Utorak, 07.09.2010.

21:25

Tadić i Eštonova: Nastavak dijaloga

Predsednik Srbije Boris Tadić i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton dogovorili su se da Beograd i Brisel nastave dijalog o rezoluciji o Kosovu.

Izvor: B92

Tadiæ i Eštonova: Nastavak dijaloga IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

sasa

pre 13 godina

svima onima koji koriste imperative "NECE MOCI", "NE DAMO KOSOVO", "MIRA BITI NECE" itd, dakle, svima onim "dobrovoljnim davaocima tudje krvi" preporucujem da se okanu pisanja na forumima i besmislenog glasanja na izborima za radikalne, narodnjacke opcije (zbog kojih i "izgubise Kosovo"), i da lepo odu na Kosovo i odbrane ga napokon.Ovako, busati se u grudi samo radi busanja u grudi, glupava je, nekorisna i strasno destruktivna strategija s kojom cemo po ko zna koji put tresnuti glavom u zid,uz naravno, glasan podsemeh nedobronamernih i iskreno sazaljenje dobronamernih posmatraca nasih "jadnih i cemernih" politickih prilika...

Petar S.

pre 13 godina

Puna podeska Vuku Jeremicu i Tadicu. Ne treba popustati ni za milimetar ispod crvene linije. Bolju pregovaracku poziciju od ove sa Eu necemo skoro imati.

A gospodji Trajkovic savet, Ako se Srbima (na KiM) krse ljudska prava, obratite se Ne Vladinim Organizacijama (kako onim stranim, tako i domacim).

Internacionalizujte svoje pitanje, jer su Albanci BAS TAKO dobili ono sto su hteli (svoju drzavu). Sto se niko ne zapita, zasto Albanci sa juga Srbije ne vrse pritisak na Pristinu, da pristane ne "kompromis", jer bi u suprotnom oni mogli da imaju problema.

mita sajba

pre 13 godina

Predsednice, od 3 lose mogucosti, u ovom momentu:
- nista ne menjati u rezoluciji,
- povući rezoluciji,
- prepraviti je po doktatu EU,
Vi cete najverovatnije izabrati ovu III mogucnost, NAJGORU od sve 3!
Bolje je i povuci (potpuno) rezoluciju, nego je prepravljati i jednim slovom. Ako pristanete na prepravku rezolucije, to je fakticki implicitno priznanje Kosova, kao nezavisne drzave i posle toga se zauvek zavrsava svaka eventualna (diplomatska) borba za taj deo Srbije. Ako se rezolucija povuce, to ce biti shvaceno kao posledica neverovatnog pritiska sile EU, rezolucija ce biti zaboravljena, jer i jeste sustinski nebitna, ali ostaje prostor, da nekada negde Srbija ponovo aktuelizuje pitanje svoje otete teritorije.
Da li ce vise drzava priznati Kosovo, kao nezavisnu drzavu, ako povucemo rezoluciju, ili ako je prepravimo pod pritiskom EU? Samo je losa pretpostavka, da su priznanja u zastoju, jer se ceka ishod glasanja u GS UN. Oni, koji su hteli da priznaju, vec su priznali, a oni kojima je, pred pritscima EU i SAD bio izgovor to, da cekaju glasanje u UN, kakvo god glasanje u UN bude, priznace posle toga.
Predsednik treba bez odgovora da se vrati u Beograd, a vlada sutra ujutru da se oglasi, da su pregovori propali, jer Srbija ono sto je predlozeno ne moze da prihvati, a da ne bi pogorsavala odnos sa unijom, ciji clan zeli da postane, POVLACI rezoluciju!

dule-NS

pre 13 godina

A šta znači to "nezavisnost Kosova je gotova stvar"? pa ako je tako, zašto se onda uopšte opterećujete pisanjem komentara? Ako je tako, zašto se uopšte EU uzbuđuje oko "besmislene" Srpske rezolucije? Ako je tako, zašto Kosovo nije članica ujedinjenih nacija i svih ostalih institucija? Ako je sve to "gotova stvar", zašto toliko žestoko pritiskaju Srbiju sa svih strana? I ako je i za EU to gotova stvar, zašto onda 5 zemalja nije priznalo Kosovo? Dali tih 5 zemalja nisu više u uniji ili je u uniji ukinut konsenzus, pa oni koji su priznali Kosovo mogu da nadglasaju one zemlje koje to nisu? Dajte ljudi, pa imamo mi oči da vidimo šta se dešava!
-Ne može neko da stalno sve gubi, a drugi sve da dobija - dokle god EU i USA to ne shvate mira biti NEĆE! Što pre velike sile shvate da ponekad moraju da budi i malo fer i poštene mira biti NEĆE!
-Mogu oni na silu da nateraju Srbe da odustanu od Kosova i da nateraju te iste Srbe da budu u sastavu Bosne gde ih ugnjetavaju i diskriminišu na sve moguće načine (iako žele nezavisnost od bosne kao i albanci od srbije - iako su srbi tamo konstitutivan narod za razliku od albanaca na kosovu). Sve to moćnici mogu da nateraju srbe na silu - ali to neće doneti trajan mir - ništa što je na silu ne može da traje večno - pući će opet sve prvom prilikom i onda će biti još gore nego što je bilo u prethodnim ratovima!
-Jeste, TREBA SRBIJA DA SE OPAMETI, ALI BOGAMI, TREBA I MOĆNI ZAPAD DA SE KONAČNO MALO OPAMETI i da razmisli o svojim postupcima, ako zaista želi mir - u šta, upravo zbog gore napisanog, sumljam!

pozdrav svima!

cas istorije

pre 13 godina

Lepo je to, sto neki kroz komentare, pokusavaju i da prepravljanjem istorijskih cinjenica, potkrepe svoj stav, da je Srbija 1999. izgubila rat, a zatim i teritoriju, praveci paralelu sa Madjarskom, ili Nemackom, ali to je neuporedivo i to je NEISTINA!
I - U osnovi je to neuporedivo, jer Srbija, njena vojska i policija, nije napistila teritoriju Srbije i napala neku susednu drzavu, nego intervenisala na delu svoje teritorije, obuzdavajucu teroristicke akcije tzv. OVK!
II - Ako je vec "kaznjena" Srbija, zato sto je radila nesto, sto je i SAD (radila nedavno, kada su stanovnici crne boje koze, u LA pravili pobunu, palili sve sto im je bilo na putu, a onda intervenisala US Army i zavela red) i UK u Severnoj Isrkoj, i svaka druga drza na svetu radila, kako to, da je AP KiM, juzna srpska pokrajna, nije prikljucena Albaniji, Makedoniji, ili Crnoj Gori, nego je formirana, kao nova drzava?
III - Istorijski podaci su sledeci: 1848. g, Srbi su od Austrijskog cara DOBILI Vojvodinu na upravu, a ne od Madjara. Madjari su, kao i Srbi, u tom vremenu bili samo jedan od naroda, koji zive u Hazburskoj monarhiji i oni su se (Madjari) tome zestoko protivili (madjarska revolucija 1848.) i na kraju, kada su postali "konstitutivni narod", posle formiranja AU (1867.g.), UKINULI je. Pre toga (formiranja Aus-Ug), i Vojvodina i Madjarska su bili samo dva dela AUSTRIJE, a od tada, Vojvodina potpada pod Kraljevinu Madjarsku! Austo-Ugarska se RASPALA 1918.g, posle 50 godina, posle cega su se delovi te monarhije, pojedinacno opredeljivali, o buducoj sudbini: Austrija je postala republika, revolucionarna vlada, zatim, admirala HORTI, Madjarsku je proglasilo kraljevinom, Ceska i Slovacka su formirale zajednicku drzavu. Slovenija, Hrvatska i Bosna (3 dela AU monarhije) su formirali "Kraljevinu Slovenaca Hrvata i Srba", (koja je formalno postojala samo par dana, jer se vec 1.12.1818.g, ujedinila sa Kraljevinom Srbijom u Kraljevinu Srba Hrvata i Slovenaca. Vojvodjanska Skupstina je 25.11.1918.g, ODLUCILA da se DIREKTNO ujedini sa Kraljevinom Srbijom! Znaci, i da nije formirana Kraljevina SHS (kasnija Jugoslavija), Vojvodina bi od 1918. g. bila u Srbiji! Trijanonskim sporazumom, od 4. juna 1920. godina, Madjarska je POTPISALA, da se drzava Madjarska nalazu i granicama, koje ima i danas!
Nema nikakve paralele izmedju Vojvodine i KiM, ni uporedjivanja! Niti je Srbija ikada vodila osvajacke ratove protiv susednih drzava, niti je u danasnjoj drzavi Srbiji, i jedan cm2 teritorije otet bilo kome.

mile

pre 13 godina

Koliku zapravo cenu ima moguce pristupanje Srbije EU za deset ili vise godina? Jel ono vredno toga da Srbije na duze vreme dobije reputaciju zemlje koja nije u stanju da stane iza svojih najosnovnijih interesa.

Sasha

pre 13 godina

Nazalost Srbija u sastavu Jugoslavije nije dovolnjo uradila da privoli Albance sa Kosova da budu jednak narod sa Srbima iz Srbije. Albanci su videli sebe u ocima Srba kao nesto na Kosovu cega se treba sto pre resiti. Srbija je potom krenula u rat zato sto integracija Albanaca sa Kosova u Srbiju nije bila opcija. Nazalost medjuljudski problemi se ne resavaju silom i Srbija je izgubila taj rat. Sa gubitkom rata otisao je i deo teritorije. To se isto dogodilo Madjarskoj kad je Srbija dobila Vojvodinu ili Nemackoj koja je izgubila deo teritorije koji je otisao Poljskoj. Nemojmo da se vise smaramo praznim pricama. Kosovo je sada nezavisna drzava, to je cinjenica. Srbija ne treba da se okrece sebi, izolaciji ili Rusiji, Iranu ili Kini (mozda Severnoj Koreji!!). Srbija treba da prestane da zivi u zabludi da jos uvek postoji mogucnost da se Kosovo spase (Naravno bez kosovskih Albanaca ili mozda sa njima)

Nemojmo zaboraviti da jje Srbija po proseku godina najstarija zemlja u Evropi. Mladi Srbi napustaju zemlju i natalitet je sve manji. Ako Srbija nastavi sa svojom politikom nece dugo vremena proci kad se Srbija opet da se bori da sacuva neki drugi deo svoje teritorije (mozda Sandzak ili Sumadiju). Samo ce tada biti suvise kasno zato sto nece biti puno mladih koji ce ostati u zemlji da idu u neki drugi rat.

Srbija treba da se okrene svetu koji zivi oko nje. Srbija treba da gradi bolju sadasnjost i bolju buducnost za sve svoje zitelje bez obzira na njihovu versku/etnicku ili bilo koju drugu razlicitost. To je jedini put Srbiji za uspeh i prosperitet. Srbija treba da se bori da vrati mlade ljude i velike mozgove koji su otisli i pomazu ekonomije Velike Britanije, Nemacke, SAD. Mlade doktore, naucnike koji izlivaju svoje znanje u te iste zemlje. Veliki broj mladih stolara,zidara, vodoinstalatera i drugih zanatlija je otislo u Australiju, Novi Zelnad ili Francusku. Srbija treba da se bori da vrati te ljude nazad da bi oni pomogli Srbiji da izgradi bolju buducnost za sve svoje gradjane. Srbija treba da gradi bolje medjuljudske odnose sa zemljama oko sebe i u Evropi. Srbija treba da se bori da medjljudski odnosi u Srbiji uvek idu ka boljem i da svi postoju jedni druge bez obzira koliko su razliciti jedni od drugih. Srbija treba da bude poznata u svetu kao postovana, prosperitetna i jaka zemlja kojoj se drugi dive. Takva Srbija treba nama i svetu oko nas.

bt

pre 13 godina

Demokratska stranka i Tadić dobili su poslednje izbore pod sloganom "i Evropa i Kosovo". Umesto te parole sada se jedino čuju "usklađivanje" i "približavanje stavova", floskule kojima prikrivaju očigledan poraz svoje politike. Jedino što se još ne zna je da li će Tadić ispasti veštiji demagog od Miloševića i oboriti njegov rekord od 13 godina zamlaćivanja naroda.

Qeparisi!

pre 13 godina

Ne radi se o ,,jednostranoj secesiji" kako primecuju uvazeni komentatori nego se tu radi o realizaciji prava na samoopredeljenje, uskladjenom postupku sa medjunarodnom zajednicom, za ciju zakonitost i legalnost na pitanje Srbije MSP dao odgovor.Svemu se tome nazalost protivi Srbija!Kosovo zvanicno nije zatrazilo priznanje od Srbije, to nece ni ubuduce,ostavlja joj se da uvidi sopstvene interese i neka postupi kako joj odgovara.Model kako se nesto podize iz pepela imate,zapravo Kosovo to predstavlja-radite uprno 1300god i imate delimicni rezultat! Nista manje upornosti i istrajanja u ,,dokazivanju" sta je njihovo ni kod Albanaca!

novosađanin

pre 13 godina

Pa ako su izbačene te dve suštinske stvari, šta je onda uopšte ostalo u rezoluciji? Poziv babama sa obe strane na štrikanje ili recept za pitu?

tole

pre 13 godina

Politika je veština mogućeg. Puna podrška našem timu, da spasu što se spasti može, a ubuduće da naučimo da budemo bliski sa centrima moći i odlučivanja u svetu, kako bi prestali da (ponosno) produkujemo sopstvenu bedu i nesreću.

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Tadic i Eston: Dijalog se nastavlja ?

Kao sto vec jednom napisah:
Samo LDP i Cedomir Jovanovic sa svojim pristalicama su jedini evropljani u toj "africkoj drzavi" sve ostalo su RUSI !
A "Dijalog" koji Tadic i Estonova "nastavljaju" nema odavno nikakve veze sa Kosovom koje je za SAD i EU odavno "zavrsena prica" !
Problem koji EU jos ima sa Srbijom je kako od "africke drzave" naseljene "Rusima", "izgraditi" normalnu EVROPSKU DRZAVU ?

sasa

pre 13 godina

Nezavisno Kosovo je realnost. Svako ko ne uvidja tu cinjenicu proci ce kao i milosevicevska politika - na smetlistu istorije. Kosovo treba priznati a za uzvrat obezbediti konstitutivnost Srba u kosovskom ustavu (nesto slicno sto su Albanci dobili u Makedoniji), obezbedjenu participaciju u okrivru politickog sistemu Kosova, zastitu kulturnog i istorijskog nasledja i platformu za resavanje neresenog pitanja drzavnog/privatnog/crkvenog vlasnistva. To je jedini nacin da preostali Srbi ostanu na Kosovu i da se očuva trag naše kulture dole. Tadic/Jeremic/Kostunica politika je zapravo samo nastavak milosevicevske politike zbog koje smo na prvom mestu i izgubili Kosovo. Izgubljeno se ne moze vratiti ali se mogu obezbediti uslovi za normalan zivot ljudi na ovim prostorima! Sve van toga je opasna demagogija i politicka prica koja sluzi opstanku na vlasti nesposobnih politicara!

rade

pre 13 godina

Ima da bude kao sa Miloševićem, kada se vojska i policija povlačila sa Kosova u Srbiji su mediji oglašavali pobedu. Ovaj put će biti isto, serviraće oni priču, odlični su manipulatori a narod naivan i dalje.

ko je ugasio svetlo?

pre 13 godina

nikako da shvatim u cemu je tacno problem sa formulacijom "poziva Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija da ne podrži jednostranu secesiju, kao i da ohrabri dijalog Prištine i Beograda o svim pitanjima"??? na kakav kompromis treba da pristanemo? cuj, kompromis :) da nije to mozda ucena? pretnja? uslovljavanje? zjbvnj?

brdjanijus

pre 13 godina

Ovo me potseća na 1995.god kada su Slobu držali 2 nedelje u onoj vojnoj kasarni sve dok nije potpisao dejtonski sporazum, s tim što je Dejtonski sporazum bio mnogo povoljniji za nas od ovoga što će Tadić uraditi ili potpisati

Zlopamtilo

pre 13 godina

Jedina pozitivna stvar u celoj ovoj ujdurmi oko rezolucije (kako za koga) je to što su naši "evropski partneri" isterani na čistinu , u smislu da su se manje više eksplicitno izjasnili da naša "evropska budućnost" IPAK zavisi od toga kada ćemo priznati Kosovo kao nezavisnu državu .Nezavisno Kosovo je njihov projekat i ne mogu da dozvole da neka tamo Srbija , koja je inače negativac u celoj priči ,sve to upropasti .
I tako , sad smo svi u iščekivanju šta će Đelić da nam saopšti uoči izbora . Mislim da li smo bliži Kosovu ili EU? Koji je rok ,i za šta?

tajanstveni

pre 13 godina

Postoje dva nacina razmisljanja,secesija celog kosova je nelegitimna, a severa(mitrovice) je legitimna u potpunosti.
Meni samo nije jedna stvar tu jasna i ako nisam vezan za to kosovo, kavi su to pregovori iza zatvorenih vrata?
Takve pregovore je vodio samo slobodan milosevic , cime je ovo drustvo prekrsila osnovne demokratske principe,otvorenosti i diskusije.
Ovim se nadam da ce svi koji su sa kosova i vezani su za kosovo, a ne albanci su da ce se vratiti svojim kucama, prestati da dobijaju platu+1/2
ili dve,cime je drzava i drzavnici jano pokazali da nepostuju ustav.
Ako oni nisu u obavezi kao zvanicnici, onda nisu ni gradjani.

Marina_Nis

pre 13 godina

Sramota ce me biti od moje drzave, i ovog rezima, ako prihvate ovaj diktat. Kao sto me je nekad Milosevica bilo sramota. Evrospekticizma ce od sad biti dok god sam ziva da ga sirim oko sebe, a imam 27 godina. Ono sto me ipak brine, je to sto se vise ne osecam bezbedno. Ako sutra neko bude zeleo da otima deo Srbije koji smatram svojim domom, svi su izgledi da bi to ostatak drzave samo skretao pogled. Nemamo solidarnosti nisakim, sve dok nase zadnjice ne dodju na red, a onda je kasno. Tuzna moja Srbijo, opet cemo te dizati iz pepela...

Marina

pre 13 godina

Evo još jedna taktička genijalnost Tadića : dijalog se nastavlja,a sve se,kao,dogovorilo. Ako je Eštonova zadovoljna,a ona pripada zemlji koja je priznala Kosovo,onda je stvar jasna,samo Tadić opet nema mu..a reći bobu bob,popu pop. Već se dvije godine od Srbije traži da „prihvati realnost“ što ona tj.Tadić uporno odbija. Sad kad je Tadić pritisnut da implicitno „prizna Kosovo“, čujemo da Srbija „prihvaća realnost“. Pa to je mogla prihvatiti i 2008.i skratiti životne tegobe svih građana na Kosovu.Sad će vjerojatno još sljedeće dvije godine „prihvaćati realnost“,a onda će pritisnuta uvjetima Europske unije „prihvatiti Kosovo“. Toliko o Jeremićevom NIKADA NI IMPLICITNO NI EKSPLICITNO. A usput,gdje je on? Lobira za rezoluciju kojoj ne zna sadržaj? Možda će sad te zemlje koje je izlobirao biti protiv ove izmijenjene rezolucije? Ništa čudno,gdje Jeremić dođe,tu trava ne raste.

vasilije knezevic

pre 13 godina

"Jednostrana secesija" je bas taj znacajni dio srpskog protivljenja koji ima neki smisao u nastojanju da se problem Kosova rijesi ili razrijesi. Nastojanje Zapada da se bas taj termin izbaci iz rezolucije
potvrdjuje da oni zele da nekim nacinom nametnu srpsko priznanje Kosova. Objasnjenje "jednostrane secesije" mora se uzeti literalno da se radi o samovoljnom proglasenju nezavisnosti dijela jedne drzave pod prisilnim faktorima uslovljenim
intervencijom nadmocne vojne sile ciji se pripadnici protive bas tome terminu.

Pravnik

pre 13 godina

Ako Beograd pristane da "jednostrana secesija" bude izbačena iz teksta rezolucije koja je dostavljena GS UN-a, onda se sve ovo moze razumeti, da GS UN glasa da se napravi "prvi korak" razgovora i to o "otvorenim pitanjima". Ovo znaci da Srbija automatski priznaje Kosovsku nezavisnost!Znaci, ovde nije doslo do jednostrane secesije, vec je EU uvidela da mora da se prizna nezavisnost. Ovde treba napomenuti, da EU nije proglasila nezavisnost Kosova, vec su to ucinile nelegelne vlasti Kosova, a EU i USA su potpuno podrzali njihovu nelegalnu nezavisnost.Meni ne treba EU, meni treba moja srpska teritorija!

Mario Bros

pre 13 godina

Kao da vam šef kaže: Vaša molba za poništavanje otkaza sa posla će biti usvojena ako obrišemo rečenicu u kojoj se spominje otkaz, vraćanje i posao.

Može kompromis takav?

I onda kada dođete kući pohvalite se vašim prijateljima i porodici kako ste demokrate i kako ste prihvatili zadovoljno kompromis, kako ste vi napredni a ostali zatucani.

Milan

pre 13 godina

Jeremić pokušava da osigura podršku većine za srpsku rezoluciju, za koju ni sam ne zna kako ce izgledati. Da nije zalosno bilo bi smesno.

Komentar

pre 13 godina

Da nastavlja se dialog odnosno rasprava u Skupstini Srbije, dali prihvatiti ili ne evropsku rezoluciju, sa prociscenim tekstom. Pa ce tek onda nastaviti razgovor telefonom G. Tadic sa Lejdi Eston

soulman

pre 13 godina

Kosovo i Srbija mogu beskrajno da se natežu oko priznanja zemalja kao što su Honduras i Granada. Međutim, jedino priznanje koje je važno Prištini je ono iz Beograda. Dakle, dok se to ne dogodi, Kosovo i Srbija biće međusobni taoci i daleko od Evropske unije. Takvo njihovo natezanje prosto troši političku volju i energiju koje bi lideri Srbije i Kosova mogli, i morali, da ulažu u poboljšanje života svojih sugrađana oko čitavog niza drugih pitanja.

JA-ja (latinica pa cirilica kao na registraciji)

pre 13 godina

Ja sam danas proveo 3.5 sati sa klijentom i dogovorio se da: 1. imam nove ugovore za oko 200'000 evra prometa za mene; 2. otpisujemo jedan ugovor od 120'000 evra iako je potpisan. To je konkretna stvar, svi nasmejani i idemo dalje. Ja podrzavam Tadica, ali ovo NIJE dogovor. Naravno, nije on tu uopste kriv ! Ali sta me brine, to je da je EU zajednica postigla konsenzus u vezi dva bas najbitnija pitanja po nas i Srbiju. Moj zakljucak - takva mi EU ne treba. Koristimo dok god mozemo te integracije da shvatimo dobre strane tog sistema (pravna drzava, neke makar osnove ekonomskog uredjenja - ne sve,...) i odradimo neke stvari ZA NAS. Svet je dovoljno veliki kao trziste da imamo sta da jedemo i makar dovoljno dobro zivimo AKO PAMETNO RADIMO i ukratko : RADIMO. To je sve. Pozdrav od Jagodinca

Trulex

pre 13 godina

Jadnije saopstenje nisam video. "Nastavljaju dijalog"? Mora da je neko od savetnika mislio da je pametno ne reci nista. Posle ce da se pitaju gde nestade podrska.

Milan

pre 13 godina

Jeremić pokušava da osigura podršku većine za srpsku rezoluciju, za koju ni sam ne zna kako ce izgledati. Da nije zalosno bilo bi smesno.

JA-ja (latinica pa cirilica kao na registraciji)

pre 13 godina

Ja sam danas proveo 3.5 sati sa klijentom i dogovorio se da: 1. imam nove ugovore za oko 200'000 evra prometa za mene; 2. otpisujemo jedan ugovor od 120'000 evra iako je potpisan. To je konkretna stvar, svi nasmejani i idemo dalje. Ja podrzavam Tadica, ali ovo NIJE dogovor. Naravno, nije on tu uopste kriv ! Ali sta me brine, to je da je EU zajednica postigla konsenzus u vezi dva bas najbitnija pitanja po nas i Srbiju. Moj zakljucak - takva mi EU ne treba. Koristimo dok god mozemo te integracije da shvatimo dobre strane tog sistema (pravna drzava, neke makar osnove ekonomskog uredjenja - ne sve,...) i odradimo neke stvari ZA NAS. Svet je dovoljno veliki kao trziste da imamo sta da jedemo i makar dovoljno dobro zivimo AKO PAMETNO RADIMO i ukratko : RADIMO. To je sve. Pozdrav od Jagodinca

Pravnik

pre 13 godina

Ako Beograd pristane da "jednostrana secesija" bude izbačena iz teksta rezolucije koja je dostavljena GS UN-a, onda se sve ovo moze razumeti, da GS UN glasa da se napravi "prvi korak" razgovora i to o "otvorenim pitanjima". Ovo znaci da Srbija automatski priznaje Kosovsku nezavisnost!Znaci, ovde nije doslo do jednostrane secesije, vec je EU uvidela da mora da se prizna nezavisnost. Ovde treba napomenuti, da EU nije proglasila nezavisnost Kosova, vec su to ucinile nelegelne vlasti Kosova, a EU i USA su potpuno podrzali njihovu nelegalnu nezavisnost.Meni ne treba EU, meni treba moja srpska teritorija!

Trulex

pre 13 godina

Jadnije saopstenje nisam video. "Nastavljaju dijalog"? Mora da je neko od savetnika mislio da je pametno ne reci nista. Posle ce da se pitaju gde nestade podrska.

soulman

pre 13 godina

Kosovo i Srbija mogu beskrajno da se natežu oko priznanja zemalja kao što su Honduras i Granada. Međutim, jedino priznanje koje je važno Prištini je ono iz Beograda. Dakle, dok se to ne dogodi, Kosovo i Srbija biće međusobni taoci i daleko od Evropske unije. Takvo njihovo natezanje prosto troši političku volju i energiju koje bi lideri Srbije i Kosova mogli, i morali, da ulažu u poboljšanje života svojih sugrađana oko čitavog niza drugih pitanja.

Marina_Nis

pre 13 godina

Sramota ce me biti od moje drzave, i ovog rezima, ako prihvate ovaj diktat. Kao sto me je nekad Milosevica bilo sramota. Evrospekticizma ce od sad biti dok god sam ziva da ga sirim oko sebe, a imam 27 godina. Ono sto me ipak brine, je to sto se vise ne osecam bezbedno. Ako sutra neko bude zeleo da otima deo Srbije koji smatram svojim domom, svi su izgledi da bi to ostatak drzave samo skretao pogled. Nemamo solidarnosti nisakim, sve dok nase zadnjice ne dodju na red, a onda je kasno. Tuzna moja Srbijo, opet cemo te dizati iz pepela...

Mario Bros

pre 13 godina

Kao da vam šef kaže: Vaša molba za poništavanje otkaza sa posla će biti usvojena ako obrišemo rečenicu u kojoj se spominje otkaz, vraćanje i posao.

Može kompromis takav?

I onda kada dođete kući pohvalite se vašim prijateljima i porodici kako ste demokrate i kako ste prihvatili zadovoljno kompromis, kako ste vi napredni a ostali zatucani.

Komentar

pre 13 godina

Da nastavlja se dialog odnosno rasprava u Skupstini Srbije, dali prihvatiti ili ne evropsku rezoluciju, sa prociscenim tekstom. Pa ce tek onda nastaviti razgovor telefonom G. Tadic sa Lejdi Eston

Zlopamtilo

pre 13 godina

Jedina pozitivna stvar u celoj ovoj ujdurmi oko rezolucije (kako za koga) je to što su naši "evropski partneri" isterani na čistinu , u smislu da su se manje više eksplicitno izjasnili da naša "evropska budućnost" IPAK zavisi od toga kada ćemo priznati Kosovo kao nezavisnu državu .Nezavisno Kosovo je njihov projekat i ne mogu da dozvole da neka tamo Srbija , koja je inače negativac u celoj priči ,sve to upropasti .
I tako , sad smo svi u iščekivanju šta će Đelić da nam saopšti uoči izbora . Mislim da li smo bliži Kosovu ili EU? Koji je rok ,i za šta?

Marina

pre 13 godina

Evo još jedna taktička genijalnost Tadića : dijalog se nastavlja,a sve se,kao,dogovorilo. Ako je Eštonova zadovoljna,a ona pripada zemlji koja je priznala Kosovo,onda je stvar jasna,samo Tadić opet nema mu..a reći bobu bob,popu pop. Već se dvije godine od Srbije traži da „prihvati realnost“ što ona tj.Tadić uporno odbija. Sad kad je Tadić pritisnut da implicitno „prizna Kosovo“, čujemo da Srbija „prihvaća realnost“. Pa to je mogla prihvatiti i 2008.i skratiti životne tegobe svih građana na Kosovu.Sad će vjerojatno još sljedeće dvije godine „prihvaćati realnost“,a onda će pritisnuta uvjetima Europske unije „prihvatiti Kosovo“. Toliko o Jeremićevom NIKADA NI IMPLICITNO NI EKSPLICITNO. A usput,gdje je on? Lobira za rezoluciju kojoj ne zna sadržaj? Možda će sad te zemlje koje je izlobirao biti protiv ove izmijenjene rezolucije? Ništa čudno,gdje Jeremić dođe,tu trava ne raste.

ko je ugasio svetlo?

pre 13 godina

nikako da shvatim u cemu je tacno problem sa formulacijom "poziva Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija da ne podrži jednostranu secesiju, kao i da ohrabri dijalog Prištine i Beograda o svim pitanjima"??? na kakav kompromis treba da pristanemo? cuj, kompromis :) da nije to mozda ucena? pretnja? uslovljavanje? zjbvnj?

rade

pre 13 godina

Ima da bude kao sa Miloševićem, kada se vojska i policija povlačila sa Kosova u Srbiji su mediji oglašavali pobedu. Ovaj put će biti isto, serviraće oni priču, odlični su manipulatori a narod naivan i dalje.

vasilije knezevic

pre 13 godina

"Jednostrana secesija" je bas taj znacajni dio srpskog protivljenja koji ima neki smisao u nastojanju da se problem Kosova rijesi ili razrijesi. Nastojanje Zapada da se bas taj termin izbaci iz rezolucije
potvrdjuje da oni zele da nekim nacinom nametnu srpsko priznanje Kosova. Objasnjenje "jednostrane secesije" mora se uzeti literalno da se radi o samovoljnom proglasenju nezavisnosti dijela jedne drzave pod prisilnim faktorima uslovljenim
intervencijom nadmocne vojne sile ciji se pripadnici protive bas tome terminu.

brdjanijus

pre 13 godina

Ovo me potseća na 1995.god kada su Slobu držali 2 nedelje u onoj vojnoj kasarni sve dok nije potpisao dejtonski sporazum, s tim što je Dejtonski sporazum bio mnogo povoljniji za nas od ovoga što će Tadić uraditi ili potpisati

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Tadic i Eston: Dijalog se nastavlja ?

Kao sto vec jednom napisah:
Samo LDP i Cedomir Jovanovic sa svojim pristalicama su jedini evropljani u toj "africkoj drzavi" sve ostalo su RUSI !
A "Dijalog" koji Tadic i Estonova "nastavljaju" nema odavno nikakve veze sa Kosovom koje je za SAD i EU odavno "zavrsena prica" !
Problem koji EU jos ima sa Srbijom je kako od "africke drzave" naseljene "Rusima", "izgraditi" normalnu EVROPSKU DRZAVU ?

novosađanin

pre 13 godina

Pa ako su izbačene te dve suštinske stvari, šta je onda uopšte ostalo u rezoluciji? Poziv babama sa obe strane na štrikanje ili recept za pitu?

Sasha

pre 13 godina

Nazalost Srbija u sastavu Jugoslavije nije dovolnjo uradila da privoli Albance sa Kosova da budu jednak narod sa Srbima iz Srbije. Albanci su videli sebe u ocima Srba kao nesto na Kosovu cega se treba sto pre resiti. Srbija je potom krenula u rat zato sto integracija Albanaca sa Kosova u Srbiju nije bila opcija. Nazalost medjuljudski problemi se ne resavaju silom i Srbija je izgubila taj rat. Sa gubitkom rata otisao je i deo teritorije. To se isto dogodilo Madjarskoj kad je Srbija dobila Vojvodinu ili Nemackoj koja je izgubila deo teritorije koji je otisao Poljskoj. Nemojmo da se vise smaramo praznim pricama. Kosovo je sada nezavisna drzava, to je cinjenica. Srbija ne treba da se okrece sebi, izolaciji ili Rusiji, Iranu ili Kini (mozda Severnoj Koreji!!). Srbija treba da prestane da zivi u zabludi da jos uvek postoji mogucnost da se Kosovo spase (Naravno bez kosovskih Albanaca ili mozda sa njima)

Nemojmo zaboraviti da jje Srbija po proseku godina najstarija zemlja u Evropi. Mladi Srbi napustaju zemlju i natalitet je sve manji. Ako Srbija nastavi sa svojom politikom nece dugo vremena proci kad se Srbija opet da se bori da sacuva neki drugi deo svoje teritorije (mozda Sandzak ili Sumadiju). Samo ce tada biti suvise kasno zato sto nece biti puno mladih koji ce ostati u zemlji da idu u neki drugi rat.

Srbija treba da se okrene svetu koji zivi oko nje. Srbija treba da gradi bolju sadasnjost i bolju buducnost za sve svoje zitelje bez obzira na njihovu versku/etnicku ili bilo koju drugu razlicitost. To je jedini put Srbiji za uspeh i prosperitet. Srbija treba da se bori da vrati mlade ljude i velike mozgove koji su otisli i pomazu ekonomije Velike Britanije, Nemacke, SAD. Mlade doktore, naucnike koji izlivaju svoje znanje u te iste zemlje. Veliki broj mladih stolara,zidara, vodoinstalatera i drugih zanatlija je otislo u Australiju, Novi Zelnad ili Francusku. Srbija treba da se bori da vrati te ljude nazad da bi oni pomogli Srbiji da izgradi bolju buducnost za sve svoje gradjane. Srbija treba da gradi bolje medjuljudske odnose sa zemljama oko sebe i u Evropi. Srbija treba da se bori da medjljudski odnosi u Srbiji uvek idu ka boljem i da svi postoju jedni druge bez obzira koliko su razliciti jedni od drugih. Srbija treba da bude poznata u svetu kao postovana, prosperitetna i jaka zemlja kojoj se drugi dive. Takva Srbija treba nama i svetu oko nas.

bt

pre 13 godina

Demokratska stranka i Tadić dobili su poslednje izbore pod sloganom "i Evropa i Kosovo". Umesto te parole sada se jedino čuju "usklađivanje" i "približavanje stavova", floskule kojima prikrivaju očigledan poraz svoje politike. Jedino što se još ne zna je da li će Tadić ispasti veštiji demagog od Miloševića i oboriti njegov rekord od 13 godina zamlaćivanja naroda.

tajanstveni

pre 13 godina

Postoje dva nacina razmisljanja,secesija celog kosova je nelegitimna, a severa(mitrovice) je legitimna u potpunosti.
Meni samo nije jedna stvar tu jasna i ako nisam vezan za to kosovo, kavi su to pregovori iza zatvorenih vrata?
Takve pregovore je vodio samo slobodan milosevic , cime je ovo drustvo prekrsila osnovne demokratske principe,otvorenosti i diskusije.
Ovim se nadam da ce svi koji su sa kosova i vezani su za kosovo, a ne albanci su da ce se vratiti svojim kucama, prestati da dobijaju platu+1/2
ili dve,cime je drzava i drzavnici jano pokazali da nepostuju ustav.
Ako oni nisu u obavezi kao zvanicnici, onda nisu ni gradjani.

sasa

pre 13 godina

Nezavisno Kosovo je realnost. Svako ko ne uvidja tu cinjenicu proci ce kao i milosevicevska politika - na smetlistu istorije. Kosovo treba priznati a za uzvrat obezbediti konstitutivnost Srba u kosovskom ustavu (nesto slicno sto su Albanci dobili u Makedoniji), obezbedjenu participaciju u okrivru politickog sistemu Kosova, zastitu kulturnog i istorijskog nasledja i platformu za resavanje neresenog pitanja drzavnog/privatnog/crkvenog vlasnistva. To je jedini nacin da preostali Srbi ostanu na Kosovu i da se očuva trag naše kulture dole. Tadic/Jeremic/Kostunica politika je zapravo samo nastavak milosevicevske politike zbog koje smo na prvom mestu i izgubili Kosovo. Izgubljeno se ne moze vratiti ali se mogu obezbediti uslovi za normalan zivot ljudi na ovim prostorima! Sve van toga je opasna demagogija i politicka prica koja sluzi opstanku na vlasti nesposobnih politicara!

tole

pre 13 godina

Politika je veština mogućeg. Puna podrška našem timu, da spasu što se spasti može, a ubuduće da naučimo da budemo bliski sa centrima moći i odlučivanja u svetu, kako bi prestali da (ponosno) produkujemo sopstvenu bedu i nesreću.

Qeparisi!

pre 13 godina

Ne radi se o ,,jednostranoj secesiji" kako primecuju uvazeni komentatori nego se tu radi o realizaciji prava na samoopredeljenje, uskladjenom postupku sa medjunarodnom zajednicom, za ciju zakonitost i legalnost na pitanje Srbije MSP dao odgovor.Svemu se tome nazalost protivi Srbija!Kosovo zvanicno nije zatrazilo priznanje od Srbije, to nece ni ubuduce,ostavlja joj se da uvidi sopstvene interese i neka postupi kako joj odgovara.Model kako se nesto podize iz pepela imate,zapravo Kosovo to predstavlja-radite uprno 1300god i imate delimicni rezultat! Nista manje upornosti i istrajanja u ,,dokazivanju" sta je njihovo ni kod Albanaca!

cas istorije

pre 13 godina

Lepo je to, sto neki kroz komentare, pokusavaju i da prepravljanjem istorijskih cinjenica, potkrepe svoj stav, da je Srbija 1999. izgubila rat, a zatim i teritoriju, praveci paralelu sa Madjarskom, ili Nemackom, ali to je neuporedivo i to je NEISTINA!
I - U osnovi je to neuporedivo, jer Srbija, njena vojska i policija, nije napistila teritoriju Srbije i napala neku susednu drzavu, nego intervenisala na delu svoje teritorije, obuzdavajucu teroristicke akcije tzv. OVK!
II - Ako je vec "kaznjena" Srbija, zato sto je radila nesto, sto je i SAD (radila nedavno, kada su stanovnici crne boje koze, u LA pravili pobunu, palili sve sto im je bilo na putu, a onda intervenisala US Army i zavela red) i UK u Severnoj Isrkoj, i svaka druga drza na svetu radila, kako to, da je AP KiM, juzna srpska pokrajna, nije prikljucena Albaniji, Makedoniji, ili Crnoj Gori, nego je formirana, kao nova drzava?
III - Istorijski podaci su sledeci: 1848. g, Srbi su od Austrijskog cara DOBILI Vojvodinu na upravu, a ne od Madjara. Madjari su, kao i Srbi, u tom vremenu bili samo jedan od naroda, koji zive u Hazburskoj monarhiji i oni su se (Madjari) tome zestoko protivili (madjarska revolucija 1848.) i na kraju, kada su postali "konstitutivni narod", posle formiranja AU (1867.g.), UKINULI je. Pre toga (formiranja Aus-Ug), i Vojvodina i Madjarska su bili samo dva dela AUSTRIJE, a od tada, Vojvodina potpada pod Kraljevinu Madjarsku! Austo-Ugarska se RASPALA 1918.g, posle 50 godina, posle cega su se delovi te monarhije, pojedinacno opredeljivali, o buducoj sudbini: Austrija je postala republika, revolucionarna vlada, zatim, admirala HORTI, Madjarsku je proglasilo kraljevinom, Ceska i Slovacka su formirale zajednicku drzavu. Slovenija, Hrvatska i Bosna (3 dela AU monarhije) su formirali "Kraljevinu Slovenaca Hrvata i Srba", (koja je formalno postojala samo par dana, jer se vec 1.12.1818.g, ujedinila sa Kraljevinom Srbijom u Kraljevinu Srba Hrvata i Slovenaca. Vojvodjanska Skupstina je 25.11.1918.g, ODLUCILA da se DIREKTNO ujedini sa Kraljevinom Srbijom! Znaci, i da nije formirana Kraljevina SHS (kasnija Jugoslavija), Vojvodina bi od 1918. g. bila u Srbiji! Trijanonskim sporazumom, od 4. juna 1920. godina, Madjarska je POTPISALA, da se drzava Madjarska nalazu i granicama, koje ima i danas!
Nema nikakve paralele izmedju Vojvodine i KiM, ni uporedjivanja! Niti je Srbija ikada vodila osvajacke ratove protiv susednih drzava, niti je u danasnjoj drzavi Srbiji, i jedan cm2 teritorije otet bilo kome.

dule-NS

pre 13 godina

A šta znači to "nezavisnost Kosova je gotova stvar"? pa ako je tako, zašto se onda uopšte opterećujete pisanjem komentara? Ako je tako, zašto se uopšte EU uzbuđuje oko "besmislene" Srpske rezolucije? Ako je tako, zašto Kosovo nije članica ujedinjenih nacija i svih ostalih institucija? Ako je sve to "gotova stvar", zašto toliko žestoko pritiskaju Srbiju sa svih strana? I ako je i za EU to gotova stvar, zašto onda 5 zemalja nije priznalo Kosovo? Dali tih 5 zemalja nisu više u uniji ili je u uniji ukinut konsenzus, pa oni koji su priznali Kosovo mogu da nadglasaju one zemlje koje to nisu? Dajte ljudi, pa imamo mi oči da vidimo šta se dešava!
-Ne može neko da stalno sve gubi, a drugi sve da dobija - dokle god EU i USA to ne shvate mira biti NEĆE! Što pre velike sile shvate da ponekad moraju da budi i malo fer i poštene mira biti NEĆE!
-Mogu oni na silu da nateraju Srbe da odustanu od Kosova i da nateraju te iste Srbe da budu u sastavu Bosne gde ih ugnjetavaju i diskriminišu na sve moguće načine (iako žele nezavisnost od bosne kao i albanci od srbije - iako su srbi tamo konstitutivan narod za razliku od albanaca na kosovu). Sve to moćnici mogu da nateraju srbe na silu - ali to neće doneti trajan mir - ništa što je na silu ne može da traje večno - pući će opet sve prvom prilikom i onda će biti još gore nego što je bilo u prethodnim ratovima!
-Jeste, TREBA SRBIJA DA SE OPAMETI, ALI BOGAMI, TREBA I MOĆNI ZAPAD DA SE KONAČNO MALO OPAMETI i da razmisli o svojim postupcima, ako zaista želi mir - u šta, upravo zbog gore napisanog, sumljam!

pozdrav svima!

mita sajba

pre 13 godina

Predsednice, od 3 lose mogucosti, u ovom momentu:
- nista ne menjati u rezoluciji,
- povući rezoluciji,
- prepraviti je po doktatu EU,
Vi cete najverovatnije izabrati ovu III mogucnost, NAJGORU od sve 3!
Bolje je i povuci (potpuno) rezoluciju, nego je prepravljati i jednim slovom. Ako pristanete na prepravku rezolucije, to je fakticki implicitno priznanje Kosova, kao nezavisne drzave i posle toga se zauvek zavrsava svaka eventualna (diplomatska) borba za taj deo Srbije. Ako se rezolucija povuce, to ce biti shvaceno kao posledica neverovatnog pritiska sile EU, rezolucija ce biti zaboravljena, jer i jeste sustinski nebitna, ali ostaje prostor, da nekada negde Srbija ponovo aktuelizuje pitanje svoje otete teritorije.
Da li ce vise drzava priznati Kosovo, kao nezavisnu drzavu, ako povucemo rezoluciju, ili ako je prepravimo pod pritiskom EU? Samo je losa pretpostavka, da su priznanja u zastoju, jer se ceka ishod glasanja u GS UN. Oni, koji su hteli da priznaju, vec su priznali, a oni kojima je, pred pritscima EU i SAD bio izgovor to, da cekaju glasanje u UN, kakvo god glasanje u UN bude, priznace posle toga.
Predsednik treba bez odgovora da se vrati u Beograd, a vlada sutra ujutru da se oglasi, da su pregovori propali, jer Srbija ono sto je predlozeno ne moze da prihvati, a da ne bi pogorsavala odnos sa unijom, ciji clan zeli da postane, POVLACI rezoluciju!

mile

pre 13 godina

Koliku zapravo cenu ima moguce pristupanje Srbije EU za deset ili vise godina? Jel ono vredno toga da Srbije na duze vreme dobije reputaciju zemlje koja nije u stanju da stane iza svojih najosnovnijih interesa.

Petar S.

pre 13 godina

Puna podeska Vuku Jeremicu i Tadicu. Ne treba popustati ni za milimetar ispod crvene linije. Bolju pregovaracku poziciju od ove sa Eu necemo skoro imati.

A gospodji Trajkovic savet, Ako se Srbima (na KiM) krse ljudska prava, obratite se Ne Vladinim Organizacijama (kako onim stranim, tako i domacim).

Internacionalizujte svoje pitanje, jer su Albanci BAS TAKO dobili ono sto su hteli (svoju drzavu). Sto se niko ne zapita, zasto Albanci sa juga Srbije ne vrse pritisak na Pristinu, da pristane ne "kompromis", jer bi u suprotnom oni mogli da imaju problema.

sasa

pre 13 godina

svima onima koji koriste imperative "NECE MOCI", "NE DAMO KOSOVO", "MIRA BITI NECE" itd, dakle, svima onim "dobrovoljnim davaocima tudje krvi" preporucujem da se okanu pisanja na forumima i besmislenog glasanja na izborima za radikalne, narodnjacke opcije (zbog kojih i "izgubise Kosovo"), i da lepo odu na Kosovo i odbrane ga napokon.Ovako, busati se u grudi samo radi busanja u grudi, glupava je, nekorisna i strasno destruktivna strategija s kojom cemo po ko zna koji put tresnuti glavom u zid,uz naravno, glasan podsemeh nedobronamernih i iskreno sazaljenje dobronamernih posmatraca nasih "jadnih i cemernih" politickih prilika...

JA-ja (latinica pa cirilica kao na registraciji)

pre 13 godina

Ja sam danas proveo 3.5 sati sa klijentom i dogovorio se da: 1. imam nove ugovore za oko 200'000 evra prometa za mene; 2. otpisujemo jedan ugovor od 120'000 evra iako je potpisan. To je konkretna stvar, svi nasmejani i idemo dalje. Ja podrzavam Tadica, ali ovo NIJE dogovor. Naravno, nije on tu uopste kriv ! Ali sta me brine, to je da je EU zajednica postigla konsenzus u vezi dva bas najbitnija pitanja po nas i Srbiju. Moj zakljucak - takva mi EU ne treba. Koristimo dok god mozemo te integracije da shvatimo dobre strane tog sistema (pravna drzava, neke makar osnove ekonomskog uredjenja - ne sve,...) i odradimo neke stvari ZA NAS. Svet je dovoljno veliki kao trziste da imamo sta da jedemo i makar dovoljno dobro zivimo AKO PAMETNO RADIMO i ukratko : RADIMO. To je sve. Pozdrav od Jagodinca

Pravnik

pre 13 godina

Ako Beograd pristane da "jednostrana secesija" bude izbačena iz teksta rezolucije koja je dostavljena GS UN-a, onda se sve ovo moze razumeti, da GS UN glasa da se napravi "prvi korak" razgovora i to o "otvorenim pitanjima". Ovo znaci da Srbija automatski priznaje Kosovsku nezavisnost!Znaci, ovde nije doslo do jednostrane secesije, vec je EU uvidela da mora da se prizna nezavisnost. Ovde treba napomenuti, da EU nije proglasila nezavisnost Kosova, vec su to ucinile nelegelne vlasti Kosova, a EU i USA su potpuno podrzali njihovu nelegalnu nezavisnost.Meni ne treba EU, meni treba moja srpska teritorija!

soulman

pre 13 godina

Kosovo i Srbija mogu beskrajno da se natežu oko priznanja zemalja kao što su Honduras i Granada. Međutim, jedino priznanje koje je važno Prištini je ono iz Beograda. Dakle, dok se to ne dogodi, Kosovo i Srbija biće međusobni taoci i daleko od Evropske unije. Takvo njihovo natezanje prosto troši političku volju i energiju koje bi lideri Srbije i Kosova mogli, i morali, da ulažu u poboljšanje života svojih sugrađana oko čitavog niza drugih pitanja.

Marina_Nis

pre 13 godina

Sramota ce me biti od moje drzave, i ovog rezima, ako prihvate ovaj diktat. Kao sto me je nekad Milosevica bilo sramota. Evrospekticizma ce od sad biti dok god sam ziva da ga sirim oko sebe, a imam 27 godina. Ono sto me ipak brine, je to sto se vise ne osecam bezbedno. Ako sutra neko bude zeleo da otima deo Srbije koji smatram svojim domom, svi su izgledi da bi to ostatak drzave samo skretao pogled. Nemamo solidarnosti nisakim, sve dok nase zadnjice ne dodju na red, a onda je kasno. Tuzna moja Srbijo, opet cemo te dizati iz pepela...

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Tadic i Eston: Dijalog se nastavlja ?

Kao sto vec jednom napisah:
Samo LDP i Cedomir Jovanovic sa svojim pristalicama su jedini evropljani u toj "africkoj drzavi" sve ostalo su RUSI !
A "Dijalog" koji Tadic i Estonova "nastavljaju" nema odavno nikakve veze sa Kosovom koje je za SAD i EU odavno "zavrsena prica" !
Problem koji EU jos ima sa Srbijom je kako od "africke drzave" naseljene "Rusima", "izgraditi" normalnu EVROPSKU DRZAVU ?

tajanstveni

pre 13 godina

Postoje dva nacina razmisljanja,secesija celog kosova je nelegitimna, a severa(mitrovice) je legitimna u potpunosti.
Meni samo nije jedna stvar tu jasna i ako nisam vezan za to kosovo, kavi su to pregovori iza zatvorenih vrata?
Takve pregovore je vodio samo slobodan milosevic , cime je ovo drustvo prekrsila osnovne demokratske principe,otvorenosti i diskusije.
Ovim se nadam da ce svi koji su sa kosova i vezani su za kosovo, a ne albanci su da ce se vratiti svojim kucama, prestati da dobijaju platu+1/2
ili dve,cime je drzava i drzavnici jano pokazali da nepostuju ustav.
Ako oni nisu u obavezi kao zvanicnici, onda nisu ni gradjani.

sasa

pre 13 godina

Nezavisno Kosovo je realnost. Svako ko ne uvidja tu cinjenicu proci ce kao i milosevicevska politika - na smetlistu istorije. Kosovo treba priznati a za uzvrat obezbediti konstitutivnost Srba u kosovskom ustavu (nesto slicno sto su Albanci dobili u Makedoniji), obezbedjenu participaciju u okrivru politickog sistemu Kosova, zastitu kulturnog i istorijskog nasledja i platformu za resavanje neresenog pitanja drzavnog/privatnog/crkvenog vlasnistva. To je jedini nacin da preostali Srbi ostanu na Kosovu i da se očuva trag naše kulture dole. Tadic/Jeremic/Kostunica politika je zapravo samo nastavak milosevicevske politike zbog koje smo na prvom mestu i izgubili Kosovo. Izgubljeno se ne moze vratiti ali se mogu obezbediti uslovi za normalan zivot ljudi na ovim prostorima! Sve van toga je opasna demagogija i politicka prica koja sluzi opstanku na vlasti nesposobnih politicara!

cas istorije

pre 13 godina

Lepo je to, sto neki kroz komentare, pokusavaju i da prepravljanjem istorijskih cinjenica, potkrepe svoj stav, da je Srbija 1999. izgubila rat, a zatim i teritoriju, praveci paralelu sa Madjarskom, ili Nemackom, ali to je neuporedivo i to je NEISTINA!
I - U osnovi je to neuporedivo, jer Srbija, njena vojska i policija, nije napistila teritoriju Srbije i napala neku susednu drzavu, nego intervenisala na delu svoje teritorije, obuzdavajucu teroristicke akcije tzv. OVK!
II - Ako je vec "kaznjena" Srbija, zato sto je radila nesto, sto je i SAD (radila nedavno, kada su stanovnici crne boje koze, u LA pravili pobunu, palili sve sto im je bilo na putu, a onda intervenisala US Army i zavela red) i UK u Severnoj Isrkoj, i svaka druga drza na svetu radila, kako to, da je AP KiM, juzna srpska pokrajna, nije prikljucena Albaniji, Makedoniji, ili Crnoj Gori, nego je formirana, kao nova drzava?
III - Istorijski podaci su sledeci: 1848. g, Srbi su od Austrijskog cara DOBILI Vojvodinu na upravu, a ne od Madjara. Madjari su, kao i Srbi, u tom vremenu bili samo jedan od naroda, koji zive u Hazburskoj monarhiji i oni su se (Madjari) tome zestoko protivili (madjarska revolucija 1848.) i na kraju, kada su postali "konstitutivni narod", posle formiranja AU (1867.g.), UKINULI je. Pre toga (formiranja Aus-Ug), i Vojvodina i Madjarska su bili samo dva dela AUSTRIJE, a od tada, Vojvodina potpada pod Kraljevinu Madjarsku! Austo-Ugarska se RASPALA 1918.g, posle 50 godina, posle cega su se delovi te monarhije, pojedinacno opredeljivali, o buducoj sudbini: Austrija je postala republika, revolucionarna vlada, zatim, admirala HORTI, Madjarsku je proglasilo kraljevinom, Ceska i Slovacka su formirale zajednicku drzavu. Slovenija, Hrvatska i Bosna (3 dela AU monarhije) su formirali "Kraljevinu Slovenaca Hrvata i Srba", (koja je formalno postojala samo par dana, jer se vec 1.12.1818.g, ujedinila sa Kraljevinom Srbijom u Kraljevinu Srba Hrvata i Slovenaca. Vojvodjanska Skupstina je 25.11.1918.g, ODLUCILA da se DIREKTNO ujedini sa Kraljevinom Srbijom! Znaci, i da nije formirana Kraljevina SHS (kasnija Jugoslavija), Vojvodina bi od 1918. g. bila u Srbiji! Trijanonskim sporazumom, od 4. juna 1920. godina, Madjarska je POTPISALA, da se drzava Madjarska nalazu i granicama, koje ima i danas!
Nema nikakve paralele izmedju Vojvodine i KiM, ni uporedjivanja! Niti je Srbija ikada vodila osvajacke ratove protiv susednih drzava, niti je u danasnjoj drzavi Srbiji, i jedan cm2 teritorije otet bilo kome.

ko je ugasio svetlo?

pre 13 godina

nikako da shvatim u cemu je tacno problem sa formulacijom "poziva Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija da ne podrži jednostranu secesiju, kao i da ohrabri dijalog Prištine i Beograda o svim pitanjima"??? na kakav kompromis treba da pristanemo? cuj, kompromis :) da nije to mozda ucena? pretnja? uslovljavanje? zjbvnj?

brdjanijus

pre 13 godina

Ovo me potseća na 1995.god kada su Slobu držali 2 nedelje u onoj vojnoj kasarni sve dok nije potpisao dejtonski sporazum, s tim što je Dejtonski sporazum bio mnogo povoljniji za nas od ovoga što će Tadić uraditi ili potpisati

Marina

pre 13 godina

Evo još jedna taktička genijalnost Tadića : dijalog se nastavlja,a sve se,kao,dogovorilo. Ako je Eštonova zadovoljna,a ona pripada zemlji koja je priznala Kosovo,onda je stvar jasna,samo Tadić opet nema mu..a reći bobu bob,popu pop. Već se dvije godine od Srbije traži da „prihvati realnost“ što ona tj.Tadić uporno odbija. Sad kad je Tadić pritisnut da implicitno „prizna Kosovo“, čujemo da Srbija „prihvaća realnost“. Pa to je mogla prihvatiti i 2008.i skratiti životne tegobe svih građana na Kosovu.Sad će vjerojatno još sljedeće dvije godine „prihvaćati realnost“,a onda će pritisnuta uvjetima Europske unije „prihvatiti Kosovo“. Toliko o Jeremićevom NIKADA NI IMPLICITNO NI EKSPLICITNO. A usput,gdje je on? Lobira za rezoluciju kojoj ne zna sadržaj? Možda će sad te zemlje koje je izlobirao biti protiv ove izmijenjene rezolucije? Ništa čudno,gdje Jeremić dođe,tu trava ne raste.

Zlopamtilo

pre 13 godina

Jedina pozitivna stvar u celoj ovoj ujdurmi oko rezolucije (kako za koga) je to što su naši "evropski partneri" isterani na čistinu , u smislu da su se manje više eksplicitno izjasnili da naša "evropska budućnost" IPAK zavisi od toga kada ćemo priznati Kosovo kao nezavisnu državu .Nezavisno Kosovo je njihov projekat i ne mogu da dozvole da neka tamo Srbija , koja je inače negativac u celoj priči ,sve to upropasti .
I tako , sad smo svi u iščekivanju šta će Đelić da nam saopšti uoči izbora . Mislim da li smo bliži Kosovu ili EU? Koji je rok ,i za šta?

Sasha

pre 13 godina

Nazalost Srbija u sastavu Jugoslavije nije dovolnjo uradila da privoli Albance sa Kosova da budu jednak narod sa Srbima iz Srbije. Albanci su videli sebe u ocima Srba kao nesto na Kosovu cega se treba sto pre resiti. Srbija je potom krenula u rat zato sto integracija Albanaca sa Kosova u Srbiju nije bila opcija. Nazalost medjuljudski problemi se ne resavaju silom i Srbija je izgubila taj rat. Sa gubitkom rata otisao je i deo teritorije. To se isto dogodilo Madjarskoj kad je Srbija dobila Vojvodinu ili Nemackoj koja je izgubila deo teritorije koji je otisao Poljskoj. Nemojmo da se vise smaramo praznim pricama. Kosovo je sada nezavisna drzava, to je cinjenica. Srbija ne treba da se okrece sebi, izolaciji ili Rusiji, Iranu ili Kini (mozda Severnoj Koreji!!). Srbija treba da prestane da zivi u zabludi da jos uvek postoji mogucnost da se Kosovo spase (Naravno bez kosovskih Albanaca ili mozda sa njima)

Nemojmo zaboraviti da jje Srbija po proseku godina najstarija zemlja u Evropi. Mladi Srbi napustaju zemlju i natalitet je sve manji. Ako Srbija nastavi sa svojom politikom nece dugo vremena proci kad se Srbija opet da se bori da sacuva neki drugi deo svoje teritorije (mozda Sandzak ili Sumadiju). Samo ce tada biti suvise kasno zato sto nece biti puno mladih koji ce ostati u zemlji da idu u neki drugi rat.

Srbija treba da se okrene svetu koji zivi oko nje. Srbija treba da gradi bolju sadasnjost i bolju buducnost za sve svoje zitelje bez obzira na njihovu versku/etnicku ili bilo koju drugu razlicitost. To je jedini put Srbiji za uspeh i prosperitet. Srbija treba da se bori da vrati mlade ljude i velike mozgove koji su otisli i pomazu ekonomije Velike Britanije, Nemacke, SAD. Mlade doktore, naucnike koji izlivaju svoje znanje u te iste zemlje. Veliki broj mladih stolara,zidara, vodoinstalatera i drugih zanatlija je otislo u Australiju, Novi Zelnad ili Francusku. Srbija treba da se bori da vrati te ljude nazad da bi oni pomogli Srbiji da izgradi bolju buducnost za sve svoje gradjane. Srbija treba da gradi bolje medjuljudske odnose sa zemljama oko sebe i u Evropi. Srbija treba da se bori da medjljudski odnosi u Srbiji uvek idu ka boljem i da svi postoju jedni druge bez obzira koliko su razliciti jedni od drugih. Srbija treba da bude poznata u svetu kao postovana, prosperitetna i jaka zemlja kojoj se drugi dive. Takva Srbija treba nama i svetu oko nas.

Mario Bros

pre 13 godina

Kao da vam šef kaže: Vaša molba za poništavanje otkaza sa posla će biti usvojena ako obrišemo rečenicu u kojoj se spominje otkaz, vraćanje i posao.

Može kompromis takav?

I onda kada dođete kući pohvalite se vašim prijateljima i porodici kako ste demokrate i kako ste prihvatili zadovoljno kompromis, kako ste vi napredni a ostali zatucani.

vasilije knezevic

pre 13 godina

"Jednostrana secesija" je bas taj znacajni dio srpskog protivljenja koji ima neki smisao u nastojanju da se problem Kosova rijesi ili razrijesi. Nastojanje Zapada da se bas taj termin izbaci iz rezolucije
potvrdjuje da oni zele da nekim nacinom nametnu srpsko priznanje Kosova. Objasnjenje "jednostrane secesije" mora se uzeti literalno da se radi o samovoljnom proglasenju nezavisnosti dijela jedne drzave pod prisilnim faktorima uslovljenim
intervencijom nadmocne vojne sile ciji se pripadnici protive bas tome terminu.

Trulex

pre 13 godina

Jadnije saopstenje nisam video. "Nastavljaju dijalog"? Mora da je neko od savetnika mislio da je pametno ne reci nista. Posle ce da se pitaju gde nestade podrska.

Komentar

pre 13 godina

Da nastavlja se dialog odnosno rasprava u Skupstini Srbije, dali prihvatiti ili ne evropsku rezoluciju, sa prociscenim tekstom. Pa ce tek onda nastaviti razgovor telefonom G. Tadic sa Lejdi Eston

Milan

pre 13 godina

Jeremić pokušava da osigura podršku većine za srpsku rezoluciju, za koju ni sam ne zna kako ce izgledati. Da nije zalosno bilo bi smesno.

Qeparisi!

pre 13 godina

Ne radi se o ,,jednostranoj secesiji" kako primecuju uvazeni komentatori nego se tu radi o realizaciji prava na samoopredeljenje, uskladjenom postupku sa medjunarodnom zajednicom, za ciju zakonitost i legalnost na pitanje Srbije MSP dao odgovor.Svemu se tome nazalost protivi Srbija!Kosovo zvanicno nije zatrazilo priznanje od Srbije, to nece ni ubuduce,ostavlja joj se da uvidi sopstvene interese i neka postupi kako joj odgovara.Model kako se nesto podize iz pepela imate,zapravo Kosovo to predstavlja-radite uprno 1300god i imate delimicni rezultat! Nista manje upornosti i istrajanja u ,,dokazivanju" sta je njihovo ni kod Albanaca!

Petar S.

pre 13 godina

Puna podeska Vuku Jeremicu i Tadicu. Ne treba popustati ni za milimetar ispod crvene linije. Bolju pregovaracku poziciju od ove sa Eu necemo skoro imati.

A gospodji Trajkovic savet, Ako se Srbima (na KiM) krse ljudska prava, obratite se Ne Vladinim Organizacijama (kako onim stranim, tako i domacim).

Internacionalizujte svoje pitanje, jer su Albanci BAS TAKO dobili ono sto su hteli (svoju drzavu). Sto se niko ne zapita, zasto Albanci sa juga Srbije ne vrse pritisak na Pristinu, da pristane ne "kompromis", jer bi u suprotnom oni mogli da imaju problema.

novosađanin

pre 13 godina

Pa ako su izbačene te dve suštinske stvari, šta je onda uopšte ostalo u rezoluciji? Poziv babama sa obe strane na štrikanje ili recept za pitu?

rade

pre 13 godina

Ima da bude kao sa Miloševićem, kada se vojska i policija povlačila sa Kosova u Srbiji su mediji oglašavali pobedu. Ovaj put će biti isto, serviraće oni priču, odlični su manipulatori a narod naivan i dalje.

bt

pre 13 godina

Demokratska stranka i Tadić dobili su poslednje izbore pod sloganom "i Evropa i Kosovo". Umesto te parole sada se jedino čuju "usklađivanje" i "približavanje stavova", floskule kojima prikrivaju očigledan poraz svoje politike. Jedino što se još ne zna je da li će Tadić ispasti veštiji demagog od Miloševića i oboriti njegov rekord od 13 godina zamlaćivanja naroda.

tole

pre 13 godina

Politika je veština mogućeg. Puna podrška našem timu, da spasu što se spasti može, a ubuduće da naučimo da budemo bliski sa centrima moći i odlučivanja u svetu, kako bi prestali da (ponosno) produkujemo sopstvenu bedu i nesreću.

dule-NS

pre 13 godina

A šta znači to "nezavisnost Kosova je gotova stvar"? pa ako je tako, zašto se onda uopšte opterećujete pisanjem komentara? Ako je tako, zašto se uopšte EU uzbuđuje oko "besmislene" Srpske rezolucije? Ako je tako, zašto Kosovo nije članica ujedinjenih nacija i svih ostalih institucija? Ako je sve to "gotova stvar", zašto toliko žestoko pritiskaju Srbiju sa svih strana? I ako je i za EU to gotova stvar, zašto onda 5 zemalja nije priznalo Kosovo? Dali tih 5 zemalja nisu više u uniji ili je u uniji ukinut konsenzus, pa oni koji su priznali Kosovo mogu da nadglasaju one zemlje koje to nisu? Dajte ljudi, pa imamo mi oči da vidimo šta se dešava!
-Ne može neko da stalno sve gubi, a drugi sve da dobija - dokle god EU i USA to ne shvate mira biti NEĆE! Što pre velike sile shvate da ponekad moraju da budi i malo fer i poštene mira biti NEĆE!
-Mogu oni na silu da nateraju Srbe da odustanu od Kosova i da nateraju te iste Srbe da budu u sastavu Bosne gde ih ugnjetavaju i diskriminišu na sve moguće načine (iako žele nezavisnost od bosne kao i albanci od srbije - iako su srbi tamo konstitutivan narod za razliku od albanaca na kosovu). Sve to moćnici mogu da nateraju srbe na silu - ali to neće doneti trajan mir - ništa što je na silu ne može da traje večno - pući će opet sve prvom prilikom i onda će biti još gore nego što je bilo u prethodnim ratovima!
-Jeste, TREBA SRBIJA DA SE OPAMETI, ALI BOGAMI, TREBA I MOĆNI ZAPAD DA SE KONAČNO MALO OPAMETI i da razmisli o svojim postupcima, ako zaista želi mir - u šta, upravo zbog gore napisanog, sumljam!

pozdrav svima!

mita sajba

pre 13 godina

Predsednice, od 3 lose mogucosti, u ovom momentu:
- nista ne menjati u rezoluciji,
- povući rezoluciji,
- prepraviti je po doktatu EU,
Vi cete najverovatnije izabrati ovu III mogucnost, NAJGORU od sve 3!
Bolje je i povuci (potpuno) rezoluciju, nego je prepravljati i jednim slovom. Ako pristanete na prepravku rezolucije, to je fakticki implicitno priznanje Kosova, kao nezavisne drzave i posle toga se zauvek zavrsava svaka eventualna (diplomatska) borba za taj deo Srbije. Ako se rezolucija povuce, to ce biti shvaceno kao posledica neverovatnog pritiska sile EU, rezolucija ce biti zaboravljena, jer i jeste sustinski nebitna, ali ostaje prostor, da nekada negde Srbija ponovo aktuelizuje pitanje svoje otete teritorije.
Da li ce vise drzava priznati Kosovo, kao nezavisnu drzavu, ako povucemo rezoluciju, ili ako je prepravimo pod pritiskom EU? Samo je losa pretpostavka, da su priznanja u zastoju, jer se ceka ishod glasanja u GS UN. Oni, koji su hteli da priznaju, vec su priznali, a oni kojima je, pred pritscima EU i SAD bio izgovor to, da cekaju glasanje u UN, kakvo god glasanje u UN bude, priznace posle toga.
Predsednik treba bez odgovora da se vrati u Beograd, a vlada sutra ujutru da se oglasi, da su pregovori propali, jer Srbija ono sto je predlozeno ne moze da prihvati, a da ne bi pogorsavala odnos sa unijom, ciji clan zeli da postane, POVLACI rezoluciju!

mile

pre 13 godina

Koliku zapravo cenu ima moguce pristupanje Srbije EU za deset ili vise godina? Jel ono vredno toga da Srbije na duze vreme dobije reputaciju zemlje koja nije u stanju da stane iza svojih najosnovnijih interesa.

sasa

pre 13 godina

svima onima koji koriste imperative "NECE MOCI", "NE DAMO KOSOVO", "MIRA BITI NECE" itd, dakle, svima onim "dobrovoljnim davaocima tudje krvi" preporucujem da se okanu pisanja na forumima i besmislenog glasanja na izborima za radikalne, narodnjacke opcije (zbog kojih i "izgubise Kosovo"), i da lepo odu na Kosovo i odbrane ga napokon.Ovako, busati se u grudi samo radi busanja u grudi, glupava je, nekorisna i strasno destruktivna strategija s kojom cemo po ko zna koji put tresnuti glavom u zid,uz naravno, glasan podsemeh nedobronamernih i iskreno sazaljenje dobronamernih posmatraca nasih "jadnih i cemernih" politickih prilika...