Mediji objavili dokumente SAD

Listovi “Njujork tajms“, “Gardijan“ i “Mond“ objavili su na svojim internet sajtovima hiljade poverljivih dokumenata američkih tajnih službi.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 28.11.2010.

20:24

Default images

Mediji su objavili podatke koje im je dostavio veb-sajt Vikiliks, što je izazvalo oštru reakciju Bele kuće i Pentagona.

Kako se navodi na sajtovima tih listova, iz objavljenih dokumenata koje im je dostavio Vikiliks saznaje se da su obaveštajne službe SAD špijunirale vodeće ličnosti UN, uključujući generalnog sekretara Ban Ki Muna.

Dokumenti se odnose uglavnom na poslednje tri godine i na komunikaciju Vašingtona sa velikim brojem ambasada i konzulata različitih zemlja sveta. Iz tih dokumenata pisanih izrazito "nediplomatskih jezikom" vide se stavovi Vašingtona o brojnim svetskim liderima, navodi “Gardijan“ na svom sajtu.

Saudijski kralj Abdulah tražio je od SAD da napadnu Iran da bi okončale nuklearne aktivnosti te zemlje, navodi “Gardijan“.

U tim dokumentima za ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva navodi se da "izigrava Robina Betmenu Putinu", za francuskog predsednika Nikolu Sarkozija da ima "autoritativni stil", a za italijanskog premijera Silvija Berluskonija da je "sujetan i neefikasan kao evropski lider" i "fizički i politički slab" političar predan "kasnim noćnim zabavama". U jednom dopisu iz Kabula, avganistanski predsednik Hamid Karzai opisan je kao "izuzetno slab čovek koji nije verovao činjenicama već je lako bio zaveden svakakvim, čak i najbizarnijim pričama ili navodima o zaverama protiv njega".

Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe je u dokumentima nazvan "starim i ludim čovekom", libijski lider Moamer Gadafi "jednostavno čudnim", a izraelski premijer Benjamin Netanjahu kao "elegantan i šarmantan čovek, koji nikada ne održi obećanja".

Internet sajt Vikiliks nedostupan je cele večeri, a na svom nalogu na društvenoj mreži Tviter objavio da su njegove internet stranice onesposobljene.

Uprkos tome, Vikiliks je najavio da će neki mediji u SAD i Evropi objaviti poverljive dokumente, iako taj sajt to ne može da učini, što se na kraju i dogodilo.

Podsetimo, Vililiks je u oktobru objavio skoro 400.000 tajnih dokumenata koji se odnose na rat u Iraku, a pre toga u junu oko 77.000 poverljivih dokumenata pod naslovom "Avganistanski ratni dnevnik".

Malo i o Kosovu, Srbiji i Jeremiću

U jednom od objavljenih dokumenata na sajtu “Gardijana“ nakratko se pominju Srbija i Kosovo. Reč je o izveštaju sa sastanka pomoćnika američkog državnog sekretara Filipa Gordona sa francuskim diplomatama u Parizu, 16. septembra 2009.

Kako se navodi, spoljnopolitički savetnik Nikole Sarkozija, Žan-David Levit, požalio se tada Gordonu da misija Euleks ima diplomatskih problema sa vlastima i javnošću na Kosovu, nakon što je potpisala dva tehnička protokola sa Srbijom.

Na to je Gordon poručio da će kosovska strana morati da prihvati te protokole, ali da treba jasno objasniti da je reč o tehničkim sporazumima koji neće uticati na status nezavisnog Kosova.

Levit je takođe kritikovao šefa diplomatije Srbije Vuka Jeremića, navodeći da on ne radi ništa kako bi ohrabrio Srbe da učestvuju u radu kosovskih institucija. Levit je naveo da Jeremić daje velika obećanja svaki put kada dođe u Francusku, ali da ih ne ispunjava.

U dokumentu se navodi i da se Levit više ne susreće sa ministrom Jeremićem, kao i da ga više ne smatra za “moderno lice Beograda“ za šta se inače predstavlja.

Vašington osudio objavljivanje dokumenata

Bela kuća najoštrije je večeras osudila objavljivanje poverljivih dokumenata SAD nazvavši ga "neodgovornim i opasnim", i ponovila da taj potez Vikiliksa može da ugrozi živote pojedinih ljudi, prenele su agencije.

"Neka bude jasno, otkrivanje tih dokumenata može da izazove rizik za naše diplomate, pripadnike obaveštajnih službi i ljude čitavog sveta koji očekuju od SAD pomoć u promovisanju demokratije i transparentne vladavine", rekao je portparol predsednika SAD Baraka Obame, Robert Gibs.

Pentagon je takođe osudio objavljivanje tajnih američkih dokumenata koje je Vikiliks "nezakonito pribavio", navodeći da je preduzeo mere kako bi se izbeglo da se to ponovi u budućnosti.

Fratini: Vikiliks poguban za svetsku diplomatiju

Franko Fratini (FoNet, arhiva)
Zbog objavljivanja poverljivih dokumenata SAD do kojih je došao Vikiliks, ne negoduju samo u Vašingtonu.

Zabrinut je italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini koji ocenjuje da bi objavljivanje osetljive diplomatske prepiske bio "11. septembar svetske diplomatije".

On je rekao da ne zna sadržaj dokumenata, ali je upozorio da bi to moglo da naruši odnose poverenja između država.

"To će biti 11. septembar svetske diplomatije", preneo je Rojters izjavu Fratinija, koji je pozvao italijanske tužioce da istraže Vikiliks.

Italijanska vlada premijera Silvija Berluskonija saopštila je u petak da je očekivano objavljivanje dokumenata deo strategije sa ciljem da ugrozi međunarodnu sliku Italije i njene ekonomske interese.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

136 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: