Istraga protiv osnivača Vikiliksa

Direktorka švedskog tužilaštva Merien Ni pokrenuće preliminarnu istragu povodom optužbi za silovanje protiv osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža.

Izvor: B92

Sreda, 01.09.2010.

15:37

Default images

Odluka da istraga bude ponovo otvorena doneta je posle daljeg razmatranja slučaja, navedeno je u saopštenju koje je preneo Rojters.

Tužilac u Stokholmu je prošlog meseca odbacio optužbe za silovanje jer nije bilo dovoljno osnova za pokretanje istrage, ali je sprovelo istragu za uznemiravanje i Asanž je u ponedeljak saslušan po toj optužbi.

Advokat Šveđanke koja je prijavila silovanje žalio se na odluku tužilaštva i Ni je odlučila da ponovo otvori slučaj, prenela je agencija AP.

Asanž je odbacio sve optužbe, a prošlog meseca je izjavio da su ga australijske obaveštajne službe upozorile da postoje planovi da ga diskredituju.

Vikiliks je izazvao žestoke reakcije kada je prošlog meseca objavio više od 70.000 tajnih dokumenata američke vojske iz rata u Avganistanu, pod naslovom "Avganistanski ratni dnevnik".

Taj vebsajt je najavio je da će objaviti još 15.000 dokumenata iz Avganistana, uprkos tvrdnjama vojnih krugova da time ugrožava živote civila-informatora i da osetljive metoda prikupljanja obaveštajnih podataka daje na uvid neprijatelju.

Prošle sedmice Vikiliks je objavio tajni dokument Centralne obaveštajne agencije (CIA), pod nazivom "Crvena ćelija", u kome se navodi da Al Kaida namerava da regrutuje Amerikance i upozorava na problem koji bi mogao nastati ako se zbog toga na SAD bude gladalo kao na "izvoznika" terorizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: