Tadić i Eštonova: Nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Boris Tadić i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton dogovorili su se da Beograd i Brisel nastave dijalog o rezoluciji o Kosovu.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 07.09.2010.

21:25

Default images

Tadić i Eštonova razgovarali su večeras u Briselu bezmalo dva sata iza zatvorenih vrata.

Pre sastanka i Beograd i Brisel su potvrdili spremnost na zajednički rad na usaglašavanju teksta koji bi bio prihvatljiv obema stranama.

Kabinet predsednika Srbije Borisa Tadića saopštio je da su on i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton razgovarali o usaglašavanju stavova u vezi sa rezolucijom koju je Srbija podnela Generalnoj skupštini UN za raspravu o Kosovu.

"Predsednik Tadić i Ketrin Ešton su se dogovorili da nastave dijalog", navodi se u saopštenju.

B92 saznaje da se predsednik Tadić vraća u Beograd, a da će sa Eštonovom, u narednim danima, biti na telefonskoj vezi. U Briselu ostaju njegovi saradnici koji nastavljaju rad na usaglašavanju teksta Rezolucije.

Podsetimo, srpska rezolucija o Kosovu poziva Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija da ne podrži jednostranu secesiju, kao i da ohrabri dijalog Prištine i Beograda o svim pitanjima.

S druge strane, Evropska unija zauzela je jedinstven stav da oba zahteva treba da budu izbačena iz teksta rezolucije, koju bi tek onda podržalo njenih 27 članica. Sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, na kojoj bi trebalo da se glasa o rezoluciji koju je predložila Srbija, zakazana je za 9. septembar, mada glasanje može biti i odloženo.

Procedura u Generalnoj skupštini, takođe, dozvoljava mogućnost podnošenja amandmana na predložene rezolucije gotovo do samog momenta glasanja.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić već je u Njujorku, gde i dalje pokušava da osigura podršku većine za srpsku rezoluciju.

Trajkovićeva: Prihvatiti realnost

Direktorka Doma zdravlja u Gračanici Rada Trajković ocenila je da je rezolucija Srbije o Kosovu "trebalo da baci u zaborav kampanju pred odluku MSP".

Ona je rekla da će za Srbe na Kosovu i za Srbiju biti loše ukoliko se ne dogodi ono što je dogovor državnih organa i EU.

Trajkovićeva je u „Kažiprstu“ B92 dodala da predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu reaguju na svaki pozitivan impuls iz Beograda tako što utiču na poboljšanje života na Kosovu.

„Svaki destruktivni potez Beograda čini nam medveđu uslugu“, rekla je direktorka Doma zdravlja u Gračanici.

Ona je rekla da Srbija mora da prihvati realnost na Kosovu i da su razgovori sa predstavicima vlasti u Prištini o životnim pitanjima realnost.

Rada Trajković je dodala da nijednoj državi "nije potreban suverenitet koji odnosi ljudske živote".

"To smo već imali. Takav suverenitet je poguban za državu u ekonomskom, bezbednosnom smislu i u naravno u ljudskim životima", dodala je ona.

Trajkovićeva je dodala da institucije u Srbiji već sarađuju sa institucijama na Kosovu i da je dobar primer MUP-a koji je prosledio Kosovskoj policijskoj službi Srbina odgovornog za bacanje bombe u Novom Brdu uhapšenog na teritoriji Srbije.

"9. septembar ništa epohalno"

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže da se ništa epohalno neće dogoditi na sutrašnjoj sednici Generalne skupštine UN, na kojoj bi trebalo da se razmatra rezolucija o Kosovu koju je predložila Srbija, dodavši da neće biti lako obezbediti podršku Evropske unije i da će razgovori teći do same sednice.

Prema njegovom mišljenju, proces pregovora o statusu Kosova trajaće sve dok se ne postigne sporazum koji će zadovoljiti sve strane.

„Osnovne stvari mi ne možemo promeniti, zato što su to zaključci Skupštine i Vlade Srbije prema Kosovu i Metohiji, ali se mora tražiti rešenje koje mora biti prihvatljivo i koje nas neće konfrontirati sa čitavom EU", istakao je Ivanović.

"Ovaj datum ne znači bogzna šta. On jeste bitan, ali neće od sutra promeniti život i nerealna su očekivanja da neki datum može da donese neku dramatičnu i veliku promenu. Ovo trenutno rešenje nije prihvatljivo jer se Srbija sa njim neće složiti ni sada, a ni ubuduće“, kazao je Ivanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: