Šta se sve može u 79. godini

Jedna od najstarijih novinarki i umetnica u Srbiji, ali i najvremešnija članica popularne društvene mreže Fejsbuk, je 79-godišnja Milica Stojković iz Beograda.

Izvor: B92

Utorak, 11.01.2011.

10:52

Default images

Ova slikarka i violinistkinja, penzionerka državne televizije u poznim godinama postala je veb novinarka.

Naučila je da barata kamerom, a uskoro će objaviti knjigu u izdanju RTS-a, "Bila sam svedok - muzička produkcija 1976-1992".

Prva violina simfonijskog orkestra RTB-a, sedamdesetdevetogodišnja Milica Stojković, završila je karijeru u državnoj televiziji kao reditelj i autor više od 300 muzičkih spotova.

Davne 1976. pokrenula je propagandu u muzičkoj produkciji RTB-a, nezadovoljna što jedna poseta Maroku nigde nije bila zabeležena.

"Bili smo prvi simfonijski orkestar koji je stupio na tlo Maroka. Vratili smo se i ni edne reči nije bilo u novinanama. Ja sam otišla tada kod direktora i rekla - hoću da pokrenem propagandu. Onda sam ja radila i propagandu i bila sam prva violina, tako da sam spavala samo četiri sata dnevno", kaže Milica.

Da renesansa počinje kada mnogi veruju da se život završava, odlaskom u penziju, svedoči primer Milice Stojković koja je, u dobu kada njeni ispisnici kreću u kalemegdansku šetnju, upisala kurs veb novinarstva. Zatim su usledili napredni kurs "Fotošopa", pa obuka za montažu u "Premijeru".

"Kada je izišla prva škola veb novinra ja sam se upisala tamo i završila je kao najstariji veb novinar. Naravno da nije bilo sve glatko, da su me gledali s podozrenjem kao autsajdera, ali ja danas imam 25-26 sajtova", kaže ona.

Osim nove tehnologije i programa, Milica je, da bi predstavila svoju digitalnu umetnost na svetskoj mreži, morala da savlada i osnove engleskog jezika.

"Govorim francuski, kao srpski govorim ruski, kao srpskim služim se rumunskim, pošto sam tamo bila dve godine na konzervatorijumu Ciprijan Porumbesku, ali engleski nisam znala. Morala sam da učim svako jutro engleski. Ali, ja ne učim engleski da bih govorila već da bih mogla da ga koristim na kompjuteru, ali sad je i to lako kao perce zato što imate translejter", kaže ona.

A Milica Stojković ne bi bila to što jeste da nema profil i preko 500 prijatelja na Fesjbuku. Ali, ne voli da četuje jer je to, kaže, gubljenje vremena.

Ovaj način društvenog povezivanja može, osim za predstavljanje umetnosti, da posluži i za spasavanje jedne mace sa usijanog limenog krova.

Pošto je naučila i da barata kamerom njen novi snimateljski izazov je da snimi Pilerove u Filharomiji i konačno privede kraju knjigu "Bila sam svedok - muzička produkcija 1976-1992".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

20 h

Podeli: