ne priznavanje Kosova i nastavljanje ove situacije je put u dalje sukobe.

pančevo

pre 13 godina

Hmm?
Srbija želi dogovor s Kosovom, pitam se zašto, čemu pregovarati kada je rastava "braka" potpisana i to ne 2008., već čuvenim govorom na Gazimestanu najvećeg sina naših naroda i narodnosti posle druga Tita druga Slobe. Ta zar taj "brak" nije poništen poništavanjem autonomija Vojvodine i Kosova uz pesmu:"Oj Srbijo iz tri dela ponovo ćeš biti cela"? Ne znam možda grešim možda su Vojvođani i Kosovari sami sebi srušili autonomiju. Ja se sećam te "jogurt revolucije" kada nije bilo pomena o nekakvom dogovoru s nekakvim "separatistima i autonomašima i rušiteljima SFRJ", tada je izgubljeno Kosovo ne danas, ne razumem one koji govore da je sve započelo u Sloveniji pa Hrvatskoj ne počelo je sve na Kosovo davno prije pojavljivanja Tuđmana i Kučana[nemam nameru da ih branim]. Sve se završilo tamo gde je i počelo na Kosovu a razmak između toga je samo sećanje koje nije nimalo lepo. Zgaženi Vukovar, spaljeni Dubrovnik, Sarajevo, Srebrenica neprekidne kolone srpskih izbeglica iz Hrvatske, NATO bombardovanje, 5.oktobar, raspad SiCG, i onda opet sve na Kosovo, začarani krug reklo bi se. Samo da se opet ne zavrti kolo jer ja ovaj put neću da igram...

Deda Milojko

pre 13 godina

...i tako odem ja na Kosovo leta gospodnjeg 2005 godine uz blagoslov (tada) oca Teodosija, igumana manastira Visoki Decani, ne bilo koga iz EU, niti iz "Kosovske vlade".
Konacih u manastiru 9 dana, odmorih i um i dusu!
Nego, drugog dana moga boravka povede mene otac Isaia u obilazak manastirske riznice, ili onoga sto je od nje ostalo. Upadnu mene u oci dve svece, sa postoljem visoke preko dva metra, ogromne! Upitam ja oca da mi kaze nesto o njima, i prica je sledeca:
Po predanju, te svece je posle Boja na Kosovu licno napravila Carica Milica i zavestala manastiru uz reci da ove svece cekaju ruku oslobodioca Kosova da ih upali!

Uh... Jeza!

I cekale su tako te svece preko 500 godina da ih Kralj Petar I Karadjordjevic upali, koliko se ja secam 1919 godine.
Stajah ja tako zanemeo, izgubljen, odusevljen, ponosan (!!!), kad otac Isaia rece: "I opet cekaju da budu upaljene!"

Vlado

pre 13 godina

Znate kada ce Srbija da pocne da lici na drzavu? Kada prizna Kosovo. Slagali se mi ili ne tamo zivi 1,5m Kosovara mahom Albanskog porekla, pa na koju foru i kako MUP Srbije misli da ih integrise u nase drustvo? Hoce li se tim ljudima izdavati licne karte i pasosi? JER LJUDI LELE NAMA ali bas LELE ako se ovako nesto desi...Zamislite Srbiju koja ima 7.5m stanovnika sa jos dodatnih 1,5m sa Albanskim imenima i prezimenima...Ja to ne zelim ja kao gradjanin jedne Demokratske Srbije zelim da priznam to Kosovo da su mi zivi i zdravi. Samo neka nam ne diraju Hramove i Crkve...Jer dok se mi borimo za bitku koja je slozicete se davno izgubljena, tamo u Vojvodini se donose neki statute DE FACTO USTA Autonomne Pokrajine Vojvodine. Ko je procitao taj statut znace o cemu govorim pa je bolje za nase zvanicnike tj Gospodina Jeremica da on svoju politiku usmeri ka resavanju nekih verujte mi na rec ogrezlih pitanja u vezi sa Vojvodinom! A i ne svidja mi se termin "Zapadni Balkan" koji je sve vise prisutan kod stranih diplomata...

Schwaba

pre 13 godina

Bili smo na Kosovu, srusili smo ga, jer je to trebalo da bude zivotno delo Dacicevog mentora SM. Pustimo ih sad da obnove svoju zemlju. Oni ne trebaju vise nasu pomoc. Kosovari, sami sa sobom, su danas su mnogo sretniji nego li sto su sa nama ikada bili. Cak mi ni ne trebamo da ih priznamo, i to ni za gram nece smanjiti njihovu radost, njihove samostalnosti. Uzurpatora Srbije vise nema, i sa te strane ljudi moraju da budu zaista sretni. Sve ostalo ce doci samo po sebi, pa i nase priznavanje ove drzave, jer nema nam bez toga leba, meine Damen un Herren, verstehen Sie!

Bez_Cenzure

pre 13 godina

Svi dogovori Srbije sa Kosovom postace nepotrebni onog momenta kad Srbija bude priznala Kosovo. Zalosno je to da jos ima mnogo gradjana koji se nadaju da se to nece desiti. Ministar Dacic zna da hoce i to uskoro.

pipo

pre 13 godina

Ma kakav dogovor, kakav bakrac, prica g.Dacic, pa da, ima tako kratku pamet, valjda nije zaboravio da 99 god. vec potpisao jedan put i za uvek historiski dogovor njegov BOSS, to pamtimo svi i mi i vi, i ostali.....

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Srbija vec vekovima priznaje Kosovo, ali ne priznaje njegovo otimanje od sacice terorista i sake drzava! Da li ga je priznao neko iz BRIC-a? Nije. Eto, vidite da ne ide. A ove stare i umorne drzave, sa gomilom svojih problema imaju sve manju vaznost u svetu. Da li je neko pre 50 godina mogao da zamisli kako ce 2011 izgledati poseta kineskog predsednika u SAD? Nema sanse, tada je Kina vazila za neku crnu rupu i krajnju komunisticku bedu! A vidi sad... Vi Albanci stalno birate pogresnu stranu u sukobima, zao mi je.

Nemanja_So

pre 13 godina

..."Dačić dodao da i pored toga što se pokušava nametanje nekih dodatnih uslova, ratifikacija SSP između Srbije i EU, važan korak u evropskim integracijama Srbije."...a iz njegove stranke je "proguran" amandman o nižim akcizama na NIS-ovo gorivo u odnosu na gorivo iz EU i samim tim direktno prekšen SSP:)). Joj Srbijo, pa zar je moguće da smo toliko glupav narod - šta nam rade!? Mislim da više nije rešenje da se sruši i pohapsi samo vlada, treba pohapsiti i kompletnu opoziciju, i onda polako ispočetka...

Dimitrije

pre 13 godina

Dacic veoma dobro zna da ce pregovori biti izmedju predstavnika izabranih institucija Srbije i predstavnika izabranih institucija Kosova u nekom hotelu u Becu, a ne neki plemenski razgovor izmedju Albanaca i Srba uz lulu mira. To sto vlast jos uvek zamajava narod nekom nadom da ce se nekako, a bez plana i ideje kako, promeniti stavovi svih vodecih drzava glede Kosova, je greh prema celom narodu koji cita vesti. Nece biti nikakvog istorijskog dogovora izmedju Albanaca i Srba, jer oni ne ucestvuju u ovim pregovorima, nego ce biti dogovora izmedju dve vlade o uzajamnom priznanju tablica, dokumenata, skolskih diploma, zracnog prostora, i svih drugih "tehnickih" i "nepolitickih" detalja.

Dejan

pre 13 godina

Konacan dogovor moze jedino da bude vracanje okupiranog dela u sastav Srbije.
Svako drugo resenje ne znaci konacan dogovor.
Ukoliko do toga ne dodje ne moramo biti clan EU.

тоша

pre 13 godina

А за нас је договор да вам дамо најширу могућу аутономију и да тако цели Космет остане у саставу Србије! Упамти, за договор су потребне две стране!

xhoni

pre 13 godina

DA, istorijski dogovor, Srbija nek uzme Zubin Potok, Zvecan, Leposavic, a Kosovo Presevo, Bujanovac, Medvedju, i to je istoriski dogovor, drugacije ne moze, bice samo problema kao uvek dokle postoji ove dve nacije.

sdned

pre 13 godina

Mene brine kako to naša vlast želi da reši pitanje Kosova. Sad jeste dobar momenat za pregovore jer zbog Tačija i njegovih kasapa, a takođe krađa izbora, droge, trgovine ljudima i sl. kosovskim političarima i Kosovu rejting opada iz dana u dan. Ali, naša vlast ničim nije pokazala da je spremna da takvu situaciju iskoristi i strateški i marketinški. Bojim se da kao i mnogo puta do sada ne povuku sulude i kontraproduktivne poteze potpuno suprotne povoljnom momentu. I uzgred, pita li neko nešto narod u vezi toga???

Nijazi Kuqi

pre 13 godina

Dacicu, ako je Srbiji stvarni cilj clanstvo u EU, onda zasucite rukave i regano radite na ispunjavanju svih vec utvrdjenih standarda koji su vama, verujem, poznati jer su ih, re vas, ispunjavale i sve druge zemlje koje su sada u EU, a na njima uzurbano rade zemlje koje u EU vide svoju perspektivu. Normalno da sve to iziskuje velike i iskrene napore i da je relativno dug put ispred vas koji se ne moze nikako skracivati nikakvim ucenama kojima vi pokusavate da sebi skracujete muke i vreme. Kada budete odbacili politiku ucenjivanja EU sa odlaganjem neminovnog priznavanja Republike Kosova i stalnim odlaganjem okoncanja saradnje sa Tribunalom u Hagu koja mora da se jednog dana dovede kraju nece vam biti potrebno da uzalud trosite energiju i vreme jer nista na ovome svetu nije trajno i bezkrajno. Kratak je i vas i moj zivot i zivot svih Srba i Albanaca kojim se vi poigravate kao da je on vase vlasnistvo. A nije.

Robin Hood

pre 13 godina

"Beograd -- Srbija želi da postigne konačan "DOGOVOR" o kosovskom pitanju, da to više ne bi bio predmet ucena na putu ka EU, kaže zamenik premijera Ivica Dačić".

g.Dacicu, za vasu informaciju, DEFINITIVAN dogovor je vec odavno postignut- samo eto Srbija se tako COOL ponasa, kao da se nista nije desilo i tek se mora postici dogovor.
Pa zar za vas je cista sala sto se USA, EU, Kosovo, i druge napredne i demokratske zemlje sveta DOGOVORILE?! Srbija tada nije htela biti deo tog dogovora, tako da sada moze da trazi dogovor koliko god joj je volja, ali pitanje je s' kim ce se to dogovarati?!
Evo malo pre procitah, NATO: Podela kosova nije opcija.
g.Dacicu, mislim da bi puno bolje bilo za vas da ne omalovazavate stavove NATO-drzava kao bezznacajne. To je i vas chef S.Milosevic tako radio i zamislite, "spasio Srbiju"
Ja kao nesrbin i negradjanin Srbije zelim da vidim Srbiju u NATO i EU sto pre (ne zato sto volim da vidim Srbiju na dnu dna). Ali mislim da sa ovakvom vasom politikom proci ce jos puno vremena!!!

Robin Hood

pre 13 godina

"On (Ivica Dacic) je podsetio da Evropska unija zbog protivljenja pet svojih članica nema jedinstven stav i zahtev da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova".

Nema "jedinstven stav", ali zato ima 22 puta pojedinacni stav, sto znaci u prevodu 22x NE za ulazak Srbije u EU, ako ona ne prizna Rep.Kosova.
Ajde sada opet krenite sa "nepreporucujem", i sa komentarima kao npr.: EU, je u krizi, EU ima da se raspadne.
Zato Srbija nema krizu i ne raspada se.

Pozdrav svim EU-Srbima

Dejan

pre 13 godina

Konacan dogovor moze jedino da bude vracanje okupiranog dela u sastav Srbije.
Svako drugo resenje ne znaci konacan dogovor.
Ukoliko do toga ne dodje ne moramo biti clan EU.

Xhemsit Alltia

pre 13 godina

Dacicu, Dacicu, kada su Albanci hteli Istorijski Sporazum sa Srbijom niste vi hteli, sada kada vi hocete to istorijsko pomirenje i Kompromis mi to vise NECEMO!!! Znate zbog cega?? Jer Istorijski sporazum smo pravili 1999 god. Kapitulacijom Srbije, Povlacenjem Paramilitarca, Paravojnih i vojnih formacija. Tako da 11 god. nemate nikakav suverenitet nad Kosovom i nikada necete je imati samo mucite sebe i nas . Budi iskren i reci Srbskog Naroda jednom Istinu da ste za vek vekova izgubili Kosovu i tu je pomirenje svako da zivi u svoju Drzavu kako hoce!!!!

skeptik sa pokrićem

pre 13 godina

Ma dosadni ste više sa EU! Da li neko sme da sprovede i objavi KOREKTNO istraživanje javnog mnjenja u Srbiji o ulasku u EU i pod kojim uslovima?
Naravno da ne sme, jer bi to bila šamarčina "proevropejcima bez alternative".

Sava Drugi

pre 13 godina

Naivno je verovati da će bilo kada biti "konačnog rešenje".

Dok je sveta i veka biće spora i sporova. USA i Rusija, USA i Kina, USA i EU, Rusija i Kina , svako sa svakim ima neki problem. To je tako i to treba prihvatiti kao takvo.

Onoliko koliko si jak, bićeš uspešan, niko nikome neće ništa pokloniti. Ministar unutrašnjih poslova treba da vodi računa o tome da suzbije korupciju, javašluk, da zavede red, da počnemo da ličimo na državu... Sve ostalo će doći samo po sebi..

ne zaboravljam!

pre 13 godina

Nemojte da vam padne na pamet da priznajete "državu Kosovo" zarad ulaska u neku tamo organizaciju koja nam, uzgred, ništa dobro nije donela niti će.
Bombe jeste, eno ih još po Srbiji...

skeptik sa pokrićem

pre 13 godina

Ma dosadni ste više sa EU! Da li neko sme da sprovede i objavi KOREKTNO istraživanje javnog mnjenja u Srbiji o ulasku u EU i pod kojim uslovima?
Naravno da ne sme, jer bi to bila šamarčina "proevropejcima bez alternative".

Xhemsit Alltia

pre 13 godina

Dacicu, Dacicu, kada su Albanci hteli Istorijski Sporazum sa Srbijom niste vi hteli, sada kada vi hocete to istorijsko pomirenje i Kompromis mi to vise NECEMO!!! Znate zbog cega?? Jer Istorijski sporazum smo pravili 1999 god. Kapitulacijom Srbije, Povlacenjem Paramilitarca, Paravojnih i vojnih formacija. Tako da 11 god. nemate nikakav suverenitet nad Kosovom i nikada necete je imati samo mucite sebe i nas . Budi iskren i reci Srbskog Naroda jednom Istinu da ste za vek vekova izgubili Kosovu i tu je pomirenje svako da zivi u svoju Drzavu kako hoce!!!!

ne zaboravljam!

pre 13 godina

Nemojte da vam padne na pamet da priznajete "državu Kosovo" zarad ulaska u neku tamo organizaciju koja nam, uzgred, ništa dobro nije donela niti će.
Bombe jeste, eno ih još po Srbiji...

Robin Hood

pre 13 godina

"On (Ivica Dacic) je podsetio da Evropska unija zbog protivljenja pet svojih članica nema jedinstven stav i zahtev da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova".

Nema "jedinstven stav", ali zato ima 22 puta pojedinacni stav, sto znaci u prevodu 22x NE za ulazak Srbije u EU, ako ona ne prizna Rep.Kosova.
Ajde sada opet krenite sa "nepreporucujem", i sa komentarima kao npr.: EU, je u krizi, EU ima da se raspadne.
Zato Srbija nema krizu i ne raspada se.

Pozdrav svim EU-Srbima

Robin Hood

pre 13 godina

"Beograd -- Srbija želi da postigne konačan "DOGOVOR" o kosovskom pitanju, da to više ne bi bio predmet ucena na putu ka EU, kaže zamenik premijera Ivica Dačić".

g.Dacicu, za vasu informaciju, DEFINITIVAN dogovor je vec odavno postignut- samo eto Srbija se tako COOL ponasa, kao da se nista nije desilo i tek se mora postici dogovor.
Pa zar za vas je cista sala sto se USA, EU, Kosovo, i druge napredne i demokratske zemlje sveta DOGOVORILE?! Srbija tada nije htela biti deo tog dogovora, tako da sada moze da trazi dogovor koliko god joj je volja, ali pitanje je s' kim ce se to dogovarati?!
Evo malo pre procitah, NATO: Podela kosova nije opcija.
g.Dacicu, mislim da bi puno bolje bilo za vas da ne omalovazavate stavove NATO-drzava kao bezznacajne. To je i vas chef S.Milosevic tako radio i zamislite, "spasio Srbiju"
Ja kao nesrbin i negradjanin Srbije zelim da vidim Srbiju u NATO i EU sto pre (ne zato sto volim da vidim Srbiju na dnu dna). Ali mislim da sa ovakvom vasom politikom proci ce jos puno vremena!!!

Bez_Cenzure

pre 13 godina

Svi dogovori Srbije sa Kosovom postace nepotrebni onog momenta kad Srbija bude priznala Kosovo. Zalosno je to da jos ima mnogo gradjana koji se nadaju da se to nece desiti. Ministar Dacic zna da hoce i to uskoro.

xhoni

pre 13 godina

DA, istorijski dogovor, Srbija nek uzme Zubin Potok, Zvecan, Leposavic, a Kosovo Presevo, Bujanovac, Medvedju, i to je istoriski dogovor, drugacije ne moze, bice samo problema kao uvek dokle postoji ove dve nacije.

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Srbija vec vekovima priznaje Kosovo, ali ne priznaje njegovo otimanje od sacice terorista i sake drzava! Da li ga je priznao neko iz BRIC-a? Nije. Eto, vidite da ne ide. A ove stare i umorne drzave, sa gomilom svojih problema imaju sve manju vaznost u svetu. Da li je neko pre 50 godina mogao da zamisli kako ce 2011 izgledati poseta kineskog predsednika u SAD? Nema sanse, tada je Kina vazila za neku crnu rupu i krajnju komunisticku bedu! A vidi sad... Vi Albanci stalno birate pogresnu stranu u sukobima, zao mi je.

Nijazi Kuqi

pre 13 godina

Dacicu, ako je Srbiji stvarni cilj clanstvo u EU, onda zasucite rukave i regano radite na ispunjavanju svih vec utvrdjenih standarda koji su vama, verujem, poznati jer su ih, re vas, ispunjavale i sve druge zemlje koje su sada u EU, a na njima uzurbano rade zemlje koje u EU vide svoju perspektivu. Normalno da sve to iziskuje velike i iskrene napore i da je relativno dug put ispred vas koji se ne moze nikako skracivati nikakvim ucenama kojima vi pokusavate da sebi skracujete muke i vreme. Kada budete odbacili politiku ucenjivanja EU sa odlaganjem neminovnog priznavanja Republike Kosova i stalnim odlaganjem okoncanja saradnje sa Tribunalom u Hagu koja mora da se jednog dana dovede kraju nece vam biti potrebno da uzalud trosite energiju i vreme jer nista na ovome svetu nije trajno i bezkrajno. Kratak je i vas i moj zivot i zivot svih Srba i Albanaca kojim se vi poigravate kao da je on vase vlasnistvo. A nije.

Sava Drugi

pre 13 godina

Naivno je verovati da će bilo kada biti "konačnog rešenje".

Dok je sveta i veka biće spora i sporova. USA i Rusija, USA i Kina, USA i EU, Rusija i Kina , svako sa svakim ima neki problem. To je tako i to treba prihvatiti kao takvo.

Onoliko koliko si jak, bićeš uspešan, niko nikome neće ništa pokloniti. Ministar unutrašnjih poslova treba da vodi računa o tome da suzbije korupciju, javašluk, da zavede red, da počnemo da ličimo na državu... Sve ostalo će doći samo po sebi..

Dimitrije

pre 13 godina

Dacic veoma dobro zna da ce pregovori biti izmedju predstavnika izabranih institucija Srbije i predstavnika izabranih institucija Kosova u nekom hotelu u Becu, a ne neki plemenski razgovor izmedju Albanaca i Srba uz lulu mira. To sto vlast jos uvek zamajava narod nekom nadom da ce se nekako, a bez plana i ideje kako, promeniti stavovi svih vodecih drzava glede Kosova, je greh prema celom narodu koji cita vesti. Nece biti nikakvog istorijskog dogovora izmedju Albanaca i Srba, jer oni ne ucestvuju u ovim pregovorima, nego ce biti dogovora izmedju dve vlade o uzajamnom priznanju tablica, dokumenata, skolskih diploma, zracnog prostora, i svih drugih "tehnickih" i "nepolitickih" detalja.

Schwaba

pre 13 godina

Bili smo na Kosovu, srusili smo ga, jer je to trebalo da bude zivotno delo Dacicevog mentora SM. Pustimo ih sad da obnove svoju zemlju. Oni ne trebaju vise nasu pomoc. Kosovari, sami sa sobom, su danas su mnogo sretniji nego li sto su sa nama ikada bili. Cak mi ni ne trebamo da ih priznamo, i to ni za gram nece smanjiti njihovu radost, njihove samostalnosti. Uzurpatora Srbije vise nema, i sa te strane ljudi moraju da budu zaista sretni. Sve ostalo ce doci samo po sebi, pa i nase priznavanje ove drzave, jer nema nam bez toga leba, meine Damen un Herren, verstehen Sie!

pipo

pre 13 godina

Ma kakav dogovor, kakav bakrac, prica g.Dacic, pa da, ima tako kratku pamet, valjda nije zaboravio da 99 god. vec potpisao jedan put i za uvek historiski dogovor njegov BOSS, to pamtimo svi i mi i vi, i ostali.....

Dejan

pre 13 godina

Konacan dogovor moze jedino da bude vracanje okupiranog dela u sastav Srbije.
Svako drugo resenje ne znaci konacan dogovor.
Ukoliko do toga ne dodje ne moramo biti clan EU.

тоша

pre 13 godina

А за нас је договор да вам дамо најширу могућу аутономију и да тако цели Космет остане у саставу Србије! Упамти, за договор су потребне две стране!

Dejan

pre 13 godina

Konacan dogovor moze jedino da bude vracanje okupiranog dela u sastav Srbije.
Svako drugo resenje ne znaci konacan dogovor.
Ukoliko do toga ne dodje ne moramo biti clan EU.

vidakis

pre 13 godina

Priznanje Kosova izazvalo bi oduševljenje albanskog stanovništva!

Priznanje Kosova obezbedilo bi poštovanje Srba od strane Albanaca i stvorilo uslove za održivi povratak i miran život.

Priznanje Kosova garantovalo bi očuvanje srpskih spomenika i svetinja na Kosovu.

Ne priznavanje Kosova i nastavljanje ove situacije je put u dalje sukobe.

Nemanja_So

pre 13 godina

..."Dačić dodao da i pored toga što se pokušava nametanje nekih dodatnih uslova, ratifikacija SSP između Srbije i EU, važan korak u evropskim integracijama Srbije."...a iz njegove stranke je "proguran" amandman o nižim akcizama na NIS-ovo gorivo u odnosu na gorivo iz EU i samim tim direktno prekšen SSP:)). Joj Srbijo, pa zar je moguće da smo toliko glupav narod - šta nam rade!? Mislim da više nije rešenje da se sruši i pohapsi samo vlada, treba pohapsiti i kompletnu opoziciju, i onda polako ispočetka...

pančevo

pre 13 godina

Hmm?
Srbija želi dogovor s Kosovom, pitam se zašto, čemu pregovarati kada je rastava "braka" potpisana i to ne 2008., već čuvenim govorom na Gazimestanu najvećeg sina naših naroda i narodnosti posle druga Tita druga Slobe. Ta zar taj "brak" nije poništen poništavanjem autonomija Vojvodine i Kosova uz pesmu:"Oj Srbijo iz tri dela ponovo ćeš biti cela"? Ne znam možda grešim možda su Vojvođani i Kosovari sami sebi srušili autonomiju. Ja se sećam te "jogurt revolucije" kada nije bilo pomena o nekakvom dogovoru s nekakvim "separatistima i autonomašima i rušiteljima SFRJ", tada je izgubljeno Kosovo ne danas, ne razumem one koji govore da je sve započelo u Sloveniji pa Hrvatskoj ne počelo je sve na Kosovo davno prije pojavljivanja Tuđmana i Kučana[nemam nameru da ih branim]. Sve se završilo tamo gde je i počelo na Kosovu a razmak između toga je samo sećanje koje nije nimalo lepo. Zgaženi Vukovar, spaljeni Dubrovnik, Sarajevo, Srebrenica neprekidne kolone srpskih izbeglica iz Hrvatske, NATO bombardovanje, 5.oktobar, raspad SiCG, i onda opet sve na Kosovo, začarani krug reklo bi se. Samo da se opet ne zavrti kolo jer ja ovaj put neću da igram...

Deda Milojko

pre 13 godina

...i tako odem ja na Kosovo leta gospodnjeg 2005 godine uz blagoslov (tada) oca Teodosija, igumana manastira Visoki Decani, ne bilo koga iz EU, niti iz "Kosovske vlade".
Konacih u manastiru 9 dana, odmorih i um i dusu!
Nego, drugog dana moga boravka povede mene otac Isaia u obilazak manastirske riznice, ili onoga sto je od nje ostalo. Upadnu mene u oci dve svece, sa postoljem visoke preko dva metra, ogromne! Upitam ja oca da mi kaze nesto o njima, i prica je sledeca:
Po predanju, te svece je posle Boja na Kosovu licno napravila Carica Milica i zavestala manastiru uz reci da ove svece cekaju ruku oslobodioca Kosova da ih upali!

Uh... Jeza!

I cekale su tako te svece preko 500 godina da ih Kralj Petar I Karadjordjevic upali, koliko se ja secam 1919 godine.
Stajah ja tako zanemeo, izgubljen, odusevljen, ponosan (!!!), kad otac Isaia rece: "I opet cekaju da budu upaljene!"

sdned

pre 13 godina

Mene brine kako to naša vlast želi da reši pitanje Kosova. Sad jeste dobar momenat za pregovore jer zbog Tačija i njegovih kasapa, a takođe krađa izbora, droge, trgovine ljudima i sl. kosovskim političarima i Kosovu rejting opada iz dana u dan. Ali, naša vlast ničim nije pokazala da je spremna da takvu situaciju iskoristi i strateški i marketinški. Bojim se da kao i mnogo puta do sada ne povuku sulude i kontraproduktivne poteze potpuno suprotne povoljnom momentu. I uzgred, pita li neko nešto narod u vezi toga???

Vlado

pre 13 godina

Znate kada ce Srbija da pocne da lici na drzavu? Kada prizna Kosovo. Slagali se mi ili ne tamo zivi 1,5m Kosovara mahom Albanskog porekla, pa na koju foru i kako MUP Srbije misli da ih integrise u nase drustvo? Hoce li se tim ljudima izdavati licne karte i pasosi? JER LJUDI LELE NAMA ali bas LELE ako se ovako nesto desi...Zamislite Srbiju koja ima 7.5m stanovnika sa jos dodatnih 1,5m sa Albanskim imenima i prezimenima...Ja to ne zelim ja kao gradjanin jedne Demokratske Srbije zelim da priznam to Kosovo da su mi zivi i zdravi. Samo neka nam ne diraju Hramove i Crkve...Jer dok se mi borimo za bitku koja je slozicete se davno izgubljena, tamo u Vojvodini se donose neki statute DE FACTO USTA Autonomne Pokrajine Vojvodine. Ko je procitao taj statut znace o cemu govorim pa je bolje za nase zvanicnike tj Gospodina Jeremica da on svoju politiku usmeri ka resavanju nekih verujte mi na rec ogrezlih pitanja u vezi sa Vojvodinom! A i ne svidja mi se termin "Zapadni Balkan" koji je sve vise prisutan kod stranih diplomata...

Dule NS

pre 13 godina

Ima jedva veoma jednostavna i prosta stvar! Ako Albanci ne priznaju Srbiju u njenim granicama, zašto bi Srbija priznala Kosovo u "njegovim granicama"? Kosovo je to koje se "odvaja" od Srbije, a ne Srbija od Kosova! I kada se Irska odvajala od Velike Britanije, VB je rekla - OK, može, ali severna Irska ostaje u sastavu ujedinjenog kraljevstva - i tako je i bilo! Znači uslove daje onaj od koga se određena teritorija odcepljuje, a ne onaj koji se odcepljuje!!! Što se mene tiče, mogao bih da preživim odvajanje Kosova i Albanaca, bez ikakvih problema, ali ne u sadašnjem obliku! Ni slučajno! Sever Kosova gde žive Srbi, kao i svi, veoma važni, Srpski kulturno-istorijski spomenici i NASLEĐE ne smu ni u kom obliku, ni u ludilu, da ostanu van Srbije! Dečani, Gračanica i ostali NAJVAŽNIJI SRPSKI SPOMENICI moraju ostati teritorija države Srbije! Ne može nekakvo Kosovo da "brine" i raspolaže sudbinom najvećih Srpskih SVETINJA! Ako treba i da se izmisli neki novi oblik teritorijalnog uređenja! Svako ko iole zna istoriju, našu kulturu i tradiciju - zna jako dobro o čemu govorim! Ako Albanci hoće nezavisnost od Srbije - ja se potpuno slažem sa time, jer iskreno ni ja ne želim da živim sa njima, navikao sam se bez njih i prežaliću lako teritoriju, ali ne i ono što je samo naše i ničije drugo, ono što su naše najveće svetinje nemaju prava da odnesu sa sobom! Te stvari moraju ostati deo Srbije - PO SVAKU CENU!!! I tu ne sme da bude dileme!

Branimir

pre 13 godina

Veliki problem je sto je Kosovo van granica vlasti Srbije. Jos veci bi problem bio siromastvo i posledicno rasulo drzave i drustva koje nastaje zbog nesaradnje ili konflikta sa drugim drzavama i medjunarodnim organizacijama koje imaju drugacije poglede i interese. Bez ekonomske osnove, kultura drustvene zajednice nestaje, kao i cela zajednica. Dakle, pored Kosova, ne Sandzak ili Vojvodina, nego i sam Beograd bi mogao da se izgubi. Samoubistvo je cena politike po svaku cenu.

Zlatko

pre 13 godina

Dopustite mi da vas podsjetim na nesto o cemu se u Srbiji izgleda jako malo govori. Za vrijeme Kraljevine Jugoslavije, kad je 1939. stvorena Banovina Hrvatska, zemlja je trebala biti federalizirana na nacin da se stvore jos Banovina Slovenija (u biti u granicama danasnje SLO) i Banovina Srpskih zemalja, kako se trebao zvati ostatak drzave. Mozda bi do toga i doslo da nije izbio II. svjetski rat. E, sad, kad su prije rata u pok. SFRJ Tudjman i Milosevic pregovarali, uopce nije iskljuceno da mu je Tudjman, takav kakav je vec bio (a inace veliki zaljubljenik u Banovinu Hrvatsku), predlozio istu ili vrlo slicnu podjelu. Zna se da se Tudjman dugo zalagao za konfederaciju i da se srpske strane to prihvatilo, on ne bi forsirao potpuno osamostaljivanje Hrvatske, nego bi u HR "progurao" konfederalnu YU. Mozda bi u njoj Slovenija bila, mozda i ne, ali ostale bi Srbija (koja bi postala Velika Srbija unutar YU) i Hrvatska (koja bi bila nekakva mala Velika Hrvatska unutar YU), sto mene podsjeca na Austro-Ugarsku nakon konfederalizacije Habsburske monarhije. Ali, Srbija i prosrpska JNA to nisu htjele i zavrsilo je kako je zavrsilo, a zavrsilo je tako da ste ne izgubili ne samo Hrvatsku i Sloveniju, vec i Crnu Goru ("drugo oko u glavi") i Kosovo, kolijevsku srpske drzavnosti i duhovnosti. Al, vi ste sebi jednoznacno sami krivi, jer uvijek odbijate dogovore i kompromise, uvijek zelite nasiljem postici maksimum za sebe, a onda vam se to obije o glavu. A da se ponasate drukcije, u sto se kladimo da bi danas Srbija u svom sastavu imala cijelu uzu Srbiju, Vojvodinu, KOSOVO, Crnu Goru i cca polovicu BiH (danasnju Republiku Srpsku), mozda cak i Makedoniju ?!

Illyria

pre 13 godina

"Po predanju, te svece je posle Boja na Kosovu licno napravila Carica Milica i zavestala manastiru uz reci da ove svece cekaju ruku oslobodioca Kosova da ih upali!

Uh... Jeza!

I cekale su tako te svece preko 500 godina da ih Kralj Petar I Karadjordjevic upali, koliko se ja secam 1919 godine.
Stajah ja tako zanemeo, izgubljen, odusevljen, ponosan (!!!), kad otac Isaia rece: "I opet cekaju da budu upaljene!"

- I vi se onda hvalite Nikolom Teslom!?
Okreni se opet i vrati se do vrata, tamo ima jedan prekidač koji radi na struju...

darko

pre 13 godina

Crni Zlatko, pa ti uopšte ne znaš istoriju. Srbija je već postojala, pre i posle 1. svetskog rata kao samostalna država jer se za to krvavo izborila terajući Turke sa ovih prostora. A vi večite sluge okupatora Austrougarske, čekali ste, kao i uvek da se Srbija izbori sa ostatkom Evrope protiv Austrougarske u 1. svetskom ratu pa da konačno i vi možete da razmišljate o slobodi. Posle tog čuvenog povratka Srba sa Krfa, naši pradedovi su u zanosu oslobodili sve teritorije koje su naseljavali Srbi uključujući i današnju Hrvatsku. Pošto je u Hrvatskoj tada bilo Srba skoro koliko i Hrvata, njihovi predstavnici su se dogovorili sa srpskim kraljem da formiraju zajedničku državu, kraljevinu SHS, e to je najveća istorijska greška srpskog naroda. Znači, Hrvati i Srbi sa prostora današnje Hrvatske se ujedinjuju sa Srbijom koja u svom sastavu ima i Makedoniju i Baranju i deo Slavonije. Posle vam 1941. dolaze vaši oslobodioci Nemci. Dočekali ste ih na trgu bana Jelačića bolje nego što bi ih dočekali u Nemačkoj. Onda ste 4 godine zajedno ubijali decu, žene, starce, Srbe, Jevreje i ostale, dok vas opet mi Srbi nismo oslobodili, pomažući u tom ratu saveznike i dajući nebrojene žrtve. Tada nastupa za Srbiju mračno doba komunizma, gubitka identiteta, na AVNOJ-u teritorija, Baranje, dela Slavonije, Makedonije, od Srba u Crnoj Gori se pravi nacija Crnogorci a od Srba muslimana se pravi nacija Bošnjaci. Posle ste naš jezik i pravopis svi prisvojili tako da se Srpski jezik sada zove, hrvatski, crnogorski, bošnjački itd. Ali tada niko nije smeo da zucne na čelu sa vašim TITOM vi ste pripremali scenario za konačni cilj. Kad je Tile umro, rešili ste da se ocepite od SFRJ, ali kako kada se pitaju i Srbi koji su u Hrvatskoj konstitutivni narod koji je učestvovao u stvaranju te republike i potreban je njihov pristanak. Tada Tuđman započinje građanski rat u Hrvatskoj jer je građanima Hrvatske koji su srpskog porekla ukinuo konstitutivnost i proglasio ih nacionalnom manjinom iako su pravo konstitutivnog naroda imali za vreme konstituisanja SHS i sve te godine do 1991. Znači 80 godina su bili konstitutivni narod a preko noći su postali manjina. E, tako je počeo rat u Hrvatskoj a ne da smo mi iz Beograda hteli da Hrvatska bude u sastavu Srbije i ostale gluposti koje su vam servirali vaši i strani mediji. Tako da ako malo bolje razmislite na našim žrtvama je stvorena ta današnja vaša domovina. Bar jednom recite hvala vam Srbi za sve!!!!

Mihajlo Jovanović

pre 13 godina

Ovde će se, izgleda, samo gospodin Dačić izmiriti sa svima. Možda nikad i nije bio u zavadi? Prosto neshvaćeni vizionar...

Mada je samu sintagmu "istorijski dogovor" preuzeo od g. Čedomira Jovanovića.

Dok g. Jovanović iznalazi ideje, g. Dačić iznalazi poene.

Hvala!

Xhemsit Alltia

pre 13 godina

Dacicu, Dacicu, kada su Albanci hteli Istorijski Sporazum sa Srbijom niste vi hteli, sada kada vi hocete to istorijsko pomirenje i Kompromis mi to vise NECEMO!!! Znate zbog cega?? Jer Istorijski sporazum smo pravili 1999 god. Kapitulacijom Srbije, Povlacenjem Paramilitarca, Paravojnih i vojnih formacija. Tako da 11 god. nemate nikakav suverenitet nad Kosovom i nikada necete je imati samo mucite sebe i nas . Budi iskren i reci Srbskog Naroda jednom Istinu da ste za vek vekova izgubili Kosovu i tu je pomirenje svako da zivi u svoju Drzavu kako hoce!!!!

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Srbija vec vekovima priznaje Kosovo, ali ne priznaje njegovo otimanje od sacice terorista i sake drzava! Da li ga je priznao neko iz BRIC-a? Nije. Eto, vidite da ne ide. A ove stare i umorne drzave, sa gomilom svojih problema imaju sve manju vaznost u svetu. Da li je neko pre 50 godina mogao da zamisli kako ce 2011 izgledati poseta kineskog predsednika u SAD? Nema sanse, tada je Kina vazila za neku crnu rupu i krajnju komunisticku bedu! A vidi sad... Vi Albanci stalno birate pogresnu stranu u sukobima, zao mi je.

ne zaboravljam!

pre 13 godina

Nemojte da vam padne na pamet da priznajete "državu Kosovo" zarad ulaska u neku tamo organizaciju koja nam, uzgred, ništa dobro nije donela niti će.
Bombe jeste, eno ih još po Srbiji...

Dejan

pre 13 godina

Konacan dogovor moze jedino da bude vracanje okupiranog dela u sastav Srbije.
Svako drugo resenje ne znaci konacan dogovor.
Ukoliko do toga ne dodje ne moramo biti clan EU.

Dejan

pre 13 godina

Konacan dogovor moze jedino da bude vracanje okupiranog dela u sastav Srbije.
Svako drugo resenje ne znaci konacan dogovor.
Ukoliko do toga ne dodje ne moramo biti clan EU.

Robin Hood

pre 13 godina

"On (Ivica Dacic) je podsetio da Evropska unija zbog protivljenja pet svojih članica nema jedinstven stav i zahtev da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova".

Nema "jedinstven stav", ali zato ima 22 puta pojedinacni stav, sto znaci u prevodu 22x NE za ulazak Srbije u EU, ako ona ne prizna Rep.Kosova.
Ajde sada opet krenite sa "nepreporucujem", i sa komentarima kao npr.: EU, je u krizi, EU ima da se raspadne.
Zato Srbija nema krizu i ne raspada se.

Pozdrav svim EU-Srbima

Robin Hood

pre 13 godina

"Beograd -- Srbija želi da postigne konačan "DOGOVOR" o kosovskom pitanju, da to više ne bi bio predmet ucena na putu ka EU, kaže zamenik premijera Ivica Dačić".

g.Dacicu, za vasu informaciju, DEFINITIVAN dogovor je vec odavno postignut- samo eto Srbija se tako COOL ponasa, kao da se nista nije desilo i tek se mora postici dogovor.
Pa zar za vas je cista sala sto se USA, EU, Kosovo, i druge napredne i demokratske zemlje sveta DOGOVORILE?! Srbija tada nije htela biti deo tog dogovora, tako da sada moze da trazi dogovor koliko god joj je volja, ali pitanje je s' kim ce se to dogovarati?!
Evo malo pre procitah, NATO: Podela kosova nije opcija.
g.Dacicu, mislim da bi puno bolje bilo za vas da ne omalovazavate stavove NATO-drzava kao bezznacajne. To je i vas chef S.Milosevic tako radio i zamislite, "spasio Srbiju"
Ja kao nesrbin i negradjanin Srbije zelim da vidim Srbiju u NATO i EU sto pre (ne zato sto volim da vidim Srbiju na dnu dna). Ali mislim da sa ovakvom vasom politikom proci ce jos puno vremena!!!

тоша

pre 13 godina

А за нас је договор да вам дамо најширу могућу аутономију и да тако цели Космет остане у саставу Србије! Упамти, за договор су потребне две стране!

xhoni

pre 13 godina

DA, istorijski dogovor, Srbija nek uzme Zubin Potok, Zvecan, Leposavic, a Kosovo Presevo, Bujanovac, Medvedju, i to je istoriski dogovor, drugacije ne moze, bice samo problema kao uvek dokle postoji ove dve nacije.

Bez_Cenzure

pre 13 godina

Svi dogovori Srbije sa Kosovom postace nepotrebni onog momenta kad Srbija bude priznala Kosovo. Zalosno je to da jos ima mnogo gradjana koji se nadaju da se to nece desiti. Ministar Dacic zna da hoce i to uskoro.

skeptik sa pokrićem

pre 13 godina

Ma dosadni ste više sa EU! Da li neko sme da sprovede i objavi KOREKTNO istraživanje javnog mnjenja u Srbiji o ulasku u EU i pod kojim uslovima?
Naravno da ne sme, jer bi to bila šamarčina "proevropejcima bez alternative".

sdned

pre 13 godina

Mene brine kako to naša vlast želi da reši pitanje Kosova. Sad jeste dobar momenat za pregovore jer zbog Tačija i njegovih kasapa, a takođe krađa izbora, droge, trgovine ljudima i sl. kosovskim političarima i Kosovu rejting opada iz dana u dan. Ali, naša vlast ničim nije pokazala da je spremna da takvu situaciju iskoristi i strateški i marketinški. Bojim se da kao i mnogo puta do sada ne povuku sulude i kontraproduktivne poteze potpuno suprotne povoljnom momentu. I uzgred, pita li neko nešto narod u vezi toga???

Dule NS

pre 13 godina

Ima jedva veoma jednostavna i prosta stvar! Ako Albanci ne priznaju Srbiju u njenim granicama, zašto bi Srbija priznala Kosovo u "njegovim granicama"? Kosovo je to koje se "odvaja" od Srbije, a ne Srbija od Kosova! I kada se Irska odvajala od Velike Britanije, VB je rekla - OK, može, ali severna Irska ostaje u sastavu ujedinjenog kraljevstva - i tako je i bilo! Znači uslove daje onaj od koga se određena teritorija odcepljuje, a ne onaj koji se odcepljuje!!! Što se mene tiče, mogao bih da preživim odvajanje Kosova i Albanaca, bez ikakvih problema, ali ne u sadašnjem obliku! Ni slučajno! Sever Kosova gde žive Srbi, kao i svi, veoma važni, Srpski kulturno-istorijski spomenici i NASLEĐE ne smu ni u kom obliku, ni u ludilu, da ostanu van Srbije! Dečani, Gračanica i ostali NAJVAŽNIJI SRPSKI SPOMENICI moraju ostati teritorija države Srbije! Ne može nekakvo Kosovo da "brine" i raspolaže sudbinom najvećih Srpskih SVETINJA! Ako treba i da se izmisli neki novi oblik teritorijalnog uređenja! Svako ko iole zna istoriju, našu kulturu i tradiciju - zna jako dobro o čemu govorim! Ako Albanci hoće nezavisnost od Srbije - ja se potpuno slažem sa time, jer iskreno ni ja ne želim da živim sa njima, navikao sam se bez njih i prežaliću lako teritoriju, ali ne i ono što je samo naše i ničije drugo, ono što su naše najveće svetinje nemaju prava da odnesu sa sobom! Te stvari moraju ostati deo Srbije - PO SVAKU CENU!!! I tu ne sme da bude dileme!

Nijazi Kuqi

pre 13 godina

Dacicu, ako je Srbiji stvarni cilj clanstvo u EU, onda zasucite rukave i regano radite na ispunjavanju svih vec utvrdjenih standarda koji su vama, verujem, poznati jer su ih, re vas, ispunjavale i sve druge zemlje koje su sada u EU, a na njima uzurbano rade zemlje koje u EU vide svoju perspektivu. Normalno da sve to iziskuje velike i iskrene napore i da je relativno dug put ispred vas koji se ne moze nikako skracivati nikakvim ucenama kojima vi pokusavate da sebi skracujete muke i vreme. Kada budete odbacili politiku ucenjivanja EU sa odlaganjem neminovnog priznavanja Republike Kosova i stalnim odlaganjem okoncanja saradnje sa Tribunalom u Hagu koja mora da se jednog dana dovede kraju nece vam biti potrebno da uzalud trosite energiju i vreme jer nista na ovome svetu nije trajno i bezkrajno. Kratak je i vas i moj zivot i zivot svih Srba i Albanaca kojim se vi poigravate kao da je on vase vlasnistvo. A nije.

Schwaba

pre 13 godina

Bili smo na Kosovu, srusili smo ga, jer je to trebalo da bude zivotno delo Dacicevog mentora SM. Pustimo ih sad da obnove svoju zemlju. Oni ne trebaju vise nasu pomoc. Kosovari, sami sa sobom, su danas su mnogo sretniji nego li sto su sa nama ikada bili. Cak mi ni ne trebamo da ih priznamo, i to ni za gram nece smanjiti njihovu radost, njihove samostalnosti. Uzurpatora Srbije vise nema, i sa te strane ljudi moraju da budu zaista sretni. Sve ostalo ce doci samo po sebi, pa i nase priznavanje ove drzave, jer nema nam bez toga leba, meine Damen un Herren, verstehen Sie!

pipo

pre 13 godina

Ma kakav dogovor, kakav bakrac, prica g.Dacic, pa da, ima tako kratku pamet, valjda nije zaboravio da 99 god. vec potpisao jedan put i za uvek historiski dogovor njegov BOSS, to pamtimo svi i mi i vi, i ostali.....

Vlado

pre 13 godina

Znate kada ce Srbija da pocne da lici na drzavu? Kada prizna Kosovo. Slagali se mi ili ne tamo zivi 1,5m Kosovara mahom Albanskog porekla, pa na koju foru i kako MUP Srbije misli da ih integrise u nase drustvo? Hoce li se tim ljudima izdavati licne karte i pasosi? JER LJUDI LELE NAMA ali bas LELE ako se ovako nesto desi...Zamislite Srbiju koja ima 7.5m stanovnika sa jos dodatnih 1,5m sa Albanskim imenima i prezimenima...Ja to ne zelim ja kao gradjanin jedne Demokratske Srbije zelim da priznam to Kosovo da su mi zivi i zdravi. Samo neka nam ne diraju Hramove i Crkve...Jer dok se mi borimo za bitku koja je slozicete se davno izgubljena, tamo u Vojvodini se donose neki statute DE FACTO USTA Autonomne Pokrajine Vojvodine. Ko je procitao taj statut znace o cemu govorim pa je bolje za nase zvanicnike tj Gospodina Jeremica da on svoju politiku usmeri ka resavanju nekih verujte mi na rec ogrezlih pitanja u vezi sa Vojvodinom! A i ne svidja mi se termin "Zapadni Balkan" koji je sve vise prisutan kod stranih diplomata...

vidakis

pre 13 godina

Priznanje Kosova izazvalo bi oduševljenje albanskog stanovništva!

Priznanje Kosova obezbedilo bi poštovanje Srba od strane Albanaca i stvorilo uslove za održivi povratak i miran život.

Priznanje Kosova garantovalo bi očuvanje srpskih spomenika i svetinja na Kosovu.

Ne priznavanje Kosova i nastavljanje ove situacije je put u dalje sukobe.

Deda Milojko

pre 13 godina

...i tako odem ja na Kosovo leta gospodnjeg 2005 godine uz blagoslov (tada) oca Teodosija, igumana manastira Visoki Decani, ne bilo koga iz EU, niti iz "Kosovske vlade".
Konacih u manastiru 9 dana, odmorih i um i dusu!
Nego, drugog dana moga boravka povede mene otac Isaia u obilazak manastirske riznice, ili onoga sto je od nje ostalo. Upadnu mene u oci dve svece, sa postoljem visoke preko dva metra, ogromne! Upitam ja oca da mi kaze nesto o njima, i prica je sledeca:
Po predanju, te svece je posle Boja na Kosovu licno napravila Carica Milica i zavestala manastiru uz reci da ove svece cekaju ruku oslobodioca Kosova da ih upali!

Uh... Jeza!

I cekale su tako te svece preko 500 godina da ih Kralj Petar I Karadjordjevic upali, koliko se ja secam 1919 godine.
Stajah ja tako zanemeo, izgubljen, odusevljen, ponosan (!!!), kad otac Isaia rece: "I opet cekaju da budu upaljene!"

Sava Drugi

pre 13 godina

Naivno je verovati da će bilo kada biti "konačnog rešenje".

Dok je sveta i veka biće spora i sporova. USA i Rusija, USA i Kina, USA i EU, Rusija i Kina , svako sa svakim ima neki problem. To je tako i to treba prihvatiti kao takvo.

Onoliko koliko si jak, bićeš uspešan, niko nikome neće ništa pokloniti. Ministar unutrašnjih poslova treba da vodi računa o tome da suzbije korupciju, javašluk, da zavede red, da počnemo da ličimo na državu... Sve ostalo će doći samo po sebi..

Dimitrije

pre 13 godina

Dacic veoma dobro zna da ce pregovori biti izmedju predstavnika izabranih institucija Srbije i predstavnika izabranih institucija Kosova u nekom hotelu u Becu, a ne neki plemenski razgovor izmedju Albanaca i Srba uz lulu mira. To sto vlast jos uvek zamajava narod nekom nadom da ce se nekako, a bez plana i ideje kako, promeniti stavovi svih vodecih drzava glede Kosova, je greh prema celom narodu koji cita vesti. Nece biti nikakvog istorijskog dogovora izmedju Albanaca i Srba, jer oni ne ucestvuju u ovim pregovorima, nego ce biti dogovora izmedju dve vlade o uzajamnom priznanju tablica, dokumenata, skolskih diploma, zracnog prostora, i svih drugih "tehnickih" i "nepolitickih" detalja.

pančevo

pre 13 godina

Hmm?
Srbija želi dogovor s Kosovom, pitam se zašto, čemu pregovarati kada je rastava "braka" potpisana i to ne 2008., već čuvenim govorom na Gazimestanu najvećeg sina naših naroda i narodnosti posle druga Tita druga Slobe. Ta zar taj "brak" nije poništen poništavanjem autonomija Vojvodine i Kosova uz pesmu:"Oj Srbijo iz tri dela ponovo ćeš biti cela"? Ne znam možda grešim možda su Vojvođani i Kosovari sami sebi srušili autonomiju. Ja se sećam te "jogurt revolucije" kada nije bilo pomena o nekakvom dogovoru s nekakvim "separatistima i autonomašima i rušiteljima SFRJ", tada je izgubljeno Kosovo ne danas, ne razumem one koji govore da je sve započelo u Sloveniji pa Hrvatskoj ne počelo je sve na Kosovo davno prije pojavljivanja Tuđmana i Kučana[nemam nameru da ih branim]. Sve se završilo tamo gde je i počelo na Kosovu a razmak između toga je samo sećanje koje nije nimalo lepo. Zgaženi Vukovar, spaljeni Dubrovnik, Sarajevo, Srebrenica neprekidne kolone srpskih izbeglica iz Hrvatske, NATO bombardovanje, 5.oktobar, raspad SiCG, i onda opet sve na Kosovo, začarani krug reklo bi se. Samo da se opet ne zavrti kolo jer ja ovaj put neću da igram...

Nemanja_So

pre 13 godina

..."Dačić dodao da i pored toga što se pokušava nametanje nekih dodatnih uslova, ratifikacija SSP između Srbije i EU, važan korak u evropskim integracijama Srbije."...a iz njegove stranke je "proguran" amandman o nižim akcizama na NIS-ovo gorivo u odnosu na gorivo iz EU i samim tim direktno prekšen SSP:)). Joj Srbijo, pa zar je moguće da smo toliko glupav narod - šta nam rade!? Mislim da više nije rešenje da se sruši i pohapsi samo vlada, treba pohapsiti i kompletnu opoziciju, i onda polako ispočetka...

Zlatko

pre 13 godina

Dopustite mi da vas podsjetim na nesto o cemu se u Srbiji izgleda jako malo govori. Za vrijeme Kraljevine Jugoslavije, kad je 1939. stvorena Banovina Hrvatska, zemlja je trebala biti federalizirana na nacin da se stvore jos Banovina Slovenija (u biti u granicama danasnje SLO) i Banovina Srpskih zemalja, kako se trebao zvati ostatak drzave. Mozda bi do toga i doslo da nije izbio II. svjetski rat. E, sad, kad su prije rata u pok. SFRJ Tudjman i Milosevic pregovarali, uopce nije iskljuceno da mu je Tudjman, takav kakav je vec bio (a inace veliki zaljubljenik u Banovinu Hrvatsku), predlozio istu ili vrlo slicnu podjelu. Zna se da se Tudjman dugo zalagao za konfederaciju i da se srpske strane to prihvatilo, on ne bi forsirao potpuno osamostaljivanje Hrvatske, nego bi u HR "progurao" konfederalnu YU. Mozda bi u njoj Slovenija bila, mozda i ne, ali ostale bi Srbija (koja bi postala Velika Srbija unutar YU) i Hrvatska (koja bi bila nekakva mala Velika Hrvatska unutar YU), sto mene podsjeca na Austro-Ugarsku nakon konfederalizacije Habsburske monarhije. Ali, Srbija i prosrpska JNA to nisu htjele i zavrsilo je kako je zavrsilo, a zavrsilo je tako da ste ne izgubili ne samo Hrvatsku i Sloveniju, vec i Crnu Goru ("drugo oko u glavi") i Kosovo, kolijevsku srpske drzavnosti i duhovnosti. Al, vi ste sebi jednoznacno sami krivi, jer uvijek odbijate dogovore i kompromise, uvijek zelite nasiljem postici maksimum za sebe, a onda vam se to obije o glavu. A da se ponasate drukcije, u sto se kladimo da bi danas Srbija u svom sastavu imala cijelu uzu Srbiju, Vojvodinu, KOSOVO, Crnu Goru i cca polovicu BiH (danasnju Republiku Srpsku), mozda cak i Makedoniju ?!

Branimir

pre 13 godina

Veliki problem je sto je Kosovo van granica vlasti Srbije. Jos veci bi problem bio siromastvo i posledicno rasulo drzave i drustva koje nastaje zbog nesaradnje ili konflikta sa drugim drzavama i medjunarodnim organizacijama koje imaju drugacije poglede i interese. Bez ekonomske osnove, kultura drustvene zajednice nestaje, kao i cela zajednica. Dakle, pored Kosova, ne Sandzak ili Vojvodina, nego i sam Beograd bi mogao da se izgubi. Samoubistvo je cena politike po svaku cenu.

darko

pre 13 godina

Crni Zlatko, pa ti uopšte ne znaš istoriju. Srbija je već postojala, pre i posle 1. svetskog rata kao samostalna država jer se za to krvavo izborila terajući Turke sa ovih prostora. A vi večite sluge okupatora Austrougarske, čekali ste, kao i uvek da se Srbija izbori sa ostatkom Evrope protiv Austrougarske u 1. svetskom ratu pa da konačno i vi možete da razmišljate o slobodi. Posle tog čuvenog povratka Srba sa Krfa, naši pradedovi su u zanosu oslobodili sve teritorije koje su naseljavali Srbi uključujući i današnju Hrvatsku. Pošto je u Hrvatskoj tada bilo Srba skoro koliko i Hrvata, njihovi predstavnici su se dogovorili sa srpskim kraljem da formiraju zajedničku državu, kraljevinu SHS, e to je najveća istorijska greška srpskog naroda. Znači, Hrvati i Srbi sa prostora današnje Hrvatske se ujedinjuju sa Srbijom koja u svom sastavu ima i Makedoniju i Baranju i deo Slavonije. Posle vam 1941. dolaze vaši oslobodioci Nemci. Dočekali ste ih na trgu bana Jelačića bolje nego što bi ih dočekali u Nemačkoj. Onda ste 4 godine zajedno ubijali decu, žene, starce, Srbe, Jevreje i ostale, dok vas opet mi Srbi nismo oslobodili, pomažući u tom ratu saveznike i dajući nebrojene žrtve. Tada nastupa za Srbiju mračno doba komunizma, gubitka identiteta, na AVNOJ-u teritorija, Baranje, dela Slavonije, Makedonije, od Srba u Crnoj Gori se pravi nacija Crnogorci a od Srba muslimana se pravi nacija Bošnjaci. Posle ste naš jezik i pravopis svi prisvojili tako da se Srpski jezik sada zove, hrvatski, crnogorski, bošnjački itd. Ali tada niko nije smeo da zucne na čelu sa vašim TITOM vi ste pripremali scenario za konačni cilj. Kad je Tile umro, rešili ste da se ocepite od SFRJ, ali kako kada se pitaju i Srbi koji su u Hrvatskoj konstitutivni narod koji je učestvovao u stvaranju te republike i potreban je njihov pristanak. Tada Tuđman započinje građanski rat u Hrvatskoj jer je građanima Hrvatske koji su srpskog porekla ukinuo konstitutivnost i proglasio ih nacionalnom manjinom iako su pravo konstitutivnog naroda imali za vreme konstituisanja SHS i sve te godine do 1991. Znači 80 godina su bili konstitutivni narod a preko noći su postali manjina. E, tako je počeo rat u Hrvatskoj a ne da smo mi iz Beograda hteli da Hrvatska bude u sastavu Srbije i ostale gluposti koje su vam servirali vaši i strani mediji. Tako da ako malo bolje razmislite na našim žrtvama je stvorena ta današnja vaša domovina. Bar jednom recite hvala vam Srbi za sve!!!!

Illyria

pre 13 godina

"Po predanju, te svece je posle Boja na Kosovu licno napravila Carica Milica i zavestala manastiru uz reci da ove svece cekaju ruku oslobodioca Kosova da ih upali!

Uh... Jeza!

I cekale su tako te svece preko 500 godina da ih Kralj Petar I Karadjordjevic upali, koliko se ja secam 1919 godine.
Stajah ja tako zanemeo, izgubljen, odusevljen, ponosan (!!!), kad otac Isaia rece: "I opet cekaju da budu upaljene!"

- I vi se onda hvalite Nikolom Teslom!?
Okreni se opet i vrati se do vrata, tamo ima jedan prekidač koji radi na struju...

Mihajlo Jovanović

pre 13 godina

Ovde će se, izgleda, samo gospodin Dačić izmiriti sa svima. Možda nikad i nije bio u zavadi? Prosto neshvaćeni vizionar...

Mada je samu sintagmu "istorijski dogovor" preuzeo od g. Čedomira Jovanovića.

Dok g. Jovanović iznalazi ideje, g. Dačić iznalazi poene.

Hvala!