Izveštaj kao ozbiljno upozorenje

Transparentnost Srbija ocenila je da bi izveštaj Evropske komisije trebalo shvatiti kao ozbiljno upozorenje.

Izvor: B92

Sreda, 10.11.2010.

14:57

Default images

Evropska komisija "brižljivo prati" ne samo da li Srbija usvaja antikorupcijske propise, već i spremnost da se doneti zakoni primene u praksi, navodi se u saopštenju.

TS je dodala da EK prati i odnos izvršne i zakonodavne vlasti prema nezavisnim državnim organima.

U Izveštaju su, po oceni Transparentnosti Srbija, dobro uočeni mnogi propusti u antikorupcijskoj borbi, a među kojima je nedovoljna zaštita "uzbunjivača" - zaposlenih koji javno ili nadležnim institucijama ukazuju na korupciju i druge nezakonitosti i koji zbog toga mogu da pretrpe štetne pravne ili druge posledice.

Takođe, TS upozorava da je i izmenjen Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije u članu koji se odnosi na "duple funkcije", a što pokazuje manjak političke volje za sprovođenje tog propisa.

Primetno je odsustvo adekvatne kontrole finansiranja političkih stranaka, nedovoljna podrška a često i otežavanje rada ključnih antikorupcijskih organa od vlasti (Antikorupcijska agencija, poverenik za informacije, Državna revizorska institucija, Uprava za javne nabavke, Komisija za zaštitu prava), navodi TS.

Ova organizacija navodi da se u izveštaju primećuju i neki pozitivni pomaci, ali i njihov ograničeni efekat na borbu protiv korupcije, ističe TS i navodi znatno povećanje broja funkcionera koji su podneli izveštaje o imovini i prihodima u odnosu na ranije godine ograničeno nedovoljnim kapacitetima Agencije da proveri tačnost i potpunost tih izveštaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: