OTE prodaje svoj deo

Grčka telekomunikaciona kompanija OTE najavila da će prodati 20 odsto akcija u "Telekomu Srbije" ako dobije dobru cenu.

Izvor: B92

Petak, 24.12.2010.

07:39

Default images

Ta kompanija namerava da tako prikupi novac za smanjenje dugova i investicije u nove optičke mreže.

U međuvremenu Vlada Srbije je obelodanila minimalnu početnu cenu za prodaju 51 odsto kapitala "Telekoma Srbije", koja iznosi 1,4 milijarde evra.

Odluka vlade dodatno je ojačala polemike stručne javnosti o tome da li je početna cena za to preduzeće mogla biti veća.

Takođe, nije poslušan apel Saveta za borbu protiv korupcije da se ne prodaje infrastruktura kompanije. Ministarka telekomunacija Jasna Matić smatra da bi postupak izdvajanja infrastrukture bio kontraproduktivan.

Takođe, jedno od važnih pitanja, koje je aktuelno još od najave prodaje tog preduzeća, jeste način na koji će dobijeni novac biti potrošen.

U javnosti se spekulisalo da će biti iskorišćen u predizborne svrhe, ili pak za otplatu državnih kredita.

Međutim, član ekonomskog tima premijera Mirka Cvetkovića, Jurij Bajec, uverava da će novac biti potrošen u razvojne svrhe.

“O tome se još uvek razgovara. Za sada postoji čvrst stav Vlade da se sredstva od Telekoma, kad kažemo u razvojne svrhe, znači da ne odu u tekuću potrošnju. To je čvrst stav i tako je rečeno”, kazao je Bajec.

Inače, u Telekomu su za B92 potvrdili da niko u kompaniji za sada nema ovlašćenja da govori o predstojećoj prodaji, niti o kompanijama koje su otkupile tendersku dokumentaciju.

To je do sada učinilo njih 7, a rok za dostavljanje obavezujućih ponuda ističe 21. februara iduće godine. Posle toga Vlada bi trebalo da zakaže javnu aukciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: