Dnevna štampa o Paradi ponosa

Neredi koje su širom Beograda izazivali huligani u vreme održavanja Parade ponosa centralna su tema beogradske štampe.

Izvor: B92, Blic

Ponedeljak, 11.10.2010.

04:10

Default images

Svi dnevni listovi na naslovnim stranama donose pregled jučerašnjih događaja u glavnom gradu, uz bilanse povređenih i privedenih.

Iako je do subote uveče sama Parada ponosa bila dominatna tema u javnosti, stranicama današnjih novina dominira slika nasilja koje se juče dogodilo na ulicama Beograda. Parada ponosa, koja je tobože bila povod za novo demoliranje grada, zauzima nešto skromnije mesto.

Dan posle Parade ponosa, prava LGBT osoba i njihov status u društvu dobili su, može se reći, skromni prostor u medijima - nekoliko izjava aktera i konstataciju da je sam skup protekao bez incidenata.

S druge strane, ono što se dešavalo u prečniku od nekoliko stotina metara od Parade, zauzima centralno mesto na naslovnim stranama beogradske štampe.

Hapšenje Radovana Karadžića, jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova ili, u ovom slučaju, Parada ponosa – povod je uvek različit, a rezultat isti – grad demoliran u nasilju ekstremista.

B92 vam prenosi izvode o Paradi ponosa i dešavanjima oko nje, iz današnjih dnevnih novina:

“Politika“: Skriveno oružje, krađa sladoleda i lažni moral

Parada ponosa i dešavanja koja su propratila njeno prvo održavanje u Beogradu tema su dana u današnjoj “Politici“.

Nekoliko ekipa ovog lista pratilo je jučerašnja dešavanja u Beogradu. Tako reporteri “Politike“, koji su dan proveli sa policijskom brigadom, prenose da su huligani na mestu održavanja Parade ponosa i u okolini pokušali da sakriju oružje.

“Dan ranije policija je detaljno pregledala teren. U parku Manjež i na krovu hotela ‘Slavija’ nađeno je oružje, bodeži, noževi, palice, kamenice”, kaže za “Politiku” policajac Saša Glišović.

“Politika” piše i da se, pola sata pre nego što je ulaz na Paradu ponosa bio zatvoren, pored policijskog kordona pojavila grupa od četiri-pet momaka sa fotoaparatom.

Uzvikujući pogrdne izraze, oni su fotografisali sve koji su ulazili na manifestaciju. Na pitanje novinara ”Politike” ko su i šta rade odgovorili su da su protivnici parade i da snimaju ”za arhivu”. Policajci su rekli da ne mogu da im zabrane da fotografišu.

Drugi reporter “Politike” našao se u nešto drugačijem društvu – pratio je grupu huligana koja je utočište pronašla na Kalemegdanu, a potom se vratila u Knez Mihailovu ulicu.

Po povratku u centralnu gradsku ulicu, beleži reporter “Politike”, Paradu ponosa više i ne pominju, željni su jedino nasilja. Žrtva “odbrane porodičnih vrednosti” bio je frižider sa sladoledom ispred zgrade Akademije nauka, iz kojeg su desetine huligana grabile ledenu poslasticu.

Novinari "Politike" bili su i u Urgentnom centru. List izveštava da su lekarske ekipe u većini bolničkih ustanova radile pojačano i dočekivale pacijente još na samim ulazima.

"Tri puta su grupe huligana pokušale da se probiju u Urgentni centar kod ulaznog tunela, ali su žandarmerija i policija sprečile njihov upad", istakao je Drago Jovanović, portparol Kliničkog centra Srbije.

Istovremeno, “Politika” beleži izjavu 27-godišnjeg D. T., jednog od učesnika Parade ponosa, koji je odavno stigao kući i dešavanja pratio na televiziji.

“Prajd je gotov, a oni još lome grad i biju se sa policijom. Pa, jasno je da to ne rade zbog nas. Briga njih za gej paradu. Šta je to u našoj kulturi, pa nam više prija da vidimo dvojicu muškaraca kako se drže za oružje, nego za ruke?”, kratko je odgovorio D.T. na poziv novinara ”Politike”.

A reporteri koji su pratili samu Paradu ponosa mogli su samo da konstatuju: “Atmosfera u parku Manjež ličila je na jednu opuštenu jesenju sedeljku, a na licima prisutnih se nije očitavala zabrinutost ni strah zbog transparentnih nadletanja policijskih helikoptera i sirena hitne pomoći”,

Dušan Telesković u autorskom tekstu za “Politiku” za kraj konstatuje da nisu juče ”gejevi” pobedili ”desničare” i huligane već su civilizacijske vrednosti nadvladale lažni moral.

“Blic”: Parada u senci organizovanih nereda

Beogradski “Blic” piše da je Parada ponosa, koja je juče održana u Beogradu, ostala u senci nereda.

Huligani koji su počeli da se okupljaju od ranih jutarnjih sati pokazali su da su se dugo pripremali, da su dobro organizovani i da je Parada ponosa samo fiktivan povod za izlazak na ulicu i divljanje, ocenjuje ovaj list.

Prenoseći bilans uhapšenih i povređenih, kao i poruke državnih zvaničnika da izgrednici neće proći nekažnjeno, “Blic” konstatuje da su sukobi huligana sa policijom bili dobro organizovani, kao i da je očigledno da su ovoga puta na meti ekstremista bila sedišta političkih stranaka.

Podseća se i da su tokom jučerašnjih nereda demolirane prostorije DS-a, SPS-a i LDP-a, kao i da se na meti huligana našla i zgrada RTS-a u Takovskoj.

Građani koji su se juče zatekli na ulicama, piše “Blic”, nisu mogli da se otmu utisku da je reč o homogenoj grupi koja po jasnoj komandi ide u napad. Navodi se i da je većina huligana bila opremljena čak i gas-maskama, a povređeni su odlazili u privatne ambulante kako ih ne bi prijavljivali policiji.

U prilog tvrdnji da su incidenti unapred organizovani, “Blic” navodi i činjenicu da je policija nekoliko dana pre Parade uklonila gomile legerovanog kamenja po kontejnerima i podrumima zgrada u centru grada. Huligani se se međutim “snašli”, pa su dohvatili kocke i betonske ploče iz trotoara.

“Blic” navodi i da je sama Parada ponosa prošla bez incidenata. Mladi, stari, sugrađani, stranci, glumci, političari, predstavnici države i stranih delegacija, bračni parovi i porodice juče su se okupili kako bi pod zastavom svih boja zatražili prava za sve, pa i ljude lezbijske, biseksualne, gej orijentacije, navodi se u tekstu “Blica”.

Ako se srećom može smatrati to što nije bilo ljudskih žrtava, onda se bez preterivanja može reći da smo juče imali sreće, ocenjuje “Blic” navodeći da se čitav protest, kao i u slučaju demonstracija prilikom proglašenja nezavisnosti Kosova, na kraju pretvorio u najobičniju pljačku i demoliranje grada.

“Danas”: Šetnja nasuprot divljanju na ulicama

List “Danas” piše da je više od hiljadu učesnika Parade ponosa u Beogradu bezbedno prošetalo predviđenom trasom, dok su grupe huligana divljale ulicama.

Povorka je u petnaestominutnu šetnju pustim ulicama krenula oko pola 12. Celim putem vijorile su se desetine zastava duginih boja, a šetnja je bila praćena zvižducima, navodi se u tekstu lista “Danas”.

Nekoliko obruča policajaca, od kojih niko nije mogao ni na 500 metara da priđe okupljenima u paradi, ulivalo je poverenje, ali je bilo i onih koji su se stalno okretali ne bi li videli da li im preti opasnost, piše “Danas”, ali dodaje da je bilo i onih koji se nisu plašili. Naime, u povorci se našla i grupa stranih državljana - dva muškarca i žena sa dvoje dece ne starije od 12 godina - koji su hrabro paradirali.

“Danas” navodi i da su Paradi prisustvovali glumci Nikola Kojo i Mirjana Karanović, lider LDP-a Čedomir Jovanović, stotinak novinara, predstavnici evropskih institucija, nevladinih udruženja, ali i ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik. Prisutni su bili i Marko Đurišić, visoki funkcioner DS-a, lider SDU Žarko Korać, kao i pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Petar Antić.

“Danas” podseća i da je, s druge strane, oko 6.000 protivnika Parade ponosa učestvovalo u sukobima sa policijom tokom kojih je povređeno oko 160 osoba. Navodi se i da je privedeno više od 210 osoba, među kojima i vođa pokreta Obraz Mladen Obradović.

“Novosti”: Repriza nasilja u Beogradu

Više od stotinu povređenih policajaca, najmanje 200 privedenih demonstranata, demolirani izlozi i sedišta političkih partija, dva zapaljena policijska automobila, prevrnuti kontejneri, polomljeni saobraćajni znaci, suzavac koji je, nošen vetrom, stigao do gotovo svih delova grada - “Novosti” prenose bilans višečasovnog divljanja na ulicama Beograda.

Prenoseći atmosferu sa beogradskih ulica, reporteri “Novosti” navode da su ka policiji letele cigle, flaše, delovi saobraćajnih znakova, pa čak i delovi kamenih kontejnera od kojih su vandali pravili “projektile“.

Navodi se i da se šteta koju je Beograd pretrpeo u neredima procenjuje na više od milion evra. Najviše su stradali kontejneri i vozila gradskog prevoza, ali polupano je i nekoliko izloga u centru grada. Reporteri “Novosti” primetili su da je jedan izgrednik iz prodavnice na Terazijama čak pokušao da ukrade dečji bicikl.

Kako navodi ovaj list, po zavšretku nereda, komunalne službe izašle su na lice mesta i počele su da čiste grad.

Ekipe JKP „Gradska čistoća“ izašle su na teren sa 200 radnika, koji su odmah počeli da rasklanjaju ostatke divljanja huligana.

“Prema podacima sa terena, polomljeno je između 250 i 300 kontejnera. Takođe, uništeno je oko 250 betonskih žardinjera i 200 plastičnih kanti”, rekao je direktor operative ”Gradske čistoće“ Aziz Azizi.

“Novosti” su se osvrnule i na samu Paradu ponose, ocenjujući da je, paradoksalno, dok je centar Beograda zasipan svim i svačim, sama Parada verovatno bila najbezbednije mesto u centru grada.

U Beogradu je u nedelju održana prva Parada ponosa uz učešće više od hiljadu osoba, a protivnici te manifestacije izazvali su nerede i incidente u kojima su na meti huligana mahom bili pripadnici policije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: