Istraga zbog ubistva oficira JNA

Protiv nekadašnjeg predsednika ratnog kriznog štaba u Bjelovaru Jure Šimića tužilaštvo je podnelo zahtev za istragu zbog sumnje na ratni zločin.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.11.2010.

21:34

Default images

Županijsko tužilaštvo u Bjelovaru podnelo je istražni zahtev s predlogom za određivanje dužeg pritvora.

Rok teče do srede, kada županijski sud mora odlučiti o otvaranju istrage i predlogu za određenje pritvora, izjavila je za Hrvatsku televiziju portparol županijskog suda u Bjelovaru Dajana Barberić Valentić.

Hrvatske snage nakon duže opsade i dogovorenog primirja 29. septembra su mučki napale kasarnu JNA u kojoj je otpor pružilo tek nekoliko vojnika.

Nakon što su se 60-ak oficira i 150 vojnika na odsluženju vojnog roka predalo, oni su razoružani i postrojeni na poligonu u kasarni odeveni u potkošulje i pantalone.

Šimić se tereti da je kao predsednik Regionalnog kriznog štaba za Bjelovarsko-bilogorski region, 29. septembra rujna 1991. godine u Bjelovaru naredio ubistvo trojice zarobljenika.

On je prozvao trojicu zarobljenika, K.R, V.M. i J.D. Tada je grupi više naoružanih lica naredio da zarobljenike odvedu desetak metara dalje i ubiju, što su oni i učinili pucnjevima iz vatrenog oružja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: