Prijave zbog zločina nad Albancima

FHP podneo krivičnu prijavu protiv petorice bivših pripadnika VJ i MUP-a Srbije, zbog ratnih zločina nad Albancima u selima u opštini Peć 1998. i 1999. godine.

Izvor: B92

Sreda, 25.08.2010.

12:12

Default images

Krivična prijava podneta je pre dva dana Tužilaštvu za ratne zločine Srbije, navodi se u saopštenju Fonda za humanitarno pravo.

U prijavi se navodi da su starešine vojske i policije odgovorne za ubistvo 49 Albanaca, pljačkanje, paljenje i rušenje albanskih kuća, mučenje, zastrašivanje i proterivanje albanskog stanovništva iz sela u opštini Peć.

"Prijavljeni su od decembra 1998. do juna 1999. naredili ili izvršili ubistva 49 Albanaca, pljačkali albansko stanovništvo, palili i rušili njihove kuće, mučili i zastrašivali ih i činili druge zločine, a u cilju proterivanja Albanaca iz opštine Peć i sa teritorije Kosova", navodi FHP.

Najteži zločini u selima Plavljane i Zahać počinjeni su 14. maja 1999. kada su, u selu Zahać, konvoj proteranih Albanaca "zaustavile srpske snage u uniformama Vojske Jugoslavije" i sa kamiona i traktora izdvojili i zadržali 18 Albanaca, navodi FHP.

Kada je ostatak kolone prognanih albanskih žena, dece i starijih muškaraca napustio selo, srpski vojnici su iz vatrenog oružja ubili 17 od 18 izdvojenih Albanaca, piše u saopštenju FHP u kome su navedena imena ubijenih Albanaca.

Istog dana, srpski vojnici su u selu Plavljane proterali albanske civile, pljačkali njihove kuće, a potom ih palili i tada su ubili desetoro albanskih civila, navedeno je u saopštenju.

Prijava je podneta protiv tadašnjeg komandanta 125. motorizovane brigade VJ Dragana Živanovića, načelnika iste jedinice Đorđa Nikolića i ondašnjeg komandanta 177. vojno-teritorijalnog odreda VJ Toplice Miladinovića.

Prijavom su obuhvaćeni i tadašnji starešina i inspektor u policiji u Peći Radoslav Branović i Bata Bulatović, "kao i više drugih pripadnika vojske i policije i kriminalnih grupa pod njihovom kontrolom zbog sumnje da su izvršili krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva", navodi FHP.

Navodi se i da su neki od prijavljenih za zločine iz ove krivične prijave, "očigledno bili saizvršioci ili saučesnici u ratnim zločinima počinjenim istog dana u selu Ćuška i da se protiv nekih od njih već sprovodi istraga za zločine počinjene u tom selu".

FHP navodi da je zato predložio proširenja istrage i na novoprijavljene iz ove krivične prijave, "jer za to postoje sve zakonske pretpostavke".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: