Rusija: Privatizacije zbog deficita

Zamenik premijera Rusije, Igor Šuvalov objavio je 5-godišnji plan prodaje akcija u velikim ruskim državnim preduzećima za 60 milijardi dolara.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.10.2010.

00:25

Default images

Šuvalov je precizirao da bi u okviru ambicioznog vladinog plana totalno ili delimično moglo da bude privatizovano 900 preduzeća, a tim novcem bi se smanjio budžetski deficit.

Ipak, Šuvalov je rekao da bi Vlada zadržala kontrolu nad akcijama u firmama od najvećeg, strateškog značaja.

Zamenik ruskog premijera rekao je da će na prodaju biti ponuđene akcije i glavne državne naftne kompanije - Rosnjeft i najavio da bi ona mogla da bude potpuno privatizovana do 2015. godine.

Šuvalov je naveo da su na prodaju i akcije Ruskih železnica, a moguće i avio-prevoznika Aeroflot.

Ministarka trgovine i ekonomskog razvoja Elvira Nabijuljina je juna iznela ideju da se prodaju akcije državnih giganata poput naftnog preduzeća Rosnjeft, Sberbanke ili jedne od vodećih investicionih banaka - VTB.

Ruska ministarka je tada navela da će to pomoći da se smanji budžetski deficit od 5,4 odsto od bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: