Odbijaju da se isele iz tuđe kuće

Beograđanka Gordana Miletić više ne može da uđe u svoju kuću, jer bračni par koji je od nje iznajmio taj objekat na godinu dana odbija da se iseli.

Izvor: B92

Utorak, 11.01.2011.

16:38

Default images

Gordana Miletić, Beograđanka koja živi i radi u Sidneju, ostala je bez kuće u Beogradu koju je nasledila od majke.

Milivoje i Nataša Radulović iznajmili su kuću na godinu dana, ali u njoj žive skoro tri godine i nemaju nameru da se isele, tvrdi Miletićeva.

Zbog toga ih je tužila sudu i već pola godine sedi u Beogradu, bez nade da će uskoro moći da se vrati u Australiju i nastavi normalan život. Stručnjaci tvrde da takvu vrstu prevare omogućava zakon.

“Da li se ovo meni stvarno događa? Ne mogu da verujem”, ovako Gordana Miletić komentariše činjenicu da ni dve i po godine nakon što je iznajmila svoju kuću porodici Radulović, u nju ne može da uđe.

Kako kaže, sredinom 2007. godine agencija za nekretnine “Kapital” pronašla je Milivoja i Natašu Radulović, sa kojima je Miletićeva potpisala ugovor o zakupu.

Iako je planirala da kuću izda samo na godinu dana i nakon toga je proda, nije ni sanjala da novac od zakupa skoro da neće dobiti, da će joj stanari ruinirati kuću i napraviti šestocifreni iznos dugovanja za komunalije i da će na kraju pokušati da joj otmu dom. Kako kaže, shvatila je šta se dogodilo tek kada je dovela prvog kupca.

“Oni nisu bili voljni da nam otvore vrata. Njen brat, Marković Saša, je izašao i rekao da neće da se isele, da je njihova itd. Jednostavno, ljudi su nacionalizovali moju kuću”, objašnjava Gordana Miletić.

Zbog velikih dugovanja, bila je primorana da od komunalnih preduzeća traži da isključe njenu kuću s mreže, zbog čega su Radulovići najavili da će je tužiti, a kada je sama otišla da zatvori ventile za vodu, kako kaže, čak su i pse napujdali na nju.

“Kad sam izašla s ekipom ‘Vodovoda’ i ‘Beogradskih elektrana’, nisam mogla da uđem u kuću jer ključ su promenili i sve brave. Kad sam pokušala da otvorim te brave pretili su mi kučićima”, navodi Gordana Miletić.

Ona je u maju ove godine Raduloviće tužila sudu i tražila njihovo hitno iseljenje. U međuvremenu je i kao privremenu meru tražila iseljenje, što je sud odbio, jer je i prvobitnom tužbom tražena ista stvar. Samim tim konačna odluka suda je odložena.

Portparolka Prvog osnovnog suda Gordana Vuković objašnjava dalje korake u ovom postupku.

“Postpuak po tužbi se nastavlja nezavisno od toga i pripremno ročište će sudija zakazati nakon pravosnažnosti rešenja o privremenoj meri, odnosno nakon odluke o eventualnoj žalbi”, kaže ona.

Advokat Vladan Zlatić, koji se bavi sličnim slučajevima, kaže da je država omogućila pojedincima ovako bahato ponašanje.

Ako iznajmite stan nekome i ne potpišete ugovor, kasnije imate veća prava nego ako ste ugovor potpisali, navodi Zlatić.

“Ukoliko ne postoji ugovor, a neko upadne u stan, onda je jasno da se radi o kršenju javnog reda i mira, odnosno atakovanja na tuđu imovinu, ali ako postoji ugovor o zakupu, policija nema prava da reaguje, već mora da uputi oštećenu stranu da se obrati sudu“, objašnjava on.

Prema njegovim rečima, zakon ostavlja mogućnost da pojedinac na primer potpiše ugovor i zakupi stan na dva meseca i više nikada ne plati stanarinu i pri tom promeni sve brave.

"Dok vas sud ne iseli, da", kaže Zlatić.

Inače, spisi sa suđenja u koje je B92 imao uvid, pokazuju da su Radulovići najavili da će tužiti Gordanu Miletić, jer je, kako se navodi, bespravno isključila struju i vodu.

Međutim, kako kaže Miletićeva, nisu priložili nijedan dokaz o vlasništvu nad nekretninom niti o plaćenim računima. Nataša Radulović nije želela da govori za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: